ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΛ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κατηγορούν κυβέρνηση, 5η ΥΠΕ και διοίκηση του νοσοκομείου για εμπαιγμό και για περαιτέρω προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΓΝΛ

Ανακοίνωση – κάλεσμα σε νέα κινητοποίηση αύριο Πέμπτη με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του χαρακτήρα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, απευθύνει η ΕΙΝΚΥΛ, εξαπολύοντας επίθεση σε κυβέρνηση, διοίκηση 5ης ΥΠΕ και διοίκηση του νοσοκομείου, κατηγορώντας τους για εμπαιγμό στο θέμα της επαναλειτουργίας κλινικών του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Τέρμα στον αυταρχισμό, στα απροκάλυπτα ψεύδη και την αήθη παραπλάνηση των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του λαού της πόλης

Η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ) καλεί τους εργαζομένους του Γ.Ν. Λάρισας και τους φορείς της πόλεις σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ανοικτή Γενική Συνέλευση την Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021, ώρα 11:00 π.μ. στον Αύλειο χώρο του Γ.Ν. Λάρισας

Η κυβέρνηση, η διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ και η διοίκηση του Γ.Ν. Λάρισας απαντούν στις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Γ.Ν.Λ για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Νοσοκομείου, που είχαν και την δεδηλωμένη στήριξη του λαού της Λάρισας, των εργαζομένων και φορέων της πόλης, με εμπαιγμό, υπαναχωρώντας από τις δημόσιες δεσμεύσεις τους για επαναλειτουργία του Νοσοκομείου.
Και οι πιο δύσπιστοι πλέον έχουν πεισθεί ότι η συμπεριφορά τους προς το Γ.Ν.Λ και τους εργαζομένους του και οι αποφάσεις τους, συντείνουν στην περαιτέρω υποβάθμιση και την σχεδιαζόμενη αλλαγή του χαρακτήρα του Νοσοκομείου, χρησιμοποιώντας την πανδημία ως μέσον και ευκαιρία.
Αφού παραπλάνησαν με ψευδείς δημόσιες δεσμεύσεις τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης για την επαναλειτουργία του Γ.Ν.Λ κατά τα ισχύοντα για τα λοιπά νοσοκομεία σε συνθήκες πανδημίας και τον αναλογικό επιμερισμό στα δύο νοσοκομεία της πόλης του βάρους της αντιμετώπισης της πανδημίας, διατηρούν άνω των 50 κλινών του Γ.Ν.Λ κενές, με πρόβλεψη για ανάπτυξη επί ανάγκης 165 περίπου κλινών, συμπεριλαμβανομένων και των κλινών COVID-ΜΕΘ. Με άλλα λόγια σχεδιάζουν την μετατροπή άνω του 50% της δύναμης του νοσοκομείου σε κλίνες μίας νόσου και διατηρούν ζώσα την ασάφεια για ενδεχόμενη εκ νέου μεταφορά Τμημάτων του Χειρουργικού Τομέα στο Π.Γ.Ν.Λ. Διαταράσσουν με αυτόν το τρόπο, ενδεχομένως ανεπανόρθωτα, την υπόσταση του Νοσοκομείου και την μέλλουσα προοπτική του. Το κυριότερο, δεν έχουν κανένα σχέδιο για την προστασία της υγείας του λαού και στο 3ο κύμα της πανδημίας, που θα μας βρει και πάλι απροετοίμαστους. Προκαλούν μάλιστα ακραία τους υγειονομικούς αλλά και όλον τον λαό, ιδίως τους συγγενείς των νεκρών, όταν δημοσίως αυτοθαυμάζονται για το πόσο καλά τα πήγαμε στο 2ο κύμα.
Όσον αφορά στην διοίκηση του Γ.Ν.Λ οι «αποφάσεις» συνεχίζουν να λαμβάνονται παρατύπως λόγω της αδιανόητης και προκλητικής έλλειψης Διοικητικού Συμβουλίου παρά την από πολλού χρόνου εκλογή και των αιρετών μελών του Συμβουλίου και της ύποπτης μη δημοσίευσης του σχετικού Φ.Ε.Κ.
Παράλληλα παρά την ισχυρή πιθανότητα ενός τρίτου κύματος έξαρσης της πανδημίας αδιαφορούν και αδρανούν για την οργάνωση και την δρομολόγηση λύσεων, με μόνο σχέδιο την εκ νέου μετατροπή του ακραία υποστελεχωμένου και χωροταξικά ακατάλληλου Γ.Ν.Λ σε νοσοκομείο μίας νόσου της COVID19, αδιαφορώντας για τα επακόλουθα που θα έχει αυτό στην ποιότητα και την βιωσιμότητα και νοσοκομείου και στην αντιμετώπιση των αρρώστων της λοιπής νοσηρότητας που βρίσκουν ένα αξιόπιστο, προσφιλές και ποιοτικό καταφύγιο υγειονομικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, ενώ με αυταρχικές και χωρίς επιστημονική βάση πολιτικές αποφάσεις επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την υγεία και την επιβίωση του λαού της πόλης, αρνούνται να αναλάβουν και την νομική ευθύνη των επιλογών τους. Σχεδίασαν και έδωσαν εντολές για την άσκηση ιατρικής πολέμου (ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα από ανεκπαίδευτους και άσχετων ειδικοτήτων επαγγελματίες υγείας, ανυπαρξία κατάλληλων υποδομών και διαδικασιών για τη βέλτιστη φροντίδα τόσο των COVID19 όσο και κυρίως των μη-COVID19 ασθενών κ.τ.λ) αλλά δεν αναλαμβάνουν την ποινική και αστική ευθύνη, όσων με δική τους εντολή έγιναν.
Τέλος καμμία σοβαρή προετοιμασία δεν γίνεται για το πολυαναμενόμενο στάδιο του εμβολιασμού. Ανεπαρκές αποδεικνύεται το δίκτυο εφοδιασμού, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα θα αποδειχθούν η «μαύρη» τρύπα που θα απορροφήσει όλο το προσωπικό της Π.Φ.Υ παγώνοντας κάθε άλλη δραστηριότητα στα Κέντρα Υγείας. Για τον εμβολιασμό καμμία ενίσχυση με προσωπικό της ήδη σοβαρά υποστελεχωμένης Π.Φ.Υ. Πάλι «εκ των ενόντων»…

Απαιτούμε:
 Σεβασμό των εργαζομένων του Γ.Ν.Λ, των αρρώστων και του λαού της Λάρισας και αποκατάσταση της λειτουργίας του Νοσοκομείου.
 Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του 3ου κύματος της πανδημίας με προετοιμασία υποδομών και προσωπικού, που να μπορεί να προσφέρει ποιοτική φροντίδα σε όλους τους ασθενείς, σε κάθε πιθανό επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης. Σχέδιο με επιστημονική βάση, που να λαμβάνει υπ’ όψιν τις δυνατότητες κάθε δομής υγείας σε υποδομές και προσωπικό, σχέδιο όπου όλες οι δομές δημόσιες, στρατιωτικές και ιδιωτικές αναλαμβάνουν το ρόλο που τους αναλογεί ενταγμένες σε έναν ενιαίο κρατικό σχέδιασμό.
 Σχέδιο επίταξης χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξη τους στο κρατικό σχέδιο.
 Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Η Π.Φ.Υ να σταματήσει να αποτελεί την δεξαμενή άντλησης προσωπικού για κάθε χρήση.
 Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μονιμοποίησης.
 Ανθρώπινα ωράρια. Πενθήμερο, 6ωρο, 30ωρο, 1 εφημερία την εβδομάδα.
 Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 Άμεση νομοθετική ρύθμιση απαλλαγής από ποινική και αστική ευθύνη των υγειονομικών για όλο το διάστημα που ασκήθηκε και ασκείται ιατρική «εκτάκτου ανάγκης»”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ