ΤΑ 5 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΑΑΤ ΣΠΗΛΙΟ ΛΙΒΑΝΟ

Τα πέντε (5) πιο βασικά και άμεσα αιτήματα του κτηνοτροφικού κλάδου, αναφέρονται στην πρώτη επιστολή που απέστειλε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος δήμου Τυρνάβου, προς το νέο υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αργύρης Μπαϊραχτάρης.

Πιο συγκεκριμένα, οι κτηνοτρόφοι, ζητούν, τη διοχέτευση των επιστραφέντων 466 εκ. ευρώ, από την Ε.Ε, στον κτηνοτροφικό και γεωργικό κλάδο, την καταβολή γενναίας ενίσχυσης Deminimis, ύψους 80 εκατ. ευρώ, λόγω της τεράστιας αύξησης των ζωοτροφών, την καταβολή των «πετσοκομμένων» εξισωτικών 2013-2014, την εξόφληση του καταρροϊκού πυρετού του 2014 και τέλος, τη χορήγηση του 10% της κομμένης Ενιαίας Ενίσχυσης του 2020.

Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή, έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ,

Αφού σας συγχαρούμε θερμά για την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σας ευχηθούμε εγκαρδίως καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, θα θέλαμε να σας θέσουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα-αιτήματα του κλάδου,  που χρήζουν της άμεσης παρέμβασή σας.

Ο λόγος που κάνουμε αναφορά για άμεση παρέμβασή σας, είναι διότι-δυστυχώς-ο προκάτοχό σας κ. Μάκης Βορίδης, αποδείχθηκε όχι απλός κατώτερος των περιστάσεων αλλά αποχώρησε από το υπουργείο χωρίς να προσφέρει έμπρακτη στήριξη στον κτηνοτροφικό κλάδο, που τόσο έχει ανάγκη, αλλά με τις πρακτικές του κατάφερε να μείνει στην ιστορία, ως ο υπουργός που πετσόκοψε την Ενιαία Ενίσχυση όλων των γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Κύριε υπουργέ, όπως τονίσαμε και στον προκάτοχό σας: 

Επειδή, ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας και ειδικότερα ο κτηνοτροφικός κλάδος, με αιχμή την αιγοπροβατοτροφία, είχε και εξακολουθεί να έχει πρωταρχικό ρόλο, τόσο ως τομέας οικονομικής δραστηριότητας, όσο και ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

 Επειδή ο κτηνοτροφικός κλάδος, αποτελεί τροφοδότη σημαντικής σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, ιδιαίτερης σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία αποτελεί σταθερά τον κινητήριο μοχλό της μεταποίησης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας αλλά και συνεισφοράς στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, λειτουργώντας ευεργετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας.

 Επειδή, ιδιαίτερα τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, ζωικής προέλευσης,  με κορωνίδα, το εθνικό μας προϊόν, τη Φέτα, όταν διακινούνται στο διεθνές εμπόριο δεν είναι απλά εμπορεύματα, αλλά ενσωματώνουν την βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, την τεχνογνωσία και τον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών όπου παράγονται.

Τέλος, επειδή όλα τα παραπάνω προέρχονται από τους αφανείς στυλοβάτες της ελληνικής υπαίθρου, που δεν είναι άλλοι από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι διαχρονικά βιώνουν μια άσχημη οικονομική κατάσταση αλλά ετούτη την ώρα, με την πανδημία του κορονοϊού, έχει επιδεινωθεί δραματικά η θέση τους και τώρα είναι η ώρα που χρειάζονται πραγματική και ουσιαστική στήριξη,

Ζητάμε τα παρακάτω:

Διοχέτευση των επιστραφέντων 466 εκ. ευρώ στον κτηνοτροφικό και γεωργικό κλάδο. 

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά κύριε υπουργέ, πρόσφατα, έγινε επιστροφή περίπου 466 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη χώρα μας, λόγω ακύρωσης προστίμων που μας είχαν επιβληθεί για την κακή διαχείριση των Κοινοτικών ενισχύσεων, την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Τα χρήματα αυτά ήδη έχουν μπει στο ταμείο του Γενικού  Λογιστηρίου του Κράτους και αυτά τα χρήματα ανήκουν στους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς της χώρας μας. Ελπίζουμε να τα διεκδικήσετε από το υπ. Οικονομικών και να αποδοθούν στους πραγματικούς δικαιούχους.

Καταβολή γενναίας ενίσχυσης Deminimis, ύψους 80 εκατ. ευρώ, λόγω ζωοτροφών

Κύριε υπουργέ, ο προκάτοχό σας χορήγησε πέρυσι το Δεκέμβριο, στους αιγοπροβατοτρόφους, το λεγόμενο «κορονοβοήθημα» λόγων των μειωμένων τιμών στα αμνοερίφια του Πάσχα, αλλά πέραν της τεράστιας καθυστέρησης, αυτό ήταν τόσο λειψό και θεωρήθηκε από το σύνολο των συναδέλφων κτηνοτρόφων, ως εμπαιγμός και κοροϊδία. Σήμερα, με τη δραματική αύξηση των ζωοτροφών, που οι παλαιότεροι συνάδελφοι, θυμούνται ανάλογη περίπτωση την περίοδο 2006-2007, όταν τότε οι τιμές των ζωοτροφών είχαν αυξηθεί κατά 25%. Έτσι και σήμερα, έχουμε αυξήσεις στις ζωοτροφές που όχι μόνο ξεπερνούν το 25% αλλά σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζουν και το 40%, οι οποίες αυξήσεις έχουν εξαφανίσει την όποια «ασθεμική» αύξηση στην τιμή του γάλακτος. Με βάση τα παραπάνω, αιτούμαστε όπως το ΥΠΑΑΤ μας καταβάλλει έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μέσω Deminimis 80 εκ. ευρώ.

     Καταβολή των «πετσοκομμένων» εξισωτικών 2013-2014

Κύριε υπουργέ, παρότι σχεδόν 8 χρόνια από τότε που οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν πραγματικό σοκ από τη μη σωστή πληρωμή των εξισωτικών αποζημιώσεων των ετών 1013-2014, όπου πολλοί εξ αυτών, είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου, είτε πληρώθηκαν με πολύ μειωμένα ποσά, δεν έχει εξευρεθεί λύση.  Θέλουμε επιτέλους, όσοι συνάδελφοι αδικήθηκαν παράφορα, να δικαιωθούν και να τους χορηγηθούν τα σχετικά ποσά που τους αναλογούν.

  Εξόφληση του καταρροϊκού πυρετού του 2014

Ακόμα και σ’ αυτό το θέμα, το ΥΠΑΑΤ και ο προκάτοχό σας, έδωσε μια λύση, η οποία δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πέρυσι, έλαβαν ενίσχυση 30 ευρώ, λόγω της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού, που συντελέστηκε το 2014, ενώ το πραγματικό ποσό που έπρεπε να τους χορηγηθεί, κυμαίνεται από 90-130 ευρώ ανά ζώο. Πολλοί συνάδελφοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα ήταν φρόνιμο να δώσετε την ενδεδειγμένη λύση και μην ταλαιπωρούνται οι κτηνοτρόφοι, στα «δαιδαλώδη μονοπάτια» των δικαστικών αιθουσών.

Χορήγηση του 10% της κομμένης Ενιαίας Ενίσχυσης

Τέλος, αφήσαμε τελευταίο, το πολύ πρόσφατο μπάχαλο, με την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, όπου στην κυριολεξία «χάθηκε η μπάλα», με αποτέλεσμα να μην έχει χορηγηθεί σε γεωργούς και κτηνοτρόφους το 10% της Ενιαίας Ενίσχυσης και δεν ξέρουμε τι άλλο δεν έχει χορηγηθεί ορθά. Τέτοια ανοργανωσιά και τέτοια πληρωμή, δυστυχώς, δεν έχει προηγούμενο, όμως οι παραγωγοί χρειάζονται αυτά τα χρήματα, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο και είναι επιτακτική ανάγκη να τους τα χορηγήσετε άμεσα».

Για το Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Τυρνάβου

Ο Πρόεδρος

Αργύρης Μπαϊραχτάρης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ