ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ

Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό  ο εκπρόσωπος της επιχείρησης και πρόεδρος των αποσταγματοποιών Ελλάδος  Ν. Καλογιάννης

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό είχε ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών Ελλάδος  και πρόεδρος της ποτοποιΐας Πλωμαρίου, κ. Νίκος Καλογιάννης. Ο κ. Καλογιάννης που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου Γιάννη Γκανά, ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τη νέα επένδυση της ποτοποιίας Πλωμαρίου – Ισίδωρος Αρβανίτης, που δραστηριοποιείται στο χώρο των αποσταγμάτων και έχει ήδη σημαντική παρουσία στην περιοχή του Τυρνάβου.

Πρόκειται για επένδυση  ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία αποσταγματοποιείου στο Δαμάσι, για την παραγωγή τσίπουρου από τις ποικιλίες Ροδίτη, Μοσχάτο και Μαλαγουζιά.

Οι δωρεές του Ιδρύματος Βασιλείου Μελά

Στη συνάντηση παραβρέθηκε  και ο κ. Γιώργος Λ. Μελάς, πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Βασιλείου Γ. Μελά για την Προσχολική Αγωγή. Το Ίδρυμα Μελά, με μακραίωνη προσφορά και σπουδαία  κοινωφελή δράση στην ελληνική περιφέρεια και στη Θεσσαλία,  έχει ως αποστολή του την  κατασκευή, επισκευή και εξοπλισμό νηπιαγωγείων, μέσω χορηγιών σε Δήμους. Από το 1895 μέχρι σήμερα, με δαπάνες του, ανεγέρθηκαν πάνω από 192 νηπιαγωγεία και έχουν εξοπλιστεί περισσότερα από 1412. Δημιούργησε 43 παιδικές χαρές σε όλη την χώρα και προμήθευσε με βιβλία περισσότερα από 589 νηπιαγωγεία. Στη Θεσσαλία, το Ίδρυμα Μελά  χρηματοδοτεί τον Δήμο Αλμυρού με 400.000 ευρώ για την ανέγερση νηπιαγωγείου και το Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου για την επισκευή του νηπιαγωγείου Μουρεσίου. Επιπλέον με χορηγία του Ιδρύματος έχει  επισκευαστεί το νηπιαγωγείο   Βελεστίνου και έχουν κατασκευαστεί το 3ο-5ο νηπιαγωγείο Φαρσάλων και το 4ο νηπιαγωγείο Τρικάλων.

Ο Βασίλειος Μελάς,  γόνος μιας από τις παλαιότερες οικογένειες της Ηπείρου,  γεννήθηκε το 1819 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε σε ηλικία 66 ετών στο Παρίσι. Η φιλοπατρία του, τον οδήγησε στην απόφαση να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στην αγορά οικοπέδου και στην ανέγερση κτιρίου, του Μεγάρου Μελά, που η εκμετάλλευσή του θα εξασφάλιζε, σύμφωνα με τη διαθήκη του, τους πόρους για την οικοδόμηση και τη συντήρηση νηπιαγωγείων. Όρισε επίσης  ότι τα νηπιαγωγεία θα ιδρύονται όπου αποφασίζουν οι υπεύθυνοι του Κληροδοτήματος, εκτός μόνον,  της πόλης των Αθηνών, επιδεικνύοντας μοναδική για την εποχή διορατικότητα, αφού θέλησή του ήταν «να ενισχυθεί η περιφέρεια, όχι η πρωτεύουσα για την οποία όλες οι κυβερνήσεις φροντίζουν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ