ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Νέες στέγες αποκτούν το Παρθεναγωγείο Μεταξοχωρίου, το Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα, το Κλειστό Γυμναστήριο του Γυμνασίου και Δημοτικά Καταστήματα

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και το Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα η σύμβαση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών υποδομών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων Δήμου Αγιάς» προϋπολογισμού 277.000 ευρώ. Το έργο αφορά σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της επιστέγασης σε δημοτικά κτίρια του Δήμου Αγιάς όπως Δημοτικά Καταστήματα, Κλειστό Γυμναστήριο Γυμνασίου Αγιάς, Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα» και «Παρθεναγωγείο» Μεταξοχωρίου. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Υπογράφουμε τη σύμβαση ενός έργου το οποίο αποκαθιστά τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια ενώ ενισχύει τη διαχρονική συντήρηση των δημοτικών κτηρίων του Δήμου Αγιάς» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα υλοποιούμε ένα έργο προϋπολογισμού 277.000 ευρώ που αφορά στην αντικατάσταση κουφωμάτων και στην εγκατάσταση νέων υαλοπετασμάτων οροφής στο Πολιτιστικό Κέντρο της Χρυσαλλίδας, στην αντικατάσταση της στέγης του Παρθεναγωγείου στο Μεταξοχώρι – που αποτελεί αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού- καθώς και στην κατασκευή νέας στέγης στο Κλειστό Γυμναστήριο του Γυμνασίου Αγιάς. Είναι ένα έργο ουσίας το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των συγκεκριμένων οικημάτων. Η συνεργασία συνεχίζεται με έργα που δημιουργούν μια καλύτερη εικόνα και ένα ασφαλέστερο περιβάλλον στο Δήμο Αγιάς» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας τόνισε τα εξής: «Το έργο αφορά την αντικατάσταση των στεγών σε κτίρια του Δήμου Αγιάς. Να υπενθυμίσω ότι απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο της Χρυσαλίδας η Περιφέρεια Θεσσαλίας την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο δημιούργησε ένα εξαιρετικό πάρκο. Το συγκεκριμένο έργο της αντικατάστασης της στέγης και των κουφωμάτων έρχεται να «κουμπώσει» με την ανάπλαση της γύρω περιοχής. Είναι κάποια έργα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για εμάς και θέλω να ευχαριστήσω τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη μας, γιατί αυτή η συνεργασία που διαρκεί πάρα πολλά χρόνια, κάθε μέρα αποδίδει περισσότερους καρπούς. Στο Δήμο Αγιάς πραγματοποιείται ένα τεράστιο έργο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πραγματικά μεταφέρω τις ευχαριστίες των συνδημοτών μου για αυτή τη μεγάλη συνεργασία και τους στόχους που έχουμε πετύχει. Για το συγκεκριμένο έργο, εγώ και ο Περιφερειάρχης ευχαριστούμε τη συμπατριώτισσα μας βουλευτή Άννα Βαγενά η οποία έχει συμβάλει πολύ στο έργο του Παρθεναγωγείου Μεταξοχωρίου. Με τον Περιφερειάρχη έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια  ότι συνεργαζόμαστε για να φέρουμε αποτελέσματα για τον τόπο μας».

Τι περιλαμβάνει το έργο

Με το έργο προβλέπεται η εκτέλεση μιας σειράς εργασιών και παρεμβάσεων για τη βελτίωση της επιστέγασης στα εξής δημοτικά κτίρια: Δημοτικά Καταστήματα Αγιάς, Κλειστό Γυμναστήριο Γυμνασίου Αγιάς, Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα», «Παρθεναγωγείο» Μεταξοχωρίου.

Οι εν λόγω εργασίες κρίνονται απολύτως αναγκαίες για τη θωράκιση των κτιρίων, την αποκατάσταση των βλαβών που έχουν καταστήσει μη λειτουργικά τα κτίρια, καθώς σε κάθε βροχόπτωση παρατηρείται πλέον σημαντική εισροή νερών στο εσωτερικό των χώρων και την παράδοσή τους σε χρήση για την πλήρη αξιοποίησή τους.

Ειδικότερα, προβλέπονται εργασίες συντήρησης στις πεπαλαιωμένες στέγες Δημοτικών Καταστημάτων στην Αγιά που περιλαμβάνουν: καθαίρεση επικεραμώσεων, ενίσχυση – αποκατάσταση φέροντος οργανισμού ξύλινης στέγης,  εγκατάσταση σανιδώματος (πετσώματος) με μισόταβλες πάχους 18 mm, τοποθέτηση μεμβράνης για την επίτευξη υγρομόνωσης και θερμομονωτικού υλικού, εγκατάσταση υδρορροών οριζόντιων και κατακόρυφων για την απορροή των νερών της βροχής.

Στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου της Αγιάς προβλέπεται η κατασκευή νέας στέγης στο κτίριο του Κλειστού Γυμναστηρίου, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στα σοβαρά προβλήματα υγρασίας που είναι ορατά στην πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος του κτιρίου και στο στηθαίο, ύψους περίπου 1μ που αναπτύσσεται περιμετρικά του Γυμναστηρίου.

Η κατασκευή στέγης με ξύλινο σκελετό-πλαίσιο και επικάλυψη με κεραμίδια ρωμαϊκού τύπου – για να διατηρηθεί η ομοιομορφία της στέγης με τις υφιστάμενες στέγες στα λοιπά κτίρια του σχολικού συγκροτήματος – θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να υλοποιηθούν εργασίες κατασκευής του ξύλινου σκελετού της νέας τετράριχτης στέγης (ζευκτά, αμείβοντες, με τεγίδες, διαδοκίδες, στρωτήρες, κορυφοδοκούς, κλπ), εργασίες επίστρωσης με ελαφρά ελαστομερή ασφαλτική μεμβράνη βάρους 0,5 kg/m2, εργασίες εγκατάστασης υδρορροών και ειδικών τεμαχίων λαμαρίνας για την απορροή των νερών της βροχής, καθώς και εργασίες επικεράμωσης με κεραμίδια ρωμαϊκού τύπου.

Περαιτέρω προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών επισκευής -συντήρησης στην υφιστάμενη κεραμοσκεπή που επικαλύπτει την στοά-διάδρομο, που ενώνει το Κλειστό Γυμναστήριο με το ένα εκ των δύο κτιρίων που απαρτίζουν τις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος, με τη στεγανοποίηση των κεκλιμένων επιφανειών της στέγης με την επίστρωση ασφαλτικής υγρομονωτικής μεμβράνης.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Χρυσαλλίδας στην Αγιά, που αποτελεί έναν πολυχώρο όπου πραγματοποιείται σωρεία εκδηλώσεων ετησίως όπως θεατρικές παραστάσεις, προβολές, ημερίδες, σχολικές γιορτές, εκθέσεις, κ.α. και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή γίνεται μια σειρά παρεμβάσεων, όπως: αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων στον πάνω όροφο του νεόδμητου κτιρίου με νέα κουφώματα στα ίδια ανοίγματα και στις ίδιες θέσεις, εγκατάσταση νέων υαλοπετασμάτων οροφής στο χώρο του «αιθρίου», στις θέσεις όπου σήμερα υφίστανται μεταλλικά πλαίσια με πολυκαρβονικά φύλλα, για τη διοχέτευση φωτός εσωτερικά, στεγανοποίηση του δώματος του νεόδμητου κτιρίου, καθώς λόγω της παλαιότητας των υλικών των υφιστάμενων στεγανωτικών στρώσεων, παρατηρείται εισχώρηση υγρασίας σε αρκετά σημεία εσωτερικά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και χρήση του πολιτιστικού κέντρου.

Στο Παρθεναγωγείο του Μεταξοχωρίου, που αποτελεί ένα παλαιό λιθόκτιστο διώροφο κτίσμα με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου θα εκτελεστούν εργασίες επισκευών στη στέγη για τη θωράκιση και την προστασία του κτιρίου από τα σημαντικά προβλήματα υγρασίας από τα νερά της βροχής που εισχωρούν στο εσωτερικό από τα κατεστραμμένα κεραμίδια και την μη ύπαρξη υδατοστεγανής μεμβράνης στην υφιστάμενη κεραμοσκεπή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ