ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ LOCKDOWN

Ακολουθούν χιονοδρομικά, σχολεία, μετακίνηση εκτός νομού και εστίαση

Σταδιακά θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς καθώς η κυβέρνηση θέλει τα επόμενα βήματα να είναι προσεκτικά ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα σε αυστηρά lockdown. Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και της βελτιωμένης κατάστασης στη χώρα, που φαίνεται από τη διατήρηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα.

Η άρση μέτρων στο lockdown μετά το άνοιγμα των καταστημάτων αφορούν στα χιονοδρομικά κέντρα, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τις σχολές οδηγών, το άνοιγμα σχολείων -Γυμνασίων και Λυκείων- ενώ η εστίαση αναμένεται να είναι ο τελευταίος κλάδος που ανοίξει και υπό προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων που θα φέρει και την άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή κατά τη σύσκεψη με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση εκτός νομού», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα και να επαναλειτουργήσουν οι σχολές οδηγών.

Υπό την αίρεση ότι θα δώσει «πράσινο» φως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, στο τραπέζι είναι το άνοιγμα και των υπόλοιπων βαθμίδων των σχολείων -Γυμνασίων και Λυκείων- αλλά και της εστίασης. Για τα σχέδια των ειδικών μίλησε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος ανέφερε ότι η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει να λειτουργεί η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε.

Όσον αφορά την εστίαση, σε μεταγενέστερο χρόνο, και όχι νωρίτερα από έναν μήνα, ενδέχεται να ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, αφού εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όσα ισχύουν για τη μετακίνηση εκτός νομού

Μέχρι σήμερα, η μετακίνηση εκτός νομού δεν επιτρέπεται, με μόνη εξαίρεση τους λόγους εργασίας και υγείας. «Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για τη μερική άρση των μέτρων, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00, ενώ σε αυτό το διάστημα οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας και βόλτα με κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από τη μόνιμη κατοικία.

ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ