ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Συμμετείχε σε σύσκεψη ενόψει της αυριανής πληρωμής αποζημιώσεων για τον «Ιανό»

Με το δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαος Δούκας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για την εξέλιξη της διαδικασίας αποζημίωσης από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου που έπληξε την επαρχία Φαρσάλων.

Ο κ. Δούκας αργότερα συμμετείχε σε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Γιώργου Λαδόπουλου, των αντιδημάρχων κ.κ. Σοφιάς Χατζηπλή, Χρήστου Μπασαγιάννη, Σταύρου Κουκουλιού και Δημήτρη Γούσια, καθώς και προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων από την επαρχία Φαρσάλων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, αύριο Πέμπτη θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 31.611.704,93 ευρώ, οι οποίες αφορούν ζημιές που προκλήθηκαν εντός του 2020. Περίπου 15.000.000 ευρώ θα καταβληθούν ως αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού» και τα υπόλοιπα 16.000.000 ευρώ για ζημιές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2020.

Ο κ. Δούκας τόνισε πως στόχος της σύσκεψης είναι «να δούμε την διαδικασία που εξελίσσεται ως προς τους πληττόμενους της περιοχής» ενώ πρόσθεσε πως «ως Οργανισμός τηρήσαμε τα χρονοδιαγράμματα που σας είχαμε υποσχεθεί από την πρώτη συνάντησή μας. Είχαμε από τότε επισημάνει, κατ’ εντολή φυσικά του πρωθυπουργού, ότι μέσα σε ένα μήνα θα προβούμε σε γενναίες προκαταβολές για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού και μέσα σε τέσσερις μήνες, σε μία τόσο μεγάλη, εκτεταμένη και έντονη καταστροφή, θα ολοκληρώσουμε την εκτιμητική διαδικασία και θα έχουμε την πλήρη αποζημίωση των παραγωγών. Η καταστροφή ήταν τεράστια. Οι δηλώσεις έφθασαν το 1 εκ. στρέμματα. Οπότε το στοίχημα μέσα σε τέσσερις μήνες να ολοκληρώσουμε την εκτιμητική διαδικασία και εν μέσω μίας πολύ δύσκολης περιόδου λόγω της πανδημίας, ήταν πολύ απαιτητικό. Τα καταφέραμε όμως και αύριο ολοκληρώνεται η αποπληρωμή των παραγωγών όλων των περιοχών του «Ιανού». Σε ότι αφορά τέλος το θέμα των ενστάσεων, είπε πως έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο που μπορούν μέσα από τη διαδικασία αυτή να ικανοποιηθούν όλοι.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ προλόγισε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου ο οποίος και είπε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα που για μία ακόμη φορά βρίσκεται στα Φάρσαλα, δείχνοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον του Οργανισμού για την επαρχία και τους κατοίκους που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Είναι πραγματικά πρωτοφανής η όλη διαδικασία, ο τρόπος που έγινε, ο μικρός χρόνος κατά τον οποίο ολοκληρώθηκε, αλλά και ο εναλλακτικός τρόπος που χρηματοδοτήθηκε, για να μπορέσουμε σήμερα να φθάσουμε στην εξόφληση των αποζημιώσεων. Θέλω να πιστεύω πως με καλή πίστη και συνέργεια, όπως δηλαδή πορευτήκαμε μέχρι σήμερα, θα δει ο ΕΛΓΑ και το θέμα των πολιτών που υποβάλλουν ενστάσεις ώστε να μην αδικηθεί κανείς.

Ως δήμος Φαρσάλων εστιάσαμε όλη μας την προσοχή συνδράμοντας σ’ αυτή τη διαδικασία όπως μας ζητήθηκε, ενώ παράλληλα εκτελούμε έργα ύψους 1 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στη δημόσια περιουσία. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο την υπόσχεσή μας να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που δόθηκαν από το κεντρικό κράτος προς το δήμο».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Γιώργο Λαδόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πήραμε τη δέσμευση του αντιπροέδρου ότι αύριο εξοφλούνται όλα τα πορίσματα του φαινομένου «Ιανός». Αυτές οι αποζημιώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο είναι πρωτόγνωρες. Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι εκτός ταμείου ΕΛΓΑ, δεν είναι από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον γιατί έχουμε αποτελέσματα στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Εάν υπάρχουν κάποιοι παραπονεμένοι που φαίνεται ότι είναι ένα μικρό ποσοστό, έχουν το δικαίωμα των ενστάσεων. Εκτιμούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα και από τις επιτροπές οι οποίες τώρα αξιολογούν τις ζημιές εκτός του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ότι θα φθάσουμε σε ένα επίπεδο για να στηρίξουμε πραγματικά τους συμπολίτες μας, ουσιαστικά τον τόπο μας και πολύ περισσότερο να μείνουμε σε τροχιά παραγωγής, δημιουργίας και ανάπτυξης για το επόμενο έτος. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους προέδρους των κοινοτήτων, τη δημοτική αρχή Φαρσάλων, τη διοίκηση και τους υπηρεσιακούς του ΕΛΓΑ, το ΓΕΩΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το ΤΕΕ για τη συνεργασία τους, την προσφορά τους σε έμψυχο δυναμικό, που ενδυνάμωσαν τη συνεργασία και τη συνέργεια γι’ αυτό το παραγόμενο προϊόν που για όλους μας είναι η υψηλότερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ