ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΑΝ, ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ;

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Ελασσόνας που καλεί σε συμβολική κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας την Παρασκευή στις 2 μ.μ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, επαγγελματίες του Δήμου Ελασσόνας. Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ελασσόνας εύχεται καλές δουλειές σε όλους τους επαγγελματίες που θα είναι ανοιχτοί όλο το επόμενο διάστημα και θα δώσουν το μεγάλο αγώνα για να καλύψουν ένα τμήμα των απωλειών τους. Ταυτόχρονα, το μυαλό μας παραμένει σε αυτούς τους επαγγελματίες όπως π.χ της εστίασης, που συνεχίζουν να ζουν το μαρτύριο των κλειστών καταστημάτων.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όμως δεν πήρε κανένα μέτρο που θα απομακρύνει τον κίνδυνο ενός νέου κλεισίματος των μαγαζιών μας. Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε και όχι αβάσιμα καθώς όλοι οι παράγοντες που μας οδήγησαν στο κλείσιμο με ευθύνη της Κυβέρνησης παραμένουν.

Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος έληξε. Η πρόσκαιρη κίνηση στην αγορά δεν έσωσε την  παρτίδα, τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Στις 18 Γενάρη κάποιοι συνάδελφοι άνοιξαν τα μαγαζιά τους χωρίς να ξέρουν για πόσο, χωρίς να μπορούν να οργανώσουν την δουλειά τους και να προγραμματίσουν έστω ακόμα και τα στοιχειώδη όπως παραγγελίες και άλλα. Η εστίαση παραμένει ακόμα κλειστή και για άγνωστο χρονικό ορίζοντα.

Καμία αυταπάτη! Η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο.

Κάθε μέρα που περνάει τα χρέη γίνονται όλο και περισσότερα. Τα μισό-δανεικά της «επιστρεπτέας προκαταβολής», για όσους την πήραν, δεν αρκούν για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα. Από την άλλη τα δισ. του «ταμείου ανάκαμψης» περιμένουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή, άθλια κατάσταση της χώρας!

Η πολιτική της στο μέτωπο της υγείας, αφήνοντας αθωράκιστη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Νοσοκομεία, έχει τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. ΧΑΘΗΚΑΝ 5.500 ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Η ανυπαρξία προληπτικών μέτρων σε μεγάλους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Τα παιδιά μας ξαναπάνε σχολείο χωρίς κανένα επιπρόσθετο μέτρο προστασίας.

Αυτή η πολιτική μας έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλα lockdown με τεράστιες επιπτώσεις στην ψυχολογία και την τσέπη μας. Τα δήθεν προσωρινά μέτρα κρατούν ήδη δέκα μήνες τώρα, ενώ ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, που εμφανίστηκε ήδη σε άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι μπροστά μας.

Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι τάχα η επιστροφή στην κανονικότητα θα δώσει άμεση λύση στα προβλήματα, είναι επικίνδυνος! Μια νέα οικονομική κρίση είναι μπροστά μας, με πολλούς συναδέλφους να έχουμε πικρή πείρα από την προηγούμενη δεκαετή κρίση και να κουβαλάμε ακόμη τα χρέη που δημιουργήθηκαν τότε στις πλάτες μας.

Είναι ώρα δράσης, ώρα ευθύνης!

Κανείς να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!

Στην οριακή κατάσταση που έχουμε βρεθεί, ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποδώσει είναι αυτός της μαχητικής διεκδίκησης. Έχουμε την δύναμη να αυξήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση, να αποσπάσουμε τα αναγκαία μέτρα στήριξης που θα είναι πραγματική ανάσα για όλους μας.

Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσων έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

Απαιτούμε:

  • Άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες, 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή της καταβολής των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ μέχρι τον Σεπτέμβρη. Φτηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
  • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διεκδικούμε:

  • Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
  • Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ