ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ…

Σήκωσε… σκόνη η τοποθέτηση του γλυπτού στον κυκλικό κόμβο Καραμανλή-Βόλου, με τους Λαρισαίους να βάζουν φωτιά στα πληκτρολόγια σχολιάζοντας το έργο του εικαστικού Χρ. Παπανικολάου και τις διαδικτυακές κόντρες να δίνουν και να παίρνουν.

Εντυπωσιακό αν μη τι άλλο το έργο, σαφείς οι αναφορές του στο καλλιτεχνικό ρεύμα του κονστρουκτιβισμού, έννοια που αίφνης μπήκε στην κουβέντα και έδωσε τροφή για έρευνα.

Ο κονστρουκτιβισμός αποτελεί καλλιτεχνικό ρεύμα, κυρίως στη ζωγραφική και τη γλυπτική, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1913-1930 στη Ρωσία. Θεμελιωτής του κινήματος θεωρείται ο Ρώσος καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Τάτλιν, ενώ ο όρος γεννήθηκε από το αγγλικό construct=κατασκευάζω.

Κύριο χαρακτηριστικό του κινήματος του κονστρουκτιβισμού αποτελούν οι απολύτως αφηρημένες κατασκευές. Απουσιάζουν οι συμβατικές αναπαραστάσεις αντικειμένων ενώ δίνεται έμφαση στην απεικόνιση γεωμετρικών μορφών. Η απόδοση των θεμάτων είναι τις περισσότερες φορές ακραιφνώς μινιμαλιστική και συχνά με διάθεση πειραματισμού. Οι κονστρουκτιβιστές θαύμαζαν τις μηχανές και την τεχνολογία της εποχής σε βαθμό που χρησιμοποιούσαν πολλά βιομηχανικά υλικά (πλαστικό, γυαλί ή σίδερο) στην κατασκευή των έργων τους. Ο κονστρουκτιβισμός συνδέθηκε στενά και με την αρχιτεκτονική.

Διχάζει μια φορά το έργο, άνοιξε κουβέντα στη Λάρισα ξεπερνώντας ακόμη και τα… πυρά που δέχτηκε στο παρελθόν το περίφημο άλογο που κοσμεί τον κόμβο του Αλκαζάρ!

«Μια φορά από το να ασχολούμαστε με την στραβοκλωτσιά του… τάδετιτς καλύτερα η Τέχνη», σχολίασε ο Λαρισαίος.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ