ΓΙΑ ΤΗΝ ΈΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ – ΥΠΟΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τυρνάβου

Η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου της Ν.Δ, εφαρμόζει πιστά το αντιλαϊκό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που μετατρέπει την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων σε εμπόρευμα, ώστε να θα ωφελούνται εταιρείες που έχουν διεισδύσει στον τομέα αυτό, ενώ οι πολίτες να πληρώνουν επιπρόσθετα χαράτσια.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) που το καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση και εγκρίθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ). Στο πρόγραμμα του ΤΣΔΑ προβλέπεται ο σχεδιασμός δράσεων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, με σκοπό τόσο την αξιοποίηση τους όσο και την εκτροπή τους από την ταφή. Η συλλογή αυτή γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ανακύκλωσης με σκοπό το κέρδος.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση της εφαρμογής χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης, υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών, η προηγούμενη δημοτική αρχή υπέγραψε σύμβαση με εταιρεία που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, με την αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Μετά από ένα χρόνο η εταιρεία διέκοψε τη συνεργασία με δική της υπαιτιότητα, όπως και άλλες αντίστοιχες εταιρείες σε πόλεις της Ελλάδας και ο λόγος ήταν, από δημοσιεύματα στον τύπο, ότι το εγχείρημα τους δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο γιατί δεν υποστηρίζεται από το γνωστό «τέλος ανακύκλωσης», όπως ισχύει με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μπαταρίες κλπ).

Ως γνωστόν το «τέλος ανακύκλωσης» είναι ενσωματωμένο στην τιμή του προϊόντος οπότε το πληρώνει ο καταναλωτής με την αγορά του, το εισπράττει η βιομηχανία και το αποδίδει στην εταιρεία ανακύκλωσης. Όλα μελετημένα στην εντέλεια με υποζύγιο τα λαϊκά στρώματα.
Μάλιστα, όπως λέγεται, θα επανέλθουν όταν θα υπάρξουν από πλευράς πολιτείας οι απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν το συγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης οικονομικά βιώσιμο. Μάλλον τώρα ήρθε η ώρα και η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου συνεχίζει το πρόγραμμα της ανακύκλωσης ένδυσης και υπόδησης.

Αυτά για να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας τι παιχνίδι παίζεται με την ανακύκλωση, χωρίς να προκύπτει καμία επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του Δήμου Τυρνάβου όπως λένε οι διοικούντες, αλλά η επιβάρυνση γίνεται έμμεσα στις τσέπες του καθενός μας.
Η μόνη λύση προς το συμφέρον του λαού είναι να παλέψει και να διεκδικήσει ένα δημόσιο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων χωρίς καμία ανάμειξη ιδιώτη σε όλα τα επίπεδα με πλήρη απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη και τα χαράτσια.
Εφαρμογή πολιτικών μείωσης παραγωγής απορριμμάτων για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση καθώς και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Χατζηκράχτης Αστέριος
Μπάσμπα Διαμάντω
Μπαντόγιας Νικόλαος
Τσικριτσής Αστέριος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ