ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Άννας Βαγενά 

Το νομοσχέδιο για την παιδεία και την «Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας», που κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, περιέχει την πρωτοφανή στη μεταδικτατορική ιστορία διάταξη, που ορίζει σώμα αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, υπαγόμενο στην ΕΛΑΣ, με δικαιοδοσία για συλλήψεις, σύνταξη δικογραφιών και παραπομπή στον εισαγγελέα.

Φαίνεται πως έχουν μεθύσει από εξουσία εκεί στη ΝΔ και ανενδοίαστα παρακάμπτουν το Σύνταγμα και προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Δεν θα είναι οπλισμένοι οι αστυνομικοί λένε τη μία μέρα, αλλά τελικά θα είναι, ανακοινώνεται μετά από λίγες μέρες. Θέλουν να βάλουν λένε τάξη στην ανομία και στο μπάχαλο που επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, λες και όλοι οι φοιτητές είναι μπαχαλάκηδες ή λες και δεν έχει η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδευμένα απαξιώσει τα ΑΕΙ, κόβοντας κονδύλια και εξισώνοντας τα πτυχία τους με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου σώματος αντίκειται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ελληνικών πανεπιστημίων. Εμείς οι παλιότεροι θυμόμαστε πολύ καλά το «Σπουδαστικό» της Ασφάλειας πριν και κατά την περίοδο της Δικτατορίας και ξέρουμε τι θα πει ο φόβος και ο τρόμος για τους χαφιέδες ανάμεσά μας.

Τα προβλήματα ασφάλειας, που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, πρέπει να λυθούν με βάση το Σύνταγμα και όχι κατά παρέκκλιση αυτού. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Και δεν είναι μόνο οι καθηγητές και οι φοιτητές που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Διαφωνούν και ίδιοι οι πρυτάνεις, διαφωνεί ακόμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Στο έδαφος του Πανεπιστημίου ανθίζει η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελεύθερη σκέψη και διακίνηση των ιδεών. Η ακαδημαϊκή ελευθερία προϋποθέτει την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Χωρίς το οξυγόνο της ελευθερίας δεν υπάρχει καν η έννοια της παιδείας. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτή κυβέρνηση δεν θέλει ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες, θέλει πολίτες φοβισμένους και υποτακτικούς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να μετονομαστεί σε καθεστώς Μητσοτάκη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ