ΔΑΣ ΟΤΑ: ΠΑΡΤΙ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Πάρτι ιδιωτών, τεράστια οικονομικά συμφέροντα και υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων για την επόμενη περίοδο αναδείχθηκαν στο πλαίσιο διαδικτυακής θεματικής εκδήλωσης- ημερίδας που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής η ΔΑΣ ΟΤΑ με θέμα «Διαχείριση των απορριμμάτων, το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ εν μέσω πανδημίας και τα καθήκοντα μας απέναντι σε αυτή την επίθεση».

«Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι αιτία πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Πετρόπουλος, επικεφαλής της ΔΑΣ ΟΤΑ και Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί.

«Μόνο στην Αττική νομιμοποιήθηκε μέσα σε ένα βράδυ η λειτουργία 22 σταθμών μεταφοράς απορριμμάτων, την ώρα που συνεχίζεται η λογική της καύσης, που ανοίγει τον δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση προχωρά μέχρι το 2030 στη δημιουργία περιφερειακών εργοστασίων κόστους κατασκευής 1,3 δις περίπου, με τον συνολικό τζίρο να προβλέπεται να φτάσει τα 3,4 δις, εκ των οποίων οι δήμοι ως “φτωχοί συγγενείς” θα εισπράξουν μόλις 160 εκ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία και υλοποιώντας σχετικές κατευθύνσεις και της Ε.Ε αλλά και απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προχωρά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, το λαϊκό εισόδημα αλλά και τις εργασιακές σχέσεις.

«Επιμένουμε στην αναβάθμιση και στήριξη των υπηρεσιών Καθαριότητας προτείνοντας παράλληλα νέες επιστημονικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επικεντρώνοντας στον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και λέμε “όχι” στη δαιμονοποίηση της ταφής τους», κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις προέδρων και εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων από δήμους όλης της χώρας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ