3 ερωτήσεις προς την Δημοτική Αρχή κατέθεσε ο Νίκος Γαμβρούλας ως επικεφαλής της παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ερωτήσεων.
Η πρώτη ερώτηση σχετίζεται με τον προγραμματισμό που υπάρχει για την ανάπλαση του Αισθητικού Άλσους. Όπως αναφέρει στην ερώτηση: Το Αισθητικό Άλσος της πόλης μας τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την ζωντάνια που το χαρακτήριζε, καθώς στον χώρο του δεν λειτουργεί πλέον το αναψυκτήριο ούτε υπάρχουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες όπως στο παρελθόν.
Είναι γνωστό πως το Αισθητικό Άλσος οι πολίτες της πόλης μας το αγκάλιασαν, καθώς στο παρελθόν χιλιάδες το επισκεπτόταν ανα τακτά χρονικά διαστήματα για διάφορες δραστηριότητες. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, εξαιτίας της πανδημίας covid 19, οι συμπολίτες μας έχοντας ως μοναδική διέξοδο ψυχαγωγίας και αναψυχής τα πάρκα και τις πλατείες, βρέθηκαν και πάλι μαζικά στον χώρο του αισθητικού άλσους για να περάσουν όμορφα και ευχάριστα τον χρόνο τους.
Το Αισθητικό Άλσος όμως οι συμπολίτες μας το θέλουν «ζωντανό», με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Έναν καθαρό χώρο πρασίνου δίπλα στην πόλη, περιποιημένο με αναψυκτήριο και χώρους για τα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος για το 2021, μας αναφέρατε πως την νέα χρονιά θα προχωρήσει η ανάπλαση του Αισθητικού Άλσους της πόλης.
Καθώς δεν υπάρχουν σχετικές δαπάνες στον προϋπολογισμό θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν υπάρχει κάποιο σχετικό πρόγραμμα που θα ενταχθεί η ανάπλαση και γενικότερα τον προγραμματισμό που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα.
Η δεύτερη ερώτηση σχετίζεται με το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται σε κεντρικές οδούς της πόλης, εξαιτίας της στάθμευσης οχημάτων στο δεξί ή το αριστερό μέρος αυτών. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: Παρατηρείται έντονα το φαινόμενο, ακόμη και στην περίοδο των περιορισμών λόγω covid 19, της στάθμευσης αυτοκινήτων στο δεξί ή το αριστερό μέρος των κεντρικών οδών της πόλης, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργική για μεγάλο χρονικό διάστημα μια ολόκληρη λωρίδα των οδών αυτών. Σε συνθήκες κανονικότητας μάλιστα, το φαινόμενο αυτό δημιουργεί καθημερινά πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων της πόλης.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πιο έντονα στις οδούς Παπαναστασίου και Παναγούλη, 2 κεντρικές αρτηρίες της πόλης, στις οποίες όταν συμβαίνει αυτό, αυξάνεται η συμφόρηση των αυτοκινήτων και δημιουργείται αυτό που λέμε μποτιλιάρισμα.
Φυσικά θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς και στην οδό Μανωλάκη αλλά και σε άλλες οδούς.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα βλέπουμε να τοποθετούνται πλαστικά κολωνάκια στο μέσο των οδών αυτών, τα οποία αποτρέπουν την στάθμευση και συμβάλλουν στην αποφυγή του μποτιλιαρίσματος. Λίγες ημέρες όμως αφού τοποθετούνται, ορισμένα καταστρέφονται ενώ άλλα αφαιρούνται και πάλι, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επανέρχεται.
Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τα εξής:
– Ποιος είναι υπεύθυνος για την αφαίρεση τους;
– Εφόσον έχει παρατηρηθεί πως τα πλαστικά κολωνάκια βοηθούν στην αποφυγή του παρκαρίσματος και δεν εμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, γιατί δεν επανατοποθετούνται άμεσα μετά την αφαίρεση/καταστροφή τους;
– Πως σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να περιορίσει το φαινόμενο που σας περιγράφουμε το επόμενο διάστημα;
Η Τρίτη ερώτηση σχετίζεται με την έκθεση της συλλογής των 1557 νομισμάτων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος από το 1963. Συγκεκριμένα αναφέρεται: Πριν από περίπου ένα έτος καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με την τύχη της συλλογής 1.557 νομισμάτων η οποία είχε αγοραστεί από τον Δήμο Λαρισαίων το 1963 επί δημαρχίας Χατζηγιάννη, έναντι του ποσού των 200.000 δραχμών. Από τότε η συλλογή βρίσκεται αποθηκευμένη/φυλαγμένη και ποτέ δεν εκτέθηκε στο κοινό της πόλης.
Είχαμε προτείνει λοιπόν, μιας και η συλλογή αποτελεί περιουσία του Δήμου (επομένως και των πολιτών της Λάρισας) να εκτεθεί στους συμπολίτες μας σε έναν από τους χώρους ιστορίας ή πολιτισμού που διαθέτουμε, όπως το Διαχρονικό Μουσείο.
Στην απάντηση σας, μας διαβεβαιώσατε πως θα προχωρήσει η καταμέτρηση της συγκεκριμένης συλλογής και μετά από συντήρηση η οποία ενδεχομένως να απαιτηθεί, θα εκτεθούν στο Διαχρονικό Μουσείο της πόλης.
Μετά από ένα έτος ερωτούμε:
Τι έχει γίνει από πέρυσι σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και ποια είναι τα επόμενα βήματα που απομένουν ώστε η συλλογή να εκτεθεί στους συμπολίτες μας;