Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ, ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ COVID-19;

Ένα σοβαρό θέμα που σχετίζεται με την πανδημία, θέτει στη δημόσια συζήτηση, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις προθέσεις και τον σχεδιασμό της Πολιτείας για την πρωτοποριακή θεραπεία των ήδη πασχόντων ασθενών με COVID-19, με μονοκλωνικά αντισώματα.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της ερώτησής της:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι ανοίγει ένα ‘’παράθυρο ελπίδας’’, λόγω της έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα μας κατά του κορονοϊού.

Παρά το αισιόδοξο αυτό γεγονός, εξακολουθούν να νοσούν εκατοντάδες συνάνθρωποι και  πολλοί από αυτούς να διασωληνώνονται, ακόμη και να χάνουν τη μάχη της ζωής.

Την ίδια ώρα,  πληθαίνουν  οι φωνές επιστημόνων που ισχυρίζονται ότι εξίσου μεγάλη έμφαση με το εμβόλιο, πρέπει να δοθεί στο θέμα της κατάλληλης θεραπείας για τους ασθενείς, που ήδη νοσούν από τον COVID-19.

Ο λόγος είναι ότι ναι μεν ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 θα δημιουργήσει ένα πρώτο τείχος κατά της πανδημίας και θα δώσει μία σημαντική διέξοδο στην υγειονομική κρίση, όμως από την άλλη πλευρά η πολυπόθητη ανοσία μέσω του εμβολιασμού, θα αργήσει να επιτευχθεί.

Συνεπώς, και μέχρι αυτό να καταστεί πραγματικότητα, οι πολίτες θα συνεχίσουν να νοσούν και να χρειάζονται την καλύτερη δυνατή θεραπευτική αντιμετώπιση, προκειμένου να αποφευχθεί η υψηλή θνησιμότητα.

Ήδη ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει τη χορήγηση πολλά υποσχόμενων θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα, αρχικά, της εταιρίας ‘’Elli Lilly’’ και στη συνέχεια της εταιρείας ‘’Regeneron Pharmaceuticals’’.

Όπως μάλιστα, δήλωσε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Regeneron Pharmaceuticals, η εν λόγω εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το σκεύασμα του τεχνητού μονοκλωνικού αντισώματος που παράγει, να λάβει άμεσα έγκριση και στην χώρα μας, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς ήδη από την αρχή του 2021.

Δεδομένου ότι είμαστε ήδη στην αρχή του 2021 και σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ο πλήρης φάκελος του σκευάσματος της ανωτέρω  εταιρίας θα κατατεθεί άμεσα προς έγκριση στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων και δεδομένου ότι η εκθετική αύξηση των θυμάτων του κορωνοϊού , απαιτεί χορήγηση της αποτελεσματικότερης δυνατής θεραπείας, με την ταχύτητα εισαγωγής καινοτόμων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην Χώρα μας να καθίσταται  ύψιστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό , αν και πότε ,θα γίνει δυνατή η ευρεία χρήση θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του COVID-19 στα Νοσοκομεία της χώρας μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ