ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Η ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή Αριστείδης Αδαμόπουλος είναι ο άνθρωπος που κατονόμασε η χρυσή Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, καταγγέλλοντας πως την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998.

Σύμφωνα με το tvxs η Σοφία Μπεκατώρου πριν μιλήσει δημόσια για την σεξουαλική της κακοποίηση είχε βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα όπου και κατήγγειλε τον συγκεκριμένο παράγοντα και τον κατονόμασε, ενώ ο φερόμενος ως δράστης είναι στέλεχος της ΝΔ με πλούσια δράση ως αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Πικερμίου – Ραφήνας.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ

Με αφορμή τον σάλο που σηκώθηκε για το «γαλάζιο» στέλεχος η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι προχώρησε σε αναστολή της κομματικής του ιδιότητας.

«Από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ από την πλευρά του, ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, διαψεύδει κάθε εμπλοκή του.

Θυμίζουμε τέλος πως το όνομα του Αριστείδη Αδαμόπουλου δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης, καθώς τον αντιπρόεδρο της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας βαραίνει και η καταγγελία του χρυσού Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος προσέφυγε στην ΕΦΙΠ (Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος) καταγγέλλοντας ότι είχε δεχθεί φραστική επίθεση από τον Αδαμόπουλο σε συνάντηση της ολυμπιακής ομάδας με θέμα την Ολυμπιακή προετοιμασία.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Θέση στην υπόθεση πήρε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ενώ αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας.

Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.

Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Ευθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια.

Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την «θυμήθηκε» τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.

Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική  Συμμαχία για τη Σοφία Μπεκατώρου

Η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού. Δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία. Η στήριξή μας απέναντι στο πρόσωπό της, όπως και σε κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απόλυτη. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα.

Υπό αυτή την έννοια μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση που στη δημόσια τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια συγνώμη εκ μέρους του κόμματος, ως Πρόεδρος της Ν.Δ., ούτε μια κουβέντα για την αυτονόητη διαγραφή του στελέχους του που κατηγορείται για την κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Οι μικροκομματικές υπεκφυγές και οι τακτικισμοί προσβάλουν πρώτα απ´ όλα τα ίδια τα θύματα που έχουν το θάρρος να υψώνουν το ανάστημά τους.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ Σ. ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ

Εξάλλου μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις που αφορούν στην υπόθεση, καθώς μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου υπέβαλε την παραίτησή του, στηρίζοντας την ολυμπιονίκη και σημειώνοντας πως θέλει να «υπερασπιστεί το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος», ενώ παράλληλα ζητά από τη Δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες «ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος».

Ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου έστειλε επιστολή παραίτησης από το ΔΣ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν μέλος στο ΔΣ της ΕΙΟ την εποχή που σύμφωνα με τη «χρυσή» Ολυμπιονίκη συνέβη η κακοποίηση.

Η επιστολή του κ. Παπαδημητρίου έχει ως εξής:

“Κύριε Πρόεδρε,

ως μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό».

Κατόπιν αυτού υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ ώστε να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος. Επιπλέον, για να συμπαρασταθώ στην Σοφία που η ανακοίνωση της ΕΙΟ, την αφήνει εκτεθειμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Λυπάμαι γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και εκθέτει τα μέλη της αλλά περισσότερο την πλειοψηφία του ιστιοπλοϊκού κόσμου που σέβεται την προσωπικότητα και την υπόληψη κάθε αθλήτριας και αθλητή. Περίμενα έκτακτη συγκρότηση ΔΣ και άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων, κάτι που δεν έγινε.

Καλώ τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς”.

Την παραίτηση Αδαμόπουλου ζήτησε και πήρε η Ελληνική ΙστιοπλοΊκή Ομοσπονδία

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αναφέρει ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του Αριστείδη Αδαμόπουλου από το Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα, δηλώνει συγκλονισμένη “από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου”. “Η Ομοσπονδία καλεί άμεσα την Ολυμπιονίκη μας να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναφερθεί λεπτομερώς στην καταγγελία της έτσι ώστε η Ομοσπονδία να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες” σημειώνει η ΕΙΟ.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Παραλλήλως, ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει απερίφραστα ότι θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή. Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν είχε περιέλθει σε κανένα μέλος της Ομοσπονδίας επίσημα, ανεπίσημα, ως φήμη ή ακόμη και ως ψίθυρος, η παραμικρή ένδειξη για τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε αντίστοιχη άλλη αποτρόπαιη πράξη

Καλούμε κάθε αθλητή και αθλήτρια, παράγοντα ή μέλος της Ομοσπονδίας, εφόσον έχει υπάρξει θύμα ή έχει περιέλθει εις γνώση του τέτοια συμπεριφορά, να την καταγγείλει και θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Το ίδιο καλούμε να πράξει κάθε αθλητής ή παράγοντας σε οποιοδήποτε άθλημα. Τα θύματα μιας τέτοιας ή ανάλογης συμπεριφοράς δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους.

Η Ομοσπονδία καλεί άμεσα την Ολυμπιονίκη μας να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναφερθεί λεπτομερώς στην καταγγελία της έτσι ώστε η Ομοσπονδία να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η σχετική καταγγελία μας συγκλόνισε διότι ουδέποτε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας υπήρξε στο παρελθόν η παραμικρή υποψία για τέτοιο περιστατικό. Τονίζουμε, όπως και με τη χθεσινή ανακοίνωσή μας, ότι η Ομοσπονδία πράττει και θα πράξει τα δέοντα και δεν θα επιτρέψει να παραμείνει η παραμικρή σκιά ως προς το κύρος της και την προάσπιση των ιδεωδών του αθλητισμού που υπηρετεί ανεπίληπτα εδώ και επτά δεκαετίες.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ