ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Μια σειρά αλλαγών σε Λύκεια και Πανεπιστήμια που μεταμορφώνουν δραματικά το τοπίο, ανακοίνωσαν σήμερα Κεραμέως-Χρυσοχοϊδης. Με το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε ήδη προς διαβούλευση, η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια καθίσταται αρκετά δυσκολότερη, καθώς χιλιάδες υποψήφιοι είναι βέβαιο ότι το από το επόμενο έτος θα μείνουν εκτός λόγω της θέσπισης βάσης εισαγωγής, ενώ η φοίτηση στα Πανεπιστήμια δυσκολεύει καθώς θεσπίζεται όριο φοίτησης αλλά και νέο πειθαρχικό δίκαιο με αυστηρές ποινές καθώς και έλεγχος εισόδου στα πανεπιστήμια, με κάμερες επιτήρησης.

Επίσης ιδρύεται η πολυσυζητημένη Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ) παρά τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών, ως καθαρά αστυνομικό σώμα που θα λογοδοτεί στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και όχι στους πανεπιστημιακούς, καθώς αυτό -υποστήριξαν οι υπουργοί- θα ήταν αντισυνταγματικό.

Ακόμα, τα πανεπιστήμια “απειλούνται” με περικοπή χρηματοδότησης αν δεν εφαρμόσουν τα μέτρα!

Ταυτόχρονα, οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα ΑΕΙ ενδέχεται εφέτος να δουν λιγότερα Τμήματα στο μηχανογραφικό τους, αφού η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι μελετά μαζί με την ΕΘΑΕΕ και το ενδεχόμενο περικοπής Τμημάτων:  “Ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας είναι υπό εξέταση και θα μελετηθεί ποια τμήματα είναι ποιοτικά και υπηρετούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια”, είπε η κ. Κεραμέως. Εξυπακούεται ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, εφόσον συμβεί, ακόμα μεγαλύτερη “σφαγή” εισακτέων…

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

5.png

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ):

Από τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις (καλοκαίρι 2021) θεσπίζεται η ΕΒΕ ως ποσοστό επί του μέσου όρου επιδόσεων συνυποψηφίων, ανά επιστημονικό πεδίο. ΤΟ ΥΠΑΙΘ θα δίνει το εύρος το εύρος της διακύμανσης της βάσης, από 80% έως 120% και το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα θα μπορεί να προσδιορίζει ποιο ποσοστό επιθυμεί.

Παράδειγμα:

Αν είναι η ΕΒΕ είναι για ένα πεδίο 12 (μέσος όρος των βαθμών όλων των εξετασθέντων τουν πεδίου) και το Τμήμα επιλέξει να βάλει 90% τότε η βάση για το συγκεκριμένο Τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αν η ΕΒΕ είναι 11/20 τότε με το 90%  κατεβαίνει στο 9,9 για το ίδιο Τμήμα. Επίσης κάθε τμήμα θα μπορεί (αλλά από το επόμενο έτος, δηλαδή από τις εξετάσεις του 2022) να ορίζει και συντελεστές βαρύτητας σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Οι υποψήφιοι, είπε η κ.Κεραμέως, θα γνωρίζουν ΠΡΟΤΟΥ συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τις βάσεις ανά πεδίο και ανά Τμήμα

Διπλά Μηχανογραφικά

Εφέτος ξεκαθαρίστηκε ότι τα μηχανογραφικά θα συμπληρωθούν ΣΕ ΜΙΑ ΦΑΣΗ  όπως και πέρυσι, δηλαδή οι αλλαγές που ακολουθούν θα εφαρμοστούν από τις εξετάσεις του 2022. Τι θα αλλάξει: Τα μηχανογραφικά θα συμπληρώνονται σε δύο φάσεις. Στην Α φαση, οι υποψήφιοι θα καλούνται να συμπληρώσουν ένα μηχανογραφικό με περιορισμένο αριθμό επιλογών, που όπως ειπώθηκε θα υπολογίζεται σε περίπου 10% των Τμημάτων πεδίου για τα ΓΕΛ και 20% για τα ΕΠΑΛ. Δηλαδή περίπου 15 έως 18 πρώτες  επιλογές, ανάλογα με το είδος του Λυκείου. Επίσης από το 2022, τα τμήματα θα έχουν δικαίωμα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας και ανά μάθημα, δηλαδή λχ το Μαθηματικό τμήμα να “επιδοτεί” τα Μαθηματικά, εκτός από τη βάση που θα ορίζει, βάζοντας υψηλό συντελεστή ειδικά σε αυτό το μάθημα των πανελλαδικών

Θα ακολουθεί η δεύτερη φάση χωρίς περιορισμό επιλογών, αλλά τα μηχανογραφικά αυτά θα συμπληρώνονται ΜΟΝΟ από όσους υποψηφίους δεν εισήχθησαν στην Α’ Φάση και θα περιέχουν ΜΟΝΟ τις θέσεις που απομένουν κενές και τα Τμήματα που δεν έχουν συμπληρώσει όλες τις θέσεις τους. Ο περιορισμός επιλογών στην Α φάση, κατά την κ.Κεραμέως, έχει στόχο να αυξηθεί ο αριθμός όσων εισάγονται σε σχολές ψηλά στις προτιμήσεις τους και το ποσοστό έγκαιρης ολοκλήρωσης σπουδών, αλλά και στη μείωση των μετεγγραφών.

Παράλληλα μηχανογραφικά για ΙΕΚ

Χωρίς να αλλάξει η σημερινή διαδικασία επιλογής στα Δημόσια ΙΕΚ, προστίθεται και μια δεύτερη διαδικασία με προαιρετικό μηχανογραφικό για επιλογή δημοσίων ΙΕΚ: Για πρώτη φορά δίνεται δυνατότητα συμπλήρωσης, πέρα από το μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ,  βάσει πανελληνίων, και παράλληλο μηχανογραφικό για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ για να εισαχθούν βάσει απολυτηρίου. Και αυτή η δυνατότητα θα ισχύσει από εφέτος.

4.png

Τι θα ισχύσει από εφέτος 

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Παράλληλο μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ

Τι θα ισχύσει από το  2022

Υποβολή μηχανογραφικού σε 2 φάσεις με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών στην Α φάση 

Ορισμός συντελεστής βαρύτητας πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων από τα ΑΕΙ

Δεν υπολογίζεται ο βαθμός της Α’ Λυκείου , αλλά θα εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων

Η κ.Κεραμέως ξεκαθάρισε πάντως ότι αν και θα εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στην Α΄Λυκείου, ο βαθμός της τάξης αυτής δεν θα μετρήσει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καθώς πρέπει να προηγηθεί επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προτού προσμετρηθεί ο βαθμός και των άλλων τάξεων

Όριο φοίτησης στα ΑΕΙ

Στο εξής, για τις σχολές τετραετούς φοίτησης το όριο φοίτησης θα είναι ακόμα 2 έτηδηλαδή 6 συνολικά. Για όλες τις υπόλοιπες σχολές 5ετούς και 6ετούς φοίτησης (Πολυτεχνεία, Ιατρικές, κλπ) το όριο πέραν του κανονικού χρόνου σπουδών θα είναι 3 έτη, δηλαδή συνολικά 8 και 9 αντίστοιχα. Αυτό θα ισχύσει για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές. Μεταβατικές διατάξεις θα υπάρχουν για τους νυν φοιτητές και εξαιρέσεις για μερική φοίτηση (εργασία) και για σοβαρούς λόγους υγείας. Όπως διευκρινίστηκε, η μερική φοίτηση, η διακοπή της φοίτησης με δικαίωμα επανέναρξης κλπ, θα καθορίζονται με αποφάσεις των ιδρυμάτων.

Μέτρα Ασφαλείας

Προβλέπονται περαιτέρω μέτρα ασφάλειας και ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος σε όλους τους Εξωτερικους χώρους των πανεπιστημίων. Αν δεν είναι εφικτό, τότε θα γίνεται έλεγχος εισόδου και στους εσωτερικούς χώρους (πχ αν είναι δίπλα σε πάρκο) Προβλέπεται ακόμα  έκδοση κανονισμού που θα περιλαμβάνει αυτές τις προβλέψεις από τα ιδρύματα, τα οποία αν δεν το πράξουν,  αυτό θα λαμβάνεται υπόψιν στην ετήσια επιχορήγηση -χωρίς να διευκρινιστεί πόσα κονδύλια θα περικόπτονται…

Νέο αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο για φοιτητές

Θεσπίζεται πειθαρχικό συμβούλιο φοιτητών (συμμετέχουν αντιπρύτανης, κοσμήτορας, πρόεδρος τμήματος, μέλος νομικής υπηρεσίας και εκπρόσωπος φοιτητών)  Θα μπορεί να επιβάλει ποινές από επίπληξη έως και διαγραφή από το ΑΕΙ για μια σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων.

10.png

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2734/1999 (Α΄ 161). Αποστολή των Ο.Π.Π.Ι. είναι η προστασία και ασφάλεια των Α.Ε.Ι. και η ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Για τον σκοπό αυτό συνιστώνται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χίλιες (1000) οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών, οι οποίες κατανέμονται σε υπηρεσίες ασφάλειας.

Όπως ανέφεραν οι κ.κ.Κεραμέως και Χρυσοχοϊδης, οι φρουροί αυτοί δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα και σε πρώτη φάση θα διατεθούν στα 5 πανεπιστήμια με τα μεγαλύτερα προβλήματα νομιμότητας, δηλαδή το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το ΕΚΠΑ, το Πολυτεχνείο Αθήνας, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι φύλακες θα φορούν στολή που σχεδιάζεται τώρα και θα είναι διαφορετική από αυτήν των αστυνομικών, ενώ

Το προσωπικό της των ΟΠΠΙ διατίθεται σε Α.Ε.Ι. με κριτήριο την ύπαρξη και την έκταση των σχετικών αναγκών και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις, χωρίς χρονικό περιορισμό, θα συνεργάζεται με τον πρύτανη ή τον αρμόδιο αντιπρύτανη, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του ιδρύματος.

Οι αρμοδιότητες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Για την εκπλήρωση της αποστολής των Ο.Π.Π.Ι. το προσωπικό της είναι αρμόδιο για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων και ιδίως για:
α) την αποτροπή τέλεσης αδικημάτων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.,
β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι.,
γ) την πραγματοποίηση περιπολιών,
δ) την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.
Κατά την άσκηση των καθηκόντων του συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες .  Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και η μισθοδοσία του βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το προσωπικό αυτό διατίθεται σε Α.Ε.Ι. με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, βάσει των αναγκών που διαπιστώνονται σε κάθε Α.Ε.Ι.. Οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι. υποχρεούνται να διευκολύνουν με κάθε τρόπο το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. στο Α.Ε.Ι. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του

Χρυσοχοϊδης: Θέμα τύχης ότι δεν είχαμε περιστατικό που θα κόστιζε ζωές σε ΑΕΙ

Για να δικαιολογήσει την απόφαση για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η οποία αμφισβητείται από πλήθος πανεπιστημιακών και από τους φοιτητές -πλην ΔΑΠ- ο κ.Χρυσοχοϊδης είπε ότι τα ΑΕΙ σε όλες τις χώρες είναι κρίσιμες υποδομές και δημόσιοι χώροι και αντιμετωπίζουν διάφορες απειλές ασφάλειας και προστασίας. “Έχουμε εγκληματικότητα, βίαιες ομάδες που προκαλούν επεισόδια, τρομοκρατία, κλπ. Από τον Φεβρουάριο 2017 όταν έγινε η επίθεση και τραυματισμός του νυν υφυπουργού κ.Συρίγου μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 που έγινε η επίθεση στο ΟΠΑ εναντίον του πρύτανη κ.Μπουραντώνη, είχαμε πάνω από 20 βίαια περιστατικά στα ΑΕΙ, ακόμα και μαχαιρώματα σε υπαλλήλους. Η βία είχε κι εχει ως στόχο την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων , τα οποία διαθέτουν  επίσης φοιτητικές εστίες με αλλαγμένες κλειδαριές, μπλοκαρισμένες εξόδους κινδύνου κλπ, ώστε  από τύχη δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα κάτι τραγικό. Θέμα τύχης ότι δεν είχαμε περιστατικό  που θα κόστιζε ανθρώπινες ζωές.

Και κάμερες επιτήρησης

Η ΟΠΠΙ, μαζί με τους άλλους φύλακες των ιδρυμάτων που θα υπάγονται στα ΑΕΙ, θα ελέγχει τη διαδικασία εισόδου και εξόδου. Προβλέπεται ακόμα:

-Δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης πρόσβασης με cctv (καμερες επιτήρησης) και λειτουργία σε καθε ΑΕΙ κέντρου λήψης σημάτων,  συνδεδεμένο με αστυνομία.

-Κέντρο διαχείρισης καταστροφών και συμβάντων

-Τεχνικός ασφάλειας ανά ΑΕΙ , μελέτες πυροπροστασίας και αναβάθμιση φωτισμού , εγκαταστάσεων και κοινοχρηστων κτιρίων

-Ορισμός προσώπων από αστυνομία και πυροσβεστική που θα είναι σε άμεση επαφή με τη διοίκηση του ιδρύματος

-Θα είναι μια ομάδα ” ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης“, όπως είπε ο κ.Χρυσοχοϊδης,  σύμφωνα με καλές πρακτικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη που θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΕΛΑΣ και θα αποτελείται απο νεοπροσληφθέντες ειδικους φρουρούς μέσω ΑΣΕΠ  που θα λάβουν ειδική εκπαίδευση, ενώ ο εξοπλισμός τους θα οριστεί από την  ΕΛΑΣ θα διατίθενται στα ΑΕΙ για 4 χρόνια και θα συνεργάζονται με πρύτανη. ΔΕΝ θα φέρουν πυροβόλα όπλα (σ.σ. δεν διευκρινίστηκε αν θα φέρουν  οπλισμό όπως λχ τίζερ) αλλά θα έχουν γκλομπ και σπρέι, ενώ θα φορούν στολές που θα ξεχωρίζουν από άλλους αστυνομικούς και θα στεγάζονται σε χώρους του ιδρύματος και θα κάνουν φύλαξη, περιπολίες κλπ. Θα έχουν και προανακριτικά καθήκοντα, ενώ σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, δικογραφία κλπ.

“Δεν έχουμε πολλά κρούσματα σε εκπαιδευτικούς”

“Δεν έχουμε σχεδόν κανένα θετικό τεστ στους εκπαιδευτικούς, θα έχουμε βέβαια κρούσματα στα σχολεία οσο έχουμε στην κοινωνία, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και τους ευχαριστούμε για πιστή τήρηση μέτρων”, είπε η κ.Κεραμέως ερωτηθείσα τι γίνεται με τα σχολεία.

Δεν ανοίγουν Λύκεια-Γυμνάσια την άλλη εβδομάδα

Ωστόσο από όσα είπε στη συνέχεια, προκύπτει ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα και σίγουρα δε θα ανοίξει μόνο η Γ Λυκείου:

“Οι ίδιοι εκπαιδευτικοί της Γ Λυκείου διδάσκουν επίσης σε Α και Β λυκείου, σε διαφορετικό ωράριο, σε πολλά σχολεία, οπότε η μεμονωμένη λειτουργία Γ Λυκείου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Θέλω να πιστεύω ότι όταν έρθει η ώρα να συζητήσουμε για γυμνάσια και λύκεια θα συζητήσουμε και τα πρακτικά ζητήματα που τίθενται, όπως έγινε στα δημοτικά για το ζήτημα συγχρωτισμού γονέων στις εισόδους και αποφασίσαμε το κλιμακούμενο ωράριο. Για την επιτροπή των ειδικών, θα περιμένουμε αυτοί να μας υποδείξουν πότε θα γίνει η συζήτηση για γυμνάσια και λύκεια, αυτή τη στιγμή δεν έχω εικονα οτι θα υπάρχει αυτή την εβδομάδα τέτοια συζήτηση, άλλα για άλλα θέματα, όπως η πρακτική των τελειοφοίτων

Μόνο δια ζώσης οι κατακτήριες

Τέλος, υπουργός και υφυπουργοί διευκρίνισαν ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν εξ αποστάσεως οι κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ καθώς τίθεται ζήτημα ταυτοπροσωπίας

Του Νίκου Μάστορα – alfavita.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ