4 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 52 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον χώρο του Καπιτωλίου στα επεισόδια που ξέσπασαν χθες Τετάρτη κατά την εισβολή των διαδηλωτών υπέρ του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ 52 πρόσωπα έχουν συλληφθεί, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, ο Ρόμπερτ Τζ. Κόντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Κόντι διευκρίνισε ότι οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου.

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Ο Κόντι ανέφερε επιπλέον ότι αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου έριξε τη σφαίρα η οποία τραυμάτισε γυναίκα η οποία υπέκυψε αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θύματος, αναφέροντας ότι εκκρεμεί η ενημέρωση των οικείων της.

Διευκρίνισε ότι οι άλλοι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Τα έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Χθες, διεκόπη η συνεδρίαση στο Κογκρέσο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ. Τα κτίρια του Κογκρέσου εκκενώθηκαν από την αστυνομία.

Στην 25η Τροπολογία στρέφονται υπουργοί

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία μετά την εισβολή οπαδών του στο Κογκρέσο, ανέφεραν χθες, Τετάρτη, το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον) μέσα ενημέρωσης.

Οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέσθηκαν ανώνυμες πηγές.

Η Γερουσία επικυρώνει τη νίκη Μπάιντεν

Σε μια Ουάσινγκτον που θυμίζει «εμπόλεμη ζώνη», όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η αμερικανική Γερουσία επικυρώνει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, βάζοντας έστω θεσμικά τίτλους τέλους σε αυτό το τελευταίο κεφάλαιο των πιο ταραγμένων αμερικανικών εκλογών με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι αυτό δεν σημαίνει και το τέλος του “τραμπισμού” για τη χώρα. Είχε προηγηθεί πολύωρη διακοπή εξαιτίας της βίαιης εισβολής οπαδών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, σε μια κίνηση αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος κατά την οποία ο πλανήτης είδε πρωτόγνωρες εικόνες χάους και πανικού, με δεκάδες άτομα ντυμένα ακόμα και με χιτώνες και περικεφαλαίες να εισβάλλουν στο κτήριο, το λεγόμενο σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας, την ώρα που απέξω στήνονταν αγχόνες και σταυροί.

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη όσα γίνονται στο Καπιτώλιο, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και προέδρους και πρωθυπουργούς των ευρωπαϊκών χωρών να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους.

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση» τη δημοκρατία, δηλώνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Η δημοκρατία υπό πολιορκία», «το πραξικόπημα της τρέλας», «ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον»: το «χάος», που προκλήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Καπιτώλιο από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου, που επιρρίπτει την ευθύνη στον απερχόμενο πρόεδρο, τον οποίο κατηγορεί ότι ενθάρρυνε τη βία των οπαδών του.

Έκκληση Μπάιντεν στον Τραμπ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την “εξέγερση” στο Καπιτώλιο, όπου οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έσπειραν το χάος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

“Η δημοκρατία μας βιώνει άνευ προηγουμένου επίθεση”, είπε ο Μπάιντεν μιλώντας από το Γουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, καλώντας τον Ρεπουμπλικανικό πρόεδρο να πάει μπροστά στις κάμερες να ζητήσει “να τερματιστεί αυτή η πολιορκία” στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Αμετανόητος ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του, κάλεσε τους οπαδούς του να ηρεμήσουν, χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την εισβολή και τα επεισόδια.

«Ξέρω ότι πονάτε, ξέρω ότι είστε πληγωμένοι που μας έκλεψαν τις εκλογές, αλλά τώρα πρέπει να πάτε σπίτι σας, πρέπει να υπάρξει ειρήνη, πρέπει να υπάρξει τάξη και πρέπει να σεβαστούμε τους νομοθέτες μας. Έχουμε κράτος δικαίου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς».

Με πληροφορίες από ethnos.gr, kathimerini.gr – φωτο: Ap-images

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ