ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Άννας Βαγενά

Έληξε η αναστολή των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό – πολλές από τις οποίες είναι ακόμη κλειστές με κρατική απόφαση – και οι τράπεζες άρχισαν ήδη να ειδοποιούν τους οφειλέτες για την επανέναρξη της υποχρέωσης τους για την καταβολή των δόσεων μέσα στον Ιανουάριο. Οι δόσεις μάλιστα στο εξής θα είναι ανακεφαλαιοποιημένες και άρα μεγαλύτερες, καθώς υπάρχουν προσαυξήσεις που αντιστοιχούν στους μήνες που η καταβολή είχε παγώσει.

Καλούνται, λοιπόν, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εν μέσω πανδημίας, ενώ τα έξοδά τους τρέχουν κανονικά και ενώ βρίσκονται σε υποχρεωτική παύση λειτουργίας, να ξαναρχίσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους με προσαυξήσεις, λες και μεσολάβησε κάτι που τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Το μόνο που κατά πάσα πιθανότητα μεσολάβησε είναι μία ακόμη μεγαλύτερη συσσώρευση χρεών, αλλά και απελπισίας. Η εστίαση, ο πολιτισμός, το λιανεμπόριο και ο τουρισμός είναι μόνο κάποιοι από τους κλάδους που παλεύουν με νύχια και με δόντια για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα δε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η παράταση της αναστολής των δόσεων των τραπεζικών δανείων «δεν είναι ζήτημα της κυβερνήσεως, είναι ζήτημα των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών». Όταν, βέβαια, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνταν με τα χρήματα του ελληνικού λαού ήταν δικό μας θέμα. Δεν έβαζαν όρους όταν τις ανακεφαλαιοποιούσαν; Και γιατί τις ανακεφαλαιοποίησαν τόσες φορές; Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Δεν έφτανε η ΔΕΗ που απειλεί σπίτια και καταστήματα με διακοπές ρεύματος και τις κάνει πράξη, τώρα έρχονται και οι τράπεζες να σφίξουν τη θηλιά στον λαιμό σε χιλιάδες επιχειρηματίες. Αυτή είναι η φροντίδα της κυβέρνησης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους οικονομικά ασθενέστερους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ