ΠΑΤΑΤΕΣ ΡΟΣΤΙ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ

To rosti είναι ένα διάσημο ελβετικό πιάτο που φτιάχνεται με τριμμένη πατάτα και μοιάζει με χοντρή τηγανίτα. Νόστιμο και οικονομικό, γίνεται σε λίγη ώρα και αν το συνοδεύσετε με μια ωραία πράσινη σαλάτα θα έχετε ένα πλήρες γεύμα.

Υλικά

(για 4-6 άτομα)

700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και πλυμένες

4 φέτες καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο

6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει το λίπος του και να αρχίσει να παίρνει χρώμα, περίπου 5 λεπτά. Ξεχωρίζουμε και κρατάμε στην άκρη 1 κ.σ. από το σκούρο πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια στο τηγάνι με το μπέικον και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό και τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.
  2. Αδειάζουμε το λίπος του μπέικον σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Από αυτό το μείγμα, βάζουμε 2 κ.σ. στο τηγάνι, άλλες 2 κ.σ. σε ένα άλλο μπολ στο οποίο προσθέτουμε το μπέικον με τα κρεμμυδάκια και κρατάμε 2 κ.σ. στην άκρη.
  3. Τρίβουμε τις πατάτες στη μεσαία πλευρά του τρίφτη σε ένα μεγάλο μπολ. Τις στύβουμε με καλά με τα χέρια μας να φύγουν τα νερά και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το μείγμα μπέικον. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να συνδυαστούν καλά τα υλικά.
  4. Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα πατάτας-μπέικον και το πατάμε με μία σπάτουλα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τηγανίζουμε για 10 λεπτά περιστρέφοντας συχνά το τηγάνι. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά, περίπου 5 λεπτά ακόμη. Περνάμε τη σπάτουλα γύρω γύρω στις άκρες και κάτω από τις πατάτες, καλύπτουμε το τηγάνι με ένα πιάτο και αναποδογυρίζουμε τις πατάτες σε αυτό.
  5. Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. από το λίπος στο τηγάνι. Επιστρέφουμε το ρόστι στο τηγάνι, με την πλευρά που έχει ψηθεί προς τα πάνω. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα η κάτω πλευρά και να ψηθούν οι πατάτες, περίπου 10 λεπτά ακόμη.
  6. Με τη σπάτουλα μεταφέρουμε προσεκτικά το ρόστι σε ένα πιάτο. Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι και περισσότερο αλάτι αν επιθυμούμε και σερβίρουμε.

arttable.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ