ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα πραγματοποιηθεί Πανελλήνιο Επιστημονικό συνέδριο με θέμα  «Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία» στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2021 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα Βόλου.

Ειδικότερα το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώνεται από την Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το συνέδριο αποτελεί μέρος δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία και με τις άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Θεσσαλίας, επιστημονικούς φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Ειδικότερα το επιστημονικό συνέδριο με τον Πανθεσσαλικό χαρακτήρα πραγματοποιείται με τη συνεργασία των φορέων: ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ «για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» (Βόλος), Γενικά Αρχεία του Κράτους – Γ.Α.Κ. Μαγνησίας (Βόλος), Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα (Βελεστίνο), Εταιρία Θεσσαλικών Ερευνών (Βόλος), Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων (Τρίκαλα), Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας (Λάρισα), Φίλοι της Βιβλιοθήκης – Για την υποστήριξη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Τυρνάβου (Τύρναβος), Μουσείο Πόλης Καρδίτσας (Καρδίτσα), Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική  Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Λάρισα).

Το Συνέδριο εκτείνεται σε δυο θεματικούς άξονες. ο πρώτος αφορά το πνευματικό περιβάλλον του διαφωτισμού με το οποίο συνδέθηκε ο Ρήγας Βελεστινλής και η διασύνδεση του με αξιόλογους λογίους της εποχής και ο δεύτερος άξονας  αφορά τους λόγιους και κληρικούς που συνδέθηκαν με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την εκπαίδευση στο θεσσαλικό χώρο. Άλλωστε η Θεσσαλία ανέδειξε και πολλούς και σπουδαίους λογίους και προσωπικότητες στα τελευταία πενήντα χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821, όπως ο Ρήγας Βελεστινλής (Φερραίος), ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Δανιήλ Φιλιππίδης, ο Κωνσταντίνος Κούμας, Ο Ιωάννης Πέζαρος , ο Κωνσταντίνος Οικονόμος, ο Στέφανος Δούγκας, ο Δημήτριος Αλεξανδρίδης, ο Δημήτριος Γοβδελάς, Ο Διονύσιος  Πύρρος, ο Στέφανος Κομμητάς, κα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ