ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ – ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

«Το πλήγμα που δεχτήκαμε είναι συντριπτικό, ενώ τα σκωτσέζικα ντους της κυβέρνησης μας οδηγούν στον γκρεμό», ήταν το μήνυμα δυναμικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας μέλη της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων με την στήριξη φορέων. Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στον Τύρναβο.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα στήριξης για να επιβιώσουμε. Με τα click away δεν σώζεται η παρτίδα», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Άγ. Τριγάζης, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και της Συνομοσπονδίας, ενώ ακολούθησε πορεία με κατάληξη το δημαρχείο όπου και επιδόθηκε ψήφισμα στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Θ. Αδαμόπουλο παρουσία και του προέδρου του ΔΣ Δ. Δεληγιάννη.

Σημειώνεται πως στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων εμπόρων έσπευσαν φοιτητές και εκπαιδευτικοί, ενώ το διεκδικητικό τους πλαίσιο περιλαμβάνει τα εξής:

Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.


Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων

Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας:

Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .

Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.

Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη εκδήλωση διαμαρτυρίας με το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο διοργάνωσε και η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Τυρνάβου. Οι συμμετέχοντας στην εκδήλωση αρχικά συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης στο ύψος της Τούμπας και στη συνέχεια με τα αυτοκίνητα πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Τυρνάβου η οποία κατέληξε στην κεντρική πλατεία.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com