ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ, ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΑΕΙ;

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς την υπουργό Παιδείας

 «Προτίθεστε να προχωρήσετε στη μοριοδότηση για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και του Λυκείου που έχουν επιτύχει διακρίσεις στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα, σε Βαλκανικές και Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, αναλόγως αυτής που απολαμβάνουν οι διακριθέντες σε αθλήματα;».

Σαφή απάντηση στο ερώτημα που έθεσε πριν έναν χρόνο ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει αξιέπαινη προσπάθεια για την επικράτηση των αρχών της αξιοκρατίας και της αριστείας στο ταλαιπωρημένο από αποτυχημένους πειραματισμούς και παρωχημένες ιδεοληψίες εκπαιδευτικό μας σύστημα. Εύλογα, λοιπόν, οι πολίτες αναμένουν το υπουργείο Παιδείας να αξιολογεί και να υιοθετεί κάθε πρόταση που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποδέκτης δικαιολογημένων διαμαρτυριών, πριν από έναν χρόνο (11.01.20), με ερώτησή μου ζήτησα από το αρμόδιο υπουργείο να εξετάσει τη μοριοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και των τάξεων του Λυκείου, που έχουν επιτύχει διακρίσεις στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα, σε Βαλκανικές και Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, «αναλόγως αυτής που απολαμβάνουν οι διακριθέντες σε αθλήματα».

Η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου πραγματοποιήθηκε κατόπιν:

Α) Συνάντησης που είχε η ηγεσία του υπουργείου (03.09.19) με ομάδα γονέων των μαθητών που διακρίθηκαν σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

Β) Επιστολής ομάδας γονέων μαθητών που έχουν διακριθεί σε Βαλκανιάδες Μαθηματικών (30.10.19) προς την υπουργό Παιδείας, την τότε υφυπουργό και τη Γενική Γραμματέα.

Γ) Σχετικού υπομνήματος που κατατέθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη από γονέα μαθητή από τη Λάρισα (13.11.19).

Στην ερώτησή μου επισήμανα ότι ενώ πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό μαθητών, εντούτοις το μήνυμα που δίδεται είναι σημαντικό. Στην έγγραφη απάντηση που έλαβα από την υπουργό Παιδείας (16.03.20) σημειώνεται ότι «το Υ.ΠΑΙ.Θ. λαμβάνει υπόψη και μελετά οποιαδήποτε πρόταση αφορά στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, για τον εξορθολογισμό αυτού».

Στις 04.09.20 υπήρξε και νέα επιστολή εκπροσώπου των γονέων, στην οποία διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν λάβει μια σαφή απάντηση και καταλήγουν σημειώνοντας ότι «δεν είναι δίκαιο για αυτούς τους μαθητές να εισπράττουν την αδιαφορία του Υπουργείου σας από τη στιγμή μάλιστα, που εσείς πριν από ένα χρόνο τους καλέσατε για να τους βραβεύσετε, θεωρώντας προφανώς ότι έχουν πετύχει, με τον δικό τους προσωπικό αγώνα και μόνο, κάτι ξεχωριστό ως μαθητές και τίμησαν την χώρα τους. Δεν θέλω να πιστέψω ότι όλα αυτά που λέει η πολιτική ηγεσία περί αριστείας εξαντλούνται σε μια τελετή βράβευσης και μια φωτογραφία σας με αυτούς τους μαθητές».

Τέλος, στις 07.10.20 σε συνάντησή μου με την υπουργό Παιδείας επανήλθα στο ζήτημα, ζητώντας την επανεξέταση του αιτήματος μοριοδότησης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου που διακρίθηκαν σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

Δυστυχώς, έκτοτε δεν υπάρχει η οποιαδήποτε πληροφόρηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος και για τον λόγο αυτό είμαι αναγκασμένος να επανέλθω, αντιλαμβανόμενος και την δικαιολογημένη αγωνία των ενδιαφερομένων γονιών και μαθητών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ