ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

Ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Με την κοινωνία παγωμένη, την οικονομία καθημαγμένη και τα νοσοκομεία σε εμπόλεμη κατάσταση, η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί ψηφίζοντας μόνη της αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά νεοφιλελεύθερα σκληρά μέτρα που προοιωνίζονται τη συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής καραντίνας.

Το υπουργείο Παιδείας διαδραματίζει τον ρόλο του κύριου εκφραστή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ και κρατά τα σκήπτρα του νεοσυντηρητισμού, της ταξικότητας και του αυταρχισμού.

Τα νομοσχέδιά του είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου για την παιδεία που σταμάτησε το 2014 και η πραγμάτωση ενός ιδεολογήματος που περιορίζεται σε δύο άξονες: την αποδόμηση του δημόσιου κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης σαν αγοραίο προιόν και τη στερέωση ταξικών φραγμών σε αυτή, μέσω του ελέγχου της γνώσης μιας – απειλούμενης από τη βία και την καταστολή – νεολαίας, για να εξασφαλιστεί η κερδοσκοπία των ιδιωτικών συμφερόντων.

Αφού άνοιξε τον δρόμο της κατάρτισης τεχνιτών, με το ν/σ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που καθιστά την τεχνική εκπαίδευση δεξαμενή φτηνών εργατικών χεριών και εγκαινίασε την ιδιωτικοποίηση στον χώρο της εκπαίδευσης με την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΑΕΙ με αυτά των αποφοίτων κολλεγίων, εξασφάλισε τη διαρροή αποφοίτων προς αυτούς τους δρόμους με το νομοσχέδιο για την εισαγωγή και την αστυνόμευση στα ΑΕΙ.

Χωρίς παιδαγωγική ευαισθησία, η αρχή επιβολής ενός τέτοιου πλαισίου γίνεται ενάντια σε παιδιά –υποψηφίους που υφίστανται καραντίνα με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού και δε λαμβάνουν καν κανονική εκπαίδευση, εφόσον η τηλεκπαίδευση είναι ένα υποκατάστατο που ανατέθηκε απροετοίμαστα και το ανέλαβαν για παιδαγωγικούς λόγους με ίδιες δυνάμεις οι εκπαιδευτικοί.

Το αιφνιδιαστικό νομοσχέδιο για την εισαγωγή στην Γ/θμια εκπαίδευση βάζει εμπόδια στο όνειρο για σπουδές, αφού ο ορισμός των βάσεων θα γίνεται πλέον χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και θα εξαρτάται από τον μέσο όρο των επιδόσεων των παιδιών που θα επιδίδονται σε έναν σκληρότερο ανταγωνισμό, εμπόδιο που υψώνεται κι άλλο με τη θέσμιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Προδιαγράφεται έτσι με μια κατασκευασμένη νομοτέλεια ένα μέλλον με ξεκάθαρες ταξικές διαχωριστικές γραμμές με το μελάνι της ταξικής ανισότητας. Ο απόφοιτος που δε θα μπορέσει να περάσει το εμπόδιο στο δρόμο μετ’ εμπόδίων που έστησε το υπουργείο της Κεραμέως, έχει την επιλογή που του ρυθμίζει η οικονομική κατάσταση των γονιών του. Για το παιδί των εύρωστων οικογενειών πληρώνεται η είσοδος στο κολλέγιο, για το παιδί των οικονομικά αδύνατων στενεύει ο δρόμος προς την κατάρτιση που εγγυάται στις μεγάλες επιχειρήσεις φθηνά εργατικά χέρια.

Το επιστέγασμα της πολιτικής της ΝΔ που φλερτάρει απροκάλυπτα πλέον με την ακροδεξιά είναι η αστυνομοκρατία που επιβάλλει το νέο ν/σ στα ΑΕΙ. Η προσπάθεια των «καλοταϊσμένων» ΜΜΕ και η ρητορική της προπαγάνδας ασελγεί επάνω στο κύρος των δημόσιων πανεπιστημίων, που λασπολογούνται χωρίς αιδώ και ανέξοδα ως άνδρα παρανομίας. Ο φοιτητόκοσμος κατασκευάζεται ως εσμός ναρκέμπορων και απατεωνίσκων, σε μια οργανωμένη προσπάθεια να μειωθεί η αίγλη και η ανεκτίμητη προσφορά του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου, που έχει καταξιωθεί στις συνειδήσεις της σκεπτόμενης κοινωνίας, παρά τη χαμηλή χρηματοδότηση της πολιτείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ψήφισε την αύξηση της χρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την αύξηση κονδυλίων για διδακτικό προσωπικό ή για την έρευνα. Ψήφισε, με παγκόσμια πρωτοτυπία, τον έλεγχο της γνώσης, των συλλογικών διεργασιών των φοιτητών/τριών με τον διορισμό αστυνομικών με μία δαπάνη 30 εκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας πραγματικότητα τα πιο ακραία όνειρα αστυνόμευσης της ελεύθερης ανάπτυξης των συνειδήσεων και καταστολής της έκφρασης του πιο δυναμικού τμήματος μιας κοινωνίας, της σπουδάζουσας νεολαίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενώνει τη φωνή του με το φοιτητικό κίνημα, τους πανεπιστημιακούς και ακαδημαικούς πολίτες, τους γονείς και το εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στο αντιλαικό και αντιδημοκρατικό πλέγμα που απλώνεται γύρω από την κοινωνία μας και θέτει στον δημόσιο διάλογο ζητήματα δημοκρατίας.

Τα ν/σ της ΝΔ για την παιδεία αποδεικνύουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης που θα τον ανακόψει το ποτάμι του λαού και της νεολαίας!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com