ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση για τις αποφάσεις της ανοικτής ΓΣ της ΕΙΝΚΥΛ

Την Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021, ώρα 11:00 π.μ., έλαβε χώρα στον Αύλειο χώρο του Γ.Ν. Λάρισας η διοργανωμένη από την Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ) έκτακτη Γενική Συνέλευση-συγκέντρωση διαμαρτυρίας με συμμετοχή των μελών της, εργαζομένων του Νοσοκομείου και φορέων της πόλης, για την απαξίωση και υποβάθμιση του Γ.Ν.Λ και την έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση του πιθανού 3ου κύματος της πανδημίας.

Η συγκέντρωση αυτή ήταν συνέχεια μίας σειράς κλιμακούμενων αγώνων για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και αντίδρασης για τις εξελίξεις που προέκυψαν για το Γ.Ν.Λ κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εκμετάλλευση της από την κυβέρνηση και για την προώθηση της σχεδιασμένης ιδιωτικοποίησης του Ε.Σ.Υ.

Αρχικά έγινε ενημέρωση για την επίσημη έγγραφη υπαναχώρηση της 5ης Υ.ΠΕ και της Διοίκησης του Γ.Ν.Λ από τις πρόσφατες δεσμεύσεις της, που ήταν αποτέλεσμα των αγώνων του υγειονομικού κινήματος, για την αυθαίρετη και παράλογη απόφαση το αποτυχημένο μοντέλο της μετατροπής του Γ.Ν.Λ σε νοσοκομείο μίας νόσου, της COVID19, που προέκυψε κατά την έξαρση του 2ου κύματος της πανδημίας με ανοργάνωτους, επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς υπό την επήρεια του πανικού, να αποτελέσει «σχέδιο» αντιμετώπισης 3ου πανδημικού κύματος.

Ακολούθησε συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος της οδού 31ης Αυγούστου για μερικά λεπτά της ώρας κατά την οποία οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα για το ότι «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», «κανείς μόνος στην πανδημία», «δημόσια δωρεάν υγεία», «Μ.Ε.Θ και προσλήψεις προσωπικού», «επίταξη του ιδιωτικού τομέα» κ.ά.

Στην συνέχεια έλαβε χώρα ανοικτή Γενική συνέλευση στον αύλειο χώρο του Γ.Ν.Λ, κατά την οποία πήραν τον λόγο ιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων και εκπρόσωποι φορέων που παρέστησαν. Τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι με άμεση αντίδραση δεν θα επιτρέψουν  την εκ νέου μετατροπή του Γ.Ν.Λ σε νοσηλευτήριο αποκλειστικώς COVID19, με απαξίωση κάθε άλλης δραστηριότητας για τα μη COVID19 νοσήματα και επαρκούς, ασφαλούς λειτουργίας των Τομέων του, ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών του Ε.Σ.Υ, του Γ.Ν.Λ και των Κέντρων Υγείας του Νομού, ότι είναι εμφανής η παντελής έλλειψη τόσον οργανωμένου σχεδίου για τις μελλοντικές εξάρσεις της πανδημίας, όσον και των προβλέψεων και των αναγκαίων υποδομών για την διεκπεραίωση του προγράμματος των εμβολιασμών. Είναι εμφανές πλέον ότι το ίδιο ανεπαρκές προσωπικό για κάθε χρήση καλείται να διαγνώσει, να θεραπεύσει, να ιχνηλατήσει και να εμβολιάσει, ενώ στον υγειονομικό περίγυρο ξεσαλώνει η κερδοσκοπική εκμετάλλευση της συγκυρίας και του σχεδιασμένου ευνουχισμού του Γ.Ν.Λ.

Η Συνέλευση αποφάσισε:

  • Κινητοποίηση και ανοικτή Γενική Συνέλευση για την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 στις 11:00 στον αύλειο χώρο του Γ.Ν.Λ.
  • Δίωρη στάση εργασίας από την Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ από τις 11:00 ως τις 13:00 την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021.
  • Άμεση δυναμική αγωνιστική αντίδραση σε περίπτωση αιφνιδιασμού με αλλαγές στην λειτουργία του Γ.Ν.Λ.
  • Κυλιόμενες εβδομαδιαίες ανοικτές Γενικές Συνελεύσεις για ενημέρωση, συζήτηση των εξελίξεων και αγωνιστική ετοιμότητα.
  • Πρόσκληση για διεύρυνση της υποστήριξης και της κινητοποίησης φορέων, σωματείων εργαζομένων και του λαού της Λάρισας.
  • Οργάνωση από την Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ διαδικτυακής συζήτησης με συμμετοχή φορέων και σωματείων της πόλης και θέμα την πορεία της πανδημίας, την αποτίμηση των μέχρι σήμερα δεδομένων και γενικότερα των εξελίξεων στην δημόσια υγεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ