Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…»

Ερώτηση της Ευ. Λιακούλη προς τον υπουργό Εργασίας

Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη επανέρχεται η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, σε σχέση με το χρονίζον πλέον ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή των αγροτικών συντάξεων, το οποίο τείνει να παγιοποιηθεί.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Δεν έχει βρει ακόμη ολοκληρωτικά τον βηματισμό του το Περιφερειακό Τμήμα Αγροτών Θεσσαλίας της Λάρισας του e-ΕΦΚΑ (Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Λάρισας), όπως και πολλά άλλα αντίστοιχα καταστήματα στη χώρα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έγκαιρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, προς τους συνταξιούχους αγρότες, όπως συχνά ενημερωνόμαστε.

Συγκεκριμένα, εδώ και καιρό, πολλά από τα ανωτέρω καταστήματα αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην λειτουργία τους, με τις καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων να φτάνουν, αναλόγως περίπτωσης, ακόμη και τα τρία χρόνια, αγγίζοντας – όχι προφανώς λόγω δικής τους ευθύνης – το σημείο της πλήρους αδιαφορίας και του εμπαιγμού των απόμαχων αγροτών.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, πως συνολικά τίθεται ξεκάθαρο ζήτημα παγιοποίησης της συνταξιοδοτικής ομηρίας των συνταξιούχων αγροτών και μάλιστα υπό συνθήκες πανδημίας covid-19 και εμφανούς οικονομικής δυσπραγίας και ύφεσης, από την στιγμή που υπάρχουν δυσανάλογα πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων αγροτών …χωρίς σύνταξη.

Κι όμως, το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα αναδείξει στην Βουλή το πρόβλημα της μη απονομής συντάξεων, έχοντας ζητήσει την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για την κάλυψη των στελεχών του πρώην ΟΓΑ που έχουν αποχωρήσει, προκειμένου να μικρύνει ο φόρτος των εκκρεμοτήτων, ωστόσο, προς το παρόν η Κυβέρνηση δεν έχει εισακούσει καμία πρότασή μας, με αποτέλεσμα  η έως σήμερα  κατάσταση να βαίνει συνεχώς ‘’επί τα χείρω’’».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τις επικοινωνιακές ανακοινώσεις και τους σχεδιασμούς επί χάρτου, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό το πως αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση συνταξιοδότησης των αγροτών, που υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις και την τριετία, όπως επίσης και το πώς οι συνταξιούχοι αγρότες πλην χωρίς σύνταξη, θα έχουν την δυνατότητα διαβίωσης, δεδομένης και της υγειονομικής κρίσης από την άνοιξη 2020;

Επιπλέον ρωτώ τον κ. Χατζηδάκη σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ικανοποιηθούν οι από τριετίας και στη συνέχεια υφιστάμενες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης των αγροτών, καθώς και αν υπάρχει πρόθεση άμεσης ενίσχυσης των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη με το απαιτούμενο προσωπικό, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη Θεσσαλία και τη Λάρισα, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η επεξεργασία των λιμναζόντων αιτημάτων συνταξιοδότησης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ