Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ Λάρισας ενόψει της σημερινής διαδικτυακής συζήτησης που διοργανώνει η ΕΛΜΕ
Kαλούμε τις/τους συναδέλφισσες/συναδέλφους να μετάσχουν σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, στις 18:00, στην ανοιχτή τηλεδιάσκεψη της ΕΛΜΕ Λάρισας , με θέμα το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει με Ζoom (Meeting ID: 883 5238 5484 και Passcode: 430043).
Πρόκειται για ένα αντιλαϊκό, ταξικό νομοσχέδιο, αντιεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό, που σηματοδοτεί την εφαρμογή του ακραία νεοφιλελεύθερου προγράμματος της ΝΔ για την Εκπαίδευση. Στόχοι της ψήφισής του είναι η μετάλλαξη της εκπαίδευσης σε αγοραίο είδος, ο αποκλεισμός των μη προνομιούχων από αυτό το κοινωνικό αγαθό, καθώς και η μείωση του κόστους του δημόσιου σχολείου.
Η ίδρυση των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης νομιμοποιεί την ανήλικη μαθητεία χωρίς αμοιβή και χωρίς δικαιώματα, δηλαδή την παιδική εκμετάλλευση. Η πρόωρη μεταγυμνασιακή ειδίκευση-κατάρτιση αγνοεί τις ανάγκες των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων εδραιώνοντας την ανισότητα, ενώ παράλληλα απορρίπτει την παροχή ολοκληρωμένης σφαιρικής γενικής μόρφωσης για όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει την ΕΕ χωρίς παιδαγωγικό ρόλο.
Η θέσπιση του Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας, η κατάργηση των μισών δημόσιων ΙΕΚ και η παραχώρηση της δυνατότητας στους ιδιώτες να ανοίγουν Σχολές Κατάρτισης, ακόμη και μόνο με την παροχή εξ αποστάσεως κατάρτισης, παραδίνουν την Τεχνική Εκπαίδευση και τα προγράμματα σπουδών στις Περιφέρειες, τους Δήμους, τους τοπικούς παράγοντες και κυρίως στην αγορά και τις επιχειρήσεις και την υποτάσσουν στους κυνικούς κανόνες της κερδοσκοπίας, κατά τις εκπεφρασμένες επιταγές του ΣΕΒ τον Ιούλη του 2020.
Η ίδρυση των Πρότυπων ΕΠΑΛ, που δημιουργεί όρους ανισότητας και διευκολύνει τη μείωση των μαθητών στα άλλα σχολεία, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου της αξιολόγησης-χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, όπως και η ίδρυση των ΕΣΚ και των ΙΕΚ, με εργαζόμενους και εκπαιδευτές όχι μόνο εκπαιδευτικούς, οδηγεί νομοτελειακά σε απώλειες θέσεων εργασίας, που θα συμπαρασύρουν και αυτές της Γενικής Παιδείας. Οι υπεραριθμίες που θα προκύψουν, οι τυχόν καταργήσεις ειδικοτήτων και τομέων που δε θα ικανοποιούν τα σχέδια των επιχειρήσεων και των άλλων τοπικών παραγόντων ανά περιοχή, θα φέρουν και συγχωνεύσεις σχολείων. Ενδεχόμενα που υπό τη σκιά του σχεδίου Πισσαρίδη για την απελευθέρωση των απολύσεων και των σχεδίων της Κεραμέως για την αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και τη σύνδεσή της με τις επιδόσεις των μαθητών, ξυπνούν μνήμες που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξαναγίνουν πραγματικότητα.
Ζητάμε τη συνολική απόσυρση του αντιλαϊκού, σκληρά νεοφιλελεύθερου αντιπαιδαγωγικού νομοσχεδίου που πραγματώνει την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών φορέων, συρρικνώνοντας τη δημόσια εκπαίδευση, και παραδίδει την εκπαίδευση της νεολαίας στην αδηφάγο αγορά, καταρτίζοντας αποφοίτους Γυμνασίου με το «επίπεδο του τεχνίτη», με σκοπό τη δημιουργία φθηνών και ευέλικτων και επομένως αναλώσιμων, χωρίς δικαιώματα, εργαζόμενων.
Λέμε ξεκάθαρα όχι στην αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος και την αποστέρηση του μορφωτικού του χαρακτήρα.
Δε θα επιτρέψουμε το κοινωνικό αγαθό της Δημόσιας Παιδείας να γίνει βορά στις απαιτήσεις της αγοράς και την κερδοσκοπία.