ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Δ.Δ.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ Β. ΖΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ

Στην Ελλάδα η 27 Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως «ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος». Η μνήμη επιστρέφει  στα  εκατομμύρια Εβραίων θυμάτων, που χάθηκαν, επειδή ανήκαν σε διαφορετική θρησκευτική και φυλετική ομάδα και πρέσβευαν διαφορετικές ιδέες και αξίες, ως αποτέλεσμα της αγριότητας κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Ημέρα μνήμης και τιμής για τους νεκρούς αλλά και τους επιζώντες από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, με μεγαλύτερο εκείνο του ΑΟΥΣΒΙΤΣ  στην Πολωνία, χωρίς να έχουν καταλάβει ποτέ το γιατί.

Ημέρα μνήμης και περισυλλογής, απαραίτητη, ως εφαλτήριο για να γνωρίσουν οι νέοι, τι είναι το ολοκαύτωμα και να εκλείψουν στο μέλλον  φαινόμενα αντισημιτισμού,  ρατσισμού και πράξεων γενοκτονίας, με ένα διδακτικό δίωρο σε κάθε σχολική μονάδα.

Ημέρα μνήμης και υπενθύμισης ότι η πραγματική εκπαίδευση και παιδεία  δεν αποτιμάται στα επιτεύγματα μόνο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά στη θωράκιση της ψυχής με τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης ως ύπαρξης και  της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο, πεποιθήσεις.

Χρέος μας να μην ξεχάσουμε, Χρέος μας να είμαστε Άνθρωποι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ