ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Ο ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Μετά την επί μήνες αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, την αιματηρή εισβολή ακροδεξιών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και την παραπομπή του για δεύτερη φορά για υποκίνηση σε βία κατά της κυβέρνησης, ο Ντ. Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Τζο Μπάιντεν σε μια πρωτόγνωρη για τις ΗΠΑ διαδικασία και σε μια πόλη (Ουάσινγκτον) που θυμίζει πάνοπλο φρούριο.

Ημέρα ορκωμοσίας για τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, με την Ουάσινγκτον να θυμίζει απαγορευμένη πόλη, την κυκλοφορία να έχει απαγορευτεί σε μεγάλο μέρος της και 25.000 άντρες της εθνοφρουράς να έχουν αναπτυχθεί πέριξ και εντός του Καπιτωλίου.

Στην πρώτη του ομιλία ως ο 46ος πρόεδρος της χώρας ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ενωτικός, ζητώντας από όλους να κάνουν «μια νέα αρχή».

Ο Τζο Μπάιντεν, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αναμένεται να υπογράψει σειρά διαταγμάτων με πρώτο εκείνο που θα ρυθμίζει την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Άλλη ρύθμιση είναι η άρση της απαγόρευσης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος σε πολίτες πολλών, στην πλειονότητά τους μουσουλμανικών, χωρών.

Σε ό,τι αφορά την επιδημία, ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκδώσει διάταγμα καθιστώντας υποχρεωτική της χρήση της μάσκας στους χώρους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς και στις μετακινήσεις μεταξύ πολιτειών.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να παρατείνει το μορατόριουμ των εξώσεων και των κατασχέσεων στέγης που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας.

Ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν, δίνοντας τη γενική κατεύθυνση, δήλωσε ότι τα διατάγματα θα αφορούν τέσσερις προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν: Tην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική ανάκαμψη και τον αγώνα για κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη.

O Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει και επίσημα τα νέα του καθήκοντα έχοντας επιλέξει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο, το επιτελείο του Λευκού Οίκου και άλλα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ανώτερες θέσεις της κυβέρνησής.

Ακολουθεί ο κατάλογος με κάποια από τα πρόσωπα αυτά όπως τα κατάγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA): Γουίλιαμ Μπερνς: Έχει υπηρετήσει 33 χρόνια ως διπλωμάτης των ΗΠΑ, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ειδικεύεται σε θέματα Ρωσίας και Μέσης Ανατολής και υπήρξε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία.

-Υπουργός Δικαιοσύνης: Μέρικ Γκάρλαντ: Δικαστής ομοσπονδιακού εφετείου από το 1997, ο Γκάρλαντ είχε προταθεί από τον Ομπάμα για τον Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2016, αλλά ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών που είχαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, αρνήθηκε να εξετάσει την υποψηφιότητά του σε μια χρονιά που θα διεξάγονταν προεδρικές εκλογές.

-Υπουργός Εμπορίου: Τζίνα Ραϊμόντο: Η Δημοκρατική κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ και δικηγόρος με εμπειρία στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών έχει καθιερώσει με επιτυχία προγράμματα εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού στην πολιτεία της.

-Υπουργός Εργασίας: Μάρτι Γουόλς: Εκλεγμένος δήμαρχος της Βοστώνης το 2013, ο Γουόλς έχει υποστηρίξει τόσο την πρόταση για 15 δολάρια κατώτατο ωρομίσθιο όσο και για την γονική άδεια μετ΄αποδοχών. Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αυξηθεί η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.

-Υπουργός Εξωτερικών: Άντονι Μπλίνκεν: Ο επί σειρά ετών έμπιστος του Μπάιντεν, υπήρξε δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών και διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα.

-Υπουργός Οικονομικών: Τζάνετ Γέλεν: Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) ενίσχυσε το ενδιαφέρον του Οργανισμού για τους εργαζόμενους και τα θέματα ανισότητας. Θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του συγκεκριμένου υπουργείου, αν επικυρωθεί ο διορισμός της.

-Υπουργός Άμυνας: Λόιντ Όστιν: Στην κυβέρνηση Ομπάμα ο Όστιν ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που έδρευαν στη Μέση Ανατολή. Θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αν η Γερουσία επικυρώσει τον διορισμό του. Αποστρατεύτηκε το 2016 και θα χρειαστεί να εξασφαλίσει εξαίρεση από το Κογκρέσο καθώς αποστρατεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος για να αναλάβει κυβερνητική θέση είναι επτά.

-Υπουργός Μεταφορών: Πιτ Μπούτιτζετζ: Ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, της Ιντιάνα, υπήρξε ένας από τους αντιπάλους του Μπάιντεν στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών. Θα είναι επίσης ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός.

-Υπουργός Γεωργίας: Τομ Βίλσακ: Υπήρξε υπουργός Γεωργίας επί Ομπάμα και κυβερνήτης της Αϊόβα από το 1999 ως το 2007

-Υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης: Μάρσια Φατζ: Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2008. Αν εγκριθεί ο διορισμός της, η Φατζ θα είναι η δεύτερη Αφροαμερικανή στο τιμόνι του συγκεκριμένου υπουργείου.

-Υπουργός Παιδείας: Μιγκέλ Καρντόνα: Η κίνηση του Μπάιντεν να προτείνει τον Καρντόνα, ο οποίος είναι επίτροπος εκπαίδευσης για το Κονέτικατ και πρώην καθηγητής, ικανοποιεί την δέσμευση του εκλεγμένου προέδρου να επιλέξει έναν επαγγελματία εκπαιδευτικό για να ηγηθεί αυτού του υπουργείου.

-Υπουργός Εσωτερικών: Ντεμπ Χάαλαντ: Η Δημοκρατική βουλευτής του Κογκρέσου από το Νιού Μέξικο –από το 2019– θα είναι η πρώτη ιθαγενής υπουργός και η πρώτη που θα ηγείται του υπουργείου αυτού, που, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους των τεράστιων, ομοσπονδιακών εκτάσεων (περίπου το ένα πέμπτο της έκτασης των ΗΠΑ), αλλά και τις προστατευόμενες περιοχές των Ινδιάνων.

-Υπουργός Ενέργειας: Τζένιφερ Γκράνχολμ: Υπήρξε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Μίσιγκαν, από το 2003 ως το 2011. Το 2009, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, συνεργάστηκε με το γραφείο του για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

-Υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις βετεράνων: Ντένις Μακντόναφ: Υπήρξε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ομπάμα, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφαλείας.

-Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας: Αλεχάντρο Μαγιόρκας: Ο γεννημένος στην Κούβα δικηγόρος θα είναι ο πρώτος Λατινοαμερικανός και ο πρώτος μετανάστης που θα ηγηθεί του υπουργείου, αν εγκριθεί ο διορισμός του. Ως επικεφαλής των Υπηρεσιών Ιθαγένειας και Μετανάστευσης επί προεδρίας Ομπάμα, ο Μαγιόρκας ηγήθηκε της εφαρμογής του προγράμματος “Ονειροπόλοι” (Dreamers), που επιτρέπει στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν παρατύπως στις ΗΠΑ ως παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα.

-Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών: Χαβιέ Μπεσέρα: Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια υπήρξε μέλος του Κογκρέσου. Αν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, ο Μπεσέρα θα γίνει ο πρώτος ισπανόφωνος που θα ηγηθεί του υπουργείου. Το 2009, ο Μπεσέρα ως μέλος του Κογκρέσου είχε μετάσχει ενεργά στη διαδικασία να προώθησης του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης της κυβέρνησης Ομπάμα γνωστού ως “Obamacare”.

-Πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς: Γκάρι Γκένσλερ: Πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, ο Γκένσλερ υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Συναλλαγών Προσθεσμιακής Αγοράς από το 2009 ως το 2014 και από τον Νοέμβριο ηγείται της μεταβατικής ομάδας που σύστησε ο Μπάιντεν για να επιβλέπει το πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

-Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών: Ροχίτ Τσόπρα: Μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου ο Ροχίτ Τσόπρα βοήθησε την προοδευτική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν να συστήσει την υπηρεσία και υπηρέτησε ως διαμεσολαβητής της υπηρεσίας για τα φοιτητικά δάνεια.

-Διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών: Ροσέλ Γουαλένσκι: Η σημερινή επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών νόσων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ θα έχει προβεβλημένο ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

-Συντονιστής για τον Κορονοϊό: Τζεφ Ζίεντς: Ο Ζίεντς θα τεθεί επικεφαλής μιας επιχείρησης χωρίς προηγούμενο για τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων ενός νέου εμβολίου συντονίζοντας τις προσπάθειες πολλών και διαφορετικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

-Διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας: Βίβεκ Μέρθι: Γιατρός και πρώην γενικός χειρουργός ο Μέρθι έγινε γνωστός τους τελευταίους μήνες ως συμπρόεδρος της επιτροπής συμβούλων του Μπάιντεν που διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού, κάτι το οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα.

-Πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη: Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ: Η Αφροαμερικανίδα υπηρέτησε ως ανώτερη διπλωμάτης στην Αφρική, από το 2013 ως το 2017, επί κυβερνήσεως Ομπάμπα, και ηγήθηκε της αμερικανικής πολιτικής στην υποσαχάρια Αφρική στη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

-Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας: Τζέικ Σάλιβαν: Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, ο Σάλιβαν υπηρέτησε ως αναπληρωτής προσωπάρχης της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

– Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών: Αβρίλ Χέινς: Υπηρέτησε ως αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί Ομπάμα και υπήρξε η πρώτη γυναίκα υποδιευθύντρια της CIA.

– Eιδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα: Τζον Κέρι: Ο πρώην γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών θα έχει τον ρόλο ενός “τσάρου του κλίματος” σε υπουργικό επίπεδο στην κυβέρνηση Μπάιντεν και έργο του θα είναι η διπλωματία του κλίματος των ΗΠΑ.

– Επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος: Μάικλ Ρίγκαν: Ο ανώτερος αξιωματούχος της ρυθμιστικής υπηρεσίας περιβάλλοντος της Βόρειας Καρολίνας εργάστηκε στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους. Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός του θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός επικεφαλής της Υπηρεσίας.

– Συντονιστής Εσωτερικής Πολιτικής για το Κλίμα: Τζίνα Μακάρθι: Υπήρξε επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος επί Ομπάμα και διαχειρίστηκε ορισμένα από τα μέτρα-ορόσημα για την μόλυνση του αέρα και των υδάτων.

-Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου: Ρον Κλάιν: Επί σειρά ετών σύμβουλος του Μπάιντεν με εμπειρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Έμπολα, ο Κλάιν επιλέχτηκε ως προσωπάρχης υπεύθυνος για την προεδρική ατζέντα.

Ο «επικίνδυνος χειμώνας»
Για «ιστορικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα έκανε επίσης λόγο ο Τζο Μπάιντεν, κάνοντας αναφορά στην πανδημία. Ο κορονοιός «ακολουθεί σιωπηλά τη χώρα», είπε και μέχρι τώρα έχει προκαλέσει περισσότερα θύματα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Θα προχωρήσουμε γρήγορα και με την αίσθηση του επείγοντως. Εχουμε πολλά να κάνουμε αυτό τον χειμώνα του κινδύνου. Λίγοι Αμερικανοί» είπε «έχουν ζήσει εποχές με περισσόετερες προκλήσεις από αυτή που ζούμε τώρα».

Σχεδόν ως επιβεβαίωση, την ίδια ώρα, το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς έδινε στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για τη χώρα: 24.265.424 συνολικά τα κρούσματα και τουλάχιστον 402.269 οι νεκροί. Τουλάχιστον 31.161.075 δόσεις εμβολίου έχουν διανεμηθεί σε ολόκληρη τη χώρα και από αυτές τις ποσότητες έχουν χορηγηθεί σχεδόν οι μισές: 15.707.588, αριθμοί ενδεικτικοί του τιτάνιου έργου που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ