ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 Τί αναφέρει για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Μέχρι σήμερα, διαφαίνεται μία έντονη αγοραστική κίνηση, που εκτονώνει την «καταναλωτική στέρηση» των 70 ημερών με κλειστά καταστήματα.

Η εικόνα στις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας και ουσιαστικά της έναρξης των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, που παραδοσιακά καταγράφεται η μεγαλύτερη κίνηση, είναι ικανοποιητική.

Βεβαίως, κανένας δεν παραβλέπει το γεγονός ότι εξακολουθεί να υφίσταται πίεση ο οικογενειακός προϋπολογισμός, αλλά και ότι είναι φανερά έκδηλος ο φόβος της ανασφάλειας για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Τα καταστήματα απέδειξαν για ακόμη μια φορά, ότι τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφάλεια των καταναλωτών και των εργαζομένων τους.

Οι εικόνες από τον εξωτερικό χώρο μεμονωμένων αλυσίδων και πολυεθνικών με τις ανθρώπινες ουρές, είναι το μόνο μεμπτό.

Ζητάμε από τα ελεγκτικά όργανα, περισσότερο έλεγχο για την αποφυγή συγχρωτισμού έξω από τα συγκεκριμένα καταστήματα.

Είναι άδικο να γυρίσουμε πάλι ένα βήμα πίσω και να ζούμε διαρκώς υπό το φόβο ενός τρίτου, ενδεχομένως lockdown, εξαιτίας μεμονωμένων περιπτώσεων και που αδιαμφισβήτητα δεν είναι υπεύθυνα για αυτό τα μικρά καταστήματα.

Επιπλέον, πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας όσον αφορά τις Κυριακές που τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, είναι μόνο τρεις Κυριακές τον χρόνο.

Υπό τις συνθήκες όμως που ζούμε σήμερα και λόγω της ανασφάλειας που βιώνουμε, για την αδιάλειπτη λειτουργία των καταστημάτων μας, δεχόμαστε να εργαστούμε παραπάνω, αλλά αυτό να μην παγιωθεί, στο βωμό της πανδημίας και να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για άλλες  Κυριακές του χρόνου.

Τα στοιχεία όμως της πρώτης εβδομάδος, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις μας, οι οποίες μετά από δύο συνεχόμενα lockdown, έχουν δημιουργήσει εμπρός τους ένα τεράστιο όγκο υποχρεώσεων.

Η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση και με γενναιότητα να διαγράψει, να ρυθμίσει και να κουρέψει τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν, ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι οι εξής:

 1. Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία (ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές).
 2. Ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής προς όλες τις επιχειρήσεις
 3. Όλες οι επιστρεπτέες προκαταβολές (1,2,3) που έχουν εισπραχθεί να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες
 4. Σχεδιασμός νέας ρύθμισης μεγαλύτερης των 120 δόσεων, για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων
 5. Μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και το ΦΠΑ 11%, για το 2021
 6. Αφορολόγητο επιχειρήσεων όπως σε όλα τα φυσικά πρόσωπα
 7. Ακατάσχετος τροφοδότης λογαριασμός
 8. Απόσυρση του πτωχευτικού νόμου, αφού δεν προστατεύει ούτε την πρώτη κατοικία ούτε την επαγγελματική στέγη
 9. Ενέσεις ρευστότητας από την Περιφέρεια, στους κλάδους που πλήττονται, στα πρότυπα του προγράμματος ΑΝΑΣΑ, χωρίς τόσες πολλές προϋποθέσεις
 10. Άμεση δημιουργία χορηγικού δανείου με ευνοϊκούς όρους και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που θα υποχρεώνει το κράτος να το προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μορφής, με τζίρο έως 250.000
 11. Συνέχιση της μείωσης των ενοικίων 40% και μετά τον Φεβρουάριο, για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμη με την ανάλογη στήριξη των ιδιοκτητών των ακινήτων
 12. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης
 13. Έκπτωση σε όλους όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι

Βιώνοντας  λοιπόν αυτήν την τόσο σκληρή πραγματικότητα αλλά και όλα τα προβλήματα που απορρέουν από αυτή, πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι καθήκον μας να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας, για να μη ρισκάρουμε ούτε μία ανθρώπινη ζωή και το λιανικό εμπόριο να γίνει το παράδειγμα προς μίμηση, που θα επαναφέρει στη λειτουργία και τους υπόλοιπους κλάδους της Αγοράς που παραμένουν κλειστοί.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com