ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΕΩΡΟΙ!

Το μήνυμα του παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με “Ελπίδα και πείσμα για το νέο έτος”

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Χρόνια πολλά με υγεία και αισιοδοξία. Ευχόμαστε σύντομα μέσα στο νέο έτος να μπορέσουμε να ανεβούμε ξανά στη σκηνή, να έρθουμε σε επαφή με το κοινό, να επιστρέψουμε στα καλλιτεχνικά μαθήματα και τις δραστηριότητές μας.

Το 2020 πέρα από την δύσκολη κατάσταση που μπήκαμε όλοι οι εργαζόμενοι και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχιστεί, είναι μια χρονιά που είχαμε σημαντικές κατακτήσεις στο κλάδο μας. Δεν είναι μόνο αυτά τα λίγα αλλά σημαντικά μέτρα στήριξης που καταφέραμε να αποσπάσουμε με τους αγώνες μας, είναι και η μαζική συσπείρωση συναδέλφων στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και στις συλλογικές διαδικασίες μας. Είναι οι πολύμορφες αγωνιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις που αναπτύξαμε με κορύφωση την διαδικτυακή συναυλία στην Αθήνα, τη Λάρισα, το Βόλο και αλλού. Είναι η συγκινητική έκφραση της αλληλεγγύης μέσα από τα καλλιτεχνικά σωματεία, από όλους τους εργαζόμενους της χώρας όπως και στη πόλη μας.

Το νεοσύστατο παράρτημα Λάρισας του Π.Μ.Σ. καταγράφει πλέον ένα εξάμηνο ζωής και δράσης, προσπαθώντας να αποτελέσει αποκούμπι για τους μουσικούς του νομού βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην σημερινή δύσκολη πραγματικότητα. Αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να τα αφήσουμε πίσω στη χρονιά που πέρασε, γιατί αποτελούν ένα μεγάλο όπλο στις μέρες που έχουμε μπροστά.

Σήμερα, μέσα στη δίνη της πανδημίας καθώς και σημαντικών εξελίξεων στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη που δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη χώρα μας, σχεδιάζουμε με μαχητικότητα και πείσμα τη δράση του παραρτήματος για το επόμενο διάστημα.

  • Καταρχήν ενημερώνουμε ξανά τους συναδέλφους πως η 10η Γενάρη είναι καταληκτική για την εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών. Για οποιοδήποτε ζήτημα αντιμετωπίσει κάποιος με την εγγραφή να υπάρξει άμεσα επικοινωνία με τον σύλλογο. Εμείς θέτουμε τους εξής προβληματισμούς: Πόσο στηρίχθηκαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι του πολιτισμού που έμειναν στον αέρα αυτούς τους 10 μήνες; Πόσο στηρίχτηκαν μέσα στο σορό νόμων και τροπολογιών, που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας; Πόσο στηρίχτηκαν μέσα από τα 72 δις του λεγόμενου ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ; Για να «ανακάμψουν» οι ζωές μας, διεκδικούμε να στηριχτούν ουσιαστικά οι χιλιάδες καλλιτέχνες που με δικαιολογία την μικρή συμμετοχή στο «μητρώο» είναι μετέωροι. 
  • Διεκδικούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μαζικά δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Σε αυτή τη λογική να ανοίξουν με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα οι χώροι πολιτισμού γιατί όπως λέει το σύνθημά μας και αφορά όλο τον κόσμο: «Ανάγκη δική μας και δική σας είναι… Η τέχνη να συνεχίζει να δίνει κουράγιο και δύναμη»
  • Η αλληλεγγύη από το παράρτημα ενισχύθηκε με την οικονομική ενίσχυση που συγκεντρώνεται ακόμα και τώρα με αφορμή την διαδικτυακή συναυλία. Σκοπός μας να ενημερωνόμαστε σταθερά για την κατάσταση συναδέλφων ώστε να μη μείνει κανείς μόνος του, να υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη. Σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε για μουσικούς που το έχουν ανάγκη έχουμε διαπιστώσει κενά στην εξασφάλιση της επιβίωσής τους από την «Κοινωνική Πρόνοια» ειδικά στο τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των φαρμάκων. Γι’ αυτό δεν σταματάμε, επιμένουμε, παλεύουμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια με την βοήθεια όλων. 

Το παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου όλο αυτό το διάστημα οργανώνει διαδικτυακές συσκέψεις για την εκτίμηση της μέχρι τώρα δράσης και τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος από κοινού και με άλλα σωματεία. Ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε και μόλις μας δοθεί η δυνατότητα θα προχωρήσουμε άμεσα σε γενική συνέλευση καθώς και σε άλλες αγωνιστικές – καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες. 

Η Τοπική Διοικητική Επιτροπή

Ο πρόεδρος Λευτέρης Γάλλος

Ο γραμματέας Αχιλλέας Σίμος

Ο ταμίας Φίλιππος Ζούκας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ