Ο ΚΩΝ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Παρά τις ενστάσεις μας αλλά και του ΠΙΣ για το πρόωρο άνοιγμα των σχολείων πριν σταθεροποιηθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, αυτό θα γίνει τη Δευτέρα με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, μετά από κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση της επιτροπής των ειδικών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και για την επιτυχία του εγχειρήματος, χωρίς παλινωδίες, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί:

  1. Οι γονείς θα πρέπει να προετοιμάσουν το Σαββατοκύριακο τα παιδιά τους θυμίζοντάς τα τόσο τη σωστή χρήση της μάσκας όσο και την τήρηση των αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών.
  2. Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να τηρούν τις αποστάσεις με μεγάλη προσοχή κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από το σχολείο. Το διαφοροποιημένο ωράριο προσέλευσης των μαθητών θα βοηθήσει κατά πολύ στην ομαλοποίηση αυτής της κινητικότητας, που εκτιμάται ότι μπορεί να επιβαρύνει κατά 8-9% τη διασπορά του ιού.
  3. Μείζον θέμα αποτελούν τα ολιγομελή τμήματα, η αύξηση των αιθουσών διδασκαλίας, ο καλός αερισμός-καθαρισμός-απολύμανσή τους και η αύξηση του χρόνου του διαλείμματος.
  4. Να προγραμματιστεί κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, αλλά και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο χώρο των σχολικών μονάδων και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  5. Συχνά και αξιόπιστα μοριακά rapid tests από τον ΕΟΔΥ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στο χώρο του σχολείου, και όχι με την εγγραφή τους στην ειδική πλατφόρμα που ανοίγει για το σκοπό αυτό, καθόσον η αντίστοιχη πλατφόρμα για το κοινό έχει αποτύχει. Η βοήθεια της αυτοδιοίκησης στο σημείο αυτό είναι σημαντική.
  6. Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν νοσούν βαριά από την προσβολή του ιού SARS-CoV-2, συνήθως είναι ασυπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά και δεν διασπείρουν με ευκολία τον ιό, ενώ η θνητότητά τους είναι σχεδόν μηδαμινή.
  7. Τα παιδιά όμως που νοσούν και παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν στο ευάλωτο σχολικό περιβάλλον αλλά κυρίως στο οικογενειακό τους, όταν μάλιστα συμβιώνουν με ηλικιωμένα άτομα.
  8. Για κάθε παιδί που παρουσιάζει πυρετό, μπούκωμα-συνάχι, βήχα, εμετούς, διάρροια, εξάνθημα θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως ο παιδίατρος που το παρακολουθεί.
  9. Το ποσοστό συμμετοχής των παιδιών στη διασπορά του ιού δεν έχει εκτιμηθεί διεθνώς και για το λόγο αυτό το κλείσιμο των σχολείων ως μέτρου κατά της μετάδοσης, εκτιμάται μέσα στο πλαίσιο των γενικότερων περιοριστικών μέτρων (ECDC).
  10. Η συνεχής ενημέρωση των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ