ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ Η Ζ. ΜΑΚΡΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

Σε αναδίπλωση των δηλώσεων της που ισοδυναμούσαν με απειλή προστίμου σε μαθητές που δεν επιστρέφουν γρήγορα στα σπίτια τους μετά το σχολείο, προχώρησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, μετά την κατακραυγή που εισέπραξε από σύσσωμη την αντιπολίτευση. «Σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης, διευκρινίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές. Με σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, & ειδικά τους μαθητές μας έχουμε, συνεργαστεί άριστα μέχρι στιγμής, τηρούν τα μέτρα σχολαστικά & αναμένουμε το ίδιο για την συνέχεια», δήλωσε νωρίς το βράδυ της Κυριακής μέσω Twitter.

Το πρωί πάντως μιλώντας στο Mega η υφυπουργός δήλωσε σχετικά «θα υπάρχει πρόστιμο στα παιδιά τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες οι οποίοι είναι κανόνες για όλο τον πληθυσμό». Η κ. Μακρή είπε επίσης πως μετά το πέρας των μαθημάτων, τα παιδιά θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να επιστρέφουν στο σπίτι τους, αλλά όχι απεριόριστο χρόνο.

Οργισμένες αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε σκέψη για πρόστιμα στους ανήλικους μαθητές

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβη σε σχετική ανακοίνωση, ενώ ο Νίκος Φίλης (τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε: «Δεν έχουν τέλος οι εφευρέσεις αυταρχισμού και οι ευρεσιτεχνίες καταστολής της κυβέρνησης. Τελευταία της «ανακάλυψη», τα πρόστιμα στους μαθητές που εξήγγειλε τηλεοπτικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή! Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να «μαζέψει» τους υπουργούς του και να πάρει πίσω τέτοιες ιδέες. Όπως έπραξε πριν λίγες μέρες όταν μετά την κατακραυγή, ακύρωσε τη δική του απόφαση για αύξηση των προστίμων στους απλούς πολίτες στο εξωφρενικό ποσό των 500 ευρώ. Επιτέλους, πόσοι ανασχηματισμοί χρειάζονται για να πάψει να προκαλεί αυτή η κυβέρνηση;

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Μακρή η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως το μοναδικό πρόγραμμα που έχει είναι η καταστολή και όχι η λήψη σημαντικών μέτρων προστασίας για τα σχολεία.

«Ας δαπανήσουν λίγη από την ενεργητικότητά τους στο πώς τα σχολεία, που ανοίγουν τρίτη φορά όπως έκλεισαν, δεν θα ξανακλείσουν στέλνοντας εκ νέου τους μαθητές στο σπίτι» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με σημερινή συνέντευξη της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή (MEGA), η «πολύμηνη» προετοιμασία της κυβέρνησης για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων… συνοψίζεται σε πρόστιμα σε ανήλικους μαθητές και εθελοντικό εμβολιασμό.

Η επιβολή προστίμων αντί για ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία, αποκαλύπτει ότι μοναδική σκέψη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι η καταστολή και η επίθεση στη νέα γενιά και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν αναλάβει καμία από τις ευθύνες που τους αναλογούν ως τώρα για τις πολυπληθείς αίθουσες, τη λειτουργία των ειδικών σχολείων χωρίς κανένα τεστ, την έλλειψη εξοπλισμού για τηλεκπαίδευση, μέχρι τα σωτήρια παγουρίνο και τις κουβερτούλες.

Ούτε σκέψη για πρόστιμα σε ανήλικους μαθητές. Ας δαπανήσουν λίγη από την ενεργητικότητά τους στο πώς τα σχολεία, που ανοίγουν τρίτη φορά όπως έκλεισαν, δεν θα ξανακλείσουν στέλνοντας εκ νέου τους μαθητές στο σπίτι.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Ας ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα της παιδείας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης κάλεσε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα δομικά προβλήματα της παιδείας και να σταματήσει να κάνει τον χωροφύλακα.

«Πρόστιμα σε μαθητές; Μήπως να ισχύσει ο νόμος 4000 και να τους κουρεύουν στο Σύνταγμα;», διερωτάται ο κ. Χρηστίδης μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Και προτρέπει: «Ας ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα της παιδείας που διαρκώς διογκώνονται και ας σταματήσουν να κάνουν τους χωροφύλακες».

ΜέΡΑ25: Ντράπηκε και η ντροπή

Επίθεση στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις της υφυπουργού εξαπέλυσε και το ΜέΡΑ25.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η Κυβέρνηση μέσω της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέτας Μακρή προαναγγέλλει πρόστιμα για τους ανήλικους μαθητές που δεν θα επιστρέφουν απευθείας μετά το σχολείο στο σπίτι τους. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που δεν έχει λάβει ακόμα κανένα μέτρο για τα σχολεία! Ντράπηκε και η ντροπή».

ΚΝΕ: Η κυβέρνηση αντί να προκαλεί απειλώντας με πρόστιμα ανήλικους μαθητές, να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματά τους

«Η κυβέρνηση, αντί να προκαλεί απειλώντας με πρόστιμα ανήλικους μαθητές, να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματά τους!» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ με αφορμή «τη δήλωση της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή για πρόστιμα στους μαθητές».

«Τους μήνες που τα σχολεία ήταν κλειστά και οι μαθητές δοκιμάζονταν κλεισμένοι στα σπίτια τους μπροστά σε μια οθόνη, μακριά από φίλους και συμμαθητές, η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε μισό μέτρο για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Μάλιστα, επέλεξε να απολύσει εκπαιδευτικό προσωπικό με τρίμηνη σύμβαση, ακόμα και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό καθαριότητας, δεν πήρε μέτρα για μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ κ.λπ.

Γι’ αυτό μεταδίδεται ο ιός! Εκτός αν τα δεκάδες τμήματα Δημοτικών Σχολείων που έχουν ήδη κλείσει μετά από μόλις 10 μέρες λειτουργίας, έκλεισαν γιατί οι μαθητές Δημοτικού συνωστίζονται με τις ώρες στις πλατείες!» προσθέτει η ΚΝΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή της:

«Οι μαθητές έχουν ήδη δείξει τη δύναμή τους. Δεν πρόκειται να αφήσουν την κυβέρνηση να παίζει με την υγεία και τη μόρφωσή τους. Δεν θα ανεχτούν να τους κουνά το δάχτυλο ο ένοχος για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Το δίκιο τους θα ακουστεί και πάλι… Ακόμα κι αν η κυβέρνηση επαναφέρει τον νόμο περί τεντιμποϊσμού και το κούρεμα με την ψιλή!».

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ