ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια με θέμα την αποκατάσταση της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Στην ερώτησή του επισημαίνει τα παρακάτω:

“Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του δευτέρου κύματος της πανδημίας το ΓΝΛ μετατράπηκε εξολοκλήρου σε νοσοκομείο της, μιας νόσου, αφού έπαψε κάθε άλλη λειτουργία του (χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, διερεύνηση άλλων ασθενειών, παρακολούθηση χρόνιων ασθενών κλπ) στερώντας και αποκλείοντας εκατοντάδες ασθενείς από τη δυνατότητα υπηρεσιών υγείας.

Μετά από τις συνεχόμενες διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΓΝΛ, που είχαν και στη στήριξη φορέων και σωματείων της πόλης υπήρξε δημόσια δέσμευση από τις διοικήσεις του ΓΝΛ, της 5ης ΥΠΕ και της Κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου. Δεσμεύσεις όμως που πολύ σύντομα αποδείχτηκαν, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου παραπλανητικές και ψευδείς, αφού πρόσφατα με απόφαση των διοικούντων διατηρούνται άνω των 50 κλινών του ΓΝΛ κενές με πρόβλεψη για ανάπτυξη 165 περίπου κλινών, συμπεριλαμβανομένων και των κλινών covid-ΜΕΘ. Σχεδιάζεται δηλαδή η μετατροπή άνω του 50% της δύναμης του νοσοκομείου σε κλίνες μιας νόσου ενώ παραμένει ασαφές το ζήτημα μεταφοράς τμημάτων του χειρουργικού τομέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους αυτές οι μεθοδεύσεις-αποφάσεις συντείνουν στην περαιτέρω υποβάθμιση και τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του χαρακτήρα του νοσοκομείου, αξιοποιώντας ως μέσο και ευκαιρία την πανδημία, ενώ δε γίνεται λόγος για τη στελέχωση με όλο το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων μπροστά και στο ενδεχόμενο του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Έτσι, μόνο ως πρόκληση μπορούν να εκληφθούν οι συγκεκριμένες συνειδητές ενέργειες των Διοικήσεων, αλλά και της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους υγειονομικούς, στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, το λαό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ιδίως όταν δημοσίως εκφράζουν τον αυτοθαυμασμό τους για το πόσο καλά πήγε η διαχείριση του δευτέρου κύματος της πανδημίας και πολύ περισσότερο η αδιαφορία και η αδράνεια μπροστά στη δρομολόγηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας του ΓΝΛ, αλλά και των αρρώστων λοιπής νοσηρότητας.

Επιπλέον, ενώ με αυταρχικές και χωρίς επιστημονική βάση πολιτικές αποφάσεις επηρέασαν και επηρεάζουν την υγεία του λαού της πόλης, αρνούνται να αναλάβουν και τη νομική ευθύνη των επιλογών τους. Δηλαδή, αφού σχεδίασαν και έδωσαν εντολές για την άσκηση ιατρικής πολέμου (ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα από ανεκπαίδευτους και άσχετων ειδικοτήτων επαγγελματίες υγείας, ανυπαρξία κατάλληλων υποδομών και διαδικασιών για τη φροντίδα τόσο των covid-19 όσο και κυρίως των μη covid-19 ασθενών κλπ) δεν αναλαμβάνουν την ποινική και αστική ευθύνη όσων με δική τους εντολή έγιναν. Και όλα αυτά αφορούν αποφάσεις που ελήφθησαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται από ένα προκλητικά ελλιπές διοικητικό συμβούλιο του ΓΝΛ, αφού τα εκλεγμένα προ πολλού αιρετά μέλη του αναμένουν μήνες τώρα τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.

Με βάση τα ανωτέρω Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του ΓΝΛ.
  • Να γίνουν οι αναγκαίες, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, τόσο στο ΓΝΛ όσο και στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της πόλης και του νομού, καθώς και να προετοιμαστούν οι υποδομές για την θωράκιση των εμβολιαστικών κέντρων.
  • Επίταξη ιδιωτικών δομών της περιοχής.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μονιμοποίησης.
  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση απαλλαγής από ποινική και αστική ευθύνη των υγειονομικών για όλο το διάστημα που ασκήθηκε και ασκείται ιατρική «εκτάκτου ανάγκης».
  • Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ