ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΤΟ 1969 ΥΠΗΡΧΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΕΙΣ

Ανερυθρίαστη επίκληση πρακτικών της χούντας από τον Αγγελο Συρίγο

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναφορά του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου σε εκδήλωση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος χρησιμοποίησε ως επιχείρημα υπέρ της ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, το γεγονός ότι στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα σε Παπιστημιουπόλεις .

«Να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις» σημείωσε κατά τη διάρκεια ζωντανής εκδήλωσης,

Όπως ήταν λογικό, η δήλωση αυτή φορτίζει το κλίμα ενόψει της ψήφισης του περιβόητου νομοσχεδίου ενώ ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για  «ντροπιαστική η επίκληση πρακτικών της χούντας από τον υφυπουργό Παιδείας .

Πιο αναλυτικά, αναφέρει:

«Παραμένει άγνωστο από πού αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974). Ωστόσο, λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο «διέπρεπε» στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών.

Πάντως, μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς γνωρίζουν γιατί είναι δημοκρατικό καθήκον η αντίσταση στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας. Η ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com