ΈΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΨΟΥΣ 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ «ΙΑΝΟΥ»

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέσα από πλειάδα έργων, η προσπάθεια του δήμου Φαρσάλων να αποκαταστήσει το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν σε δημόσιες υποδομές ευθύνης του, από την θεομηνία με την κωδική ονομασία «Ιανός», η οποία έπληξε την περιοχή στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Συνολικά εξελίσσονται οκτώ εργολαβίες, το κόστος των οποίων αθροιστικά υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ. Στόχος όπως τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, είναι η τάχιστη επιστροφή στην κανονικότητα μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των εκτάκτων κονδυλίων που δέχθηκε ο δήμος για την αποκατάσταση των ζημιών.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙ

Με έργο ύψους 191.935,49 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα  που δημιούργησε η κακοκαιρία «Ιανός» στην Κοινότητα Βασιλή.

Συγκεκριμένα, ύστερα από αυτοψία κρίθηκε απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση και κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων. Η μη ύπαρξη δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και η λειτουργία απορροής των υδάτων με ελεύθερη ροή δημιούργησε πλείστα προβλήματα σε ιδιοκτησίες της περιοχής καθώς και στα πεζοδρόμια αυτής.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΔΑΠ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙ

Στο ΚΔΑΠ της Τ.Κ. Βασιλή έπειτα από την θεομηνία, έχουν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο και στην περίφραξη της ανατολικής και νότιας πλευράς του οικοπέδου.

Με έργο ύψους 30.604,96 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΦΑΣΟΥΛΑ»

Με έργο συνολικού κόστους 60.312,11 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. θα γίνει η αποκατάσταση των τεχνικών έργων στην ανατολική πλευρά της πόλης των Φαρσάλων (περιοχή Φασούλα).

Προβλέπεται να γίνουν ένας πλακοσκεπής οχετός 2Χ2 μήκους 50,00 περίπου μέτρων και ένας πλακοσκεπής οχετός 3Χ2 μήκους 10,00 περίπου μέτρων

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι οι εξής:

  1. Εκσκαφή θεμελίων τεχνικών έργων σε έδαφος γαιώδες-ημιβραχώδες
  2. Εξυγιαντικές στρώσεις με αμμοχαλικώδη υλικά
  3. Μεταφορές με αυτοκίνητο δια μέσου οδών καλής βατότητας
  4. Προμήθεια, μεταφορά επί τόπου, διάστρωση και συμπύκνωση σκυροδέματος με χρήση αντλίας ή πυρογερανού. Για κατασκευές από σκυρόδεμα κατηγορίας C12/15 & C20/25
  5. Ξυλότυποι συνήθων χυτών κατασκευών
  6. Χαλύβδινοι οπλισμοί κατηγορίας Β500C (S500s)
  7. Εργοταξιακή σήμανση με Πινακίδες και Αναλάμποντες φανούς σήμανσης επισήμανσης κινδύνου.

ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σκοπός του έργου συνολικού ύψους 171.809,46 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., είναι η αποκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τη θεομηνία Ιανός που έπληξε το Δήμο Φαρσάλων. Εργασίες αναμένεται να γίνουν στο δημοτικό στάδιο Φαρσάλων και στο κλειστό γυμναστήριο που βρίσκεται δίπλα σε αυτό. Επίσης εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν και στο γήπεδο της τοπικής κοινότητας Υπέρειας.

Στο Δημοτικό Στάδιο Φαρσάλων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εκτενής καθαρισμός όλου του χώρου που στεγάζεται κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου όπου υπάρχουν αίθουσες αποδυτηρίων, αίθουσες των ποδοσφαιρικών ομάδων της πόλης, κυλικείο, αίθουσες γυμναστηρίου, λεβητοστάσιο, τουαλέτες κλπ. Επίσης θα αποκατασταθούν οι ζημιές εντός αυτών των αιθουσών με νέα έπιπλα, ντουζιέρες κ.α. Η αίθουσα γυμναστικής θα εξοπλιστεί με νέα όργανα και αθλητικό εξοπλισμό, θα επισκευαστεί ο λέβητας.

Επίσης θα αποκατασταθεί η περίφραξη του γηπέδου της ανατολικής πλευράς όπου αρχικά θα γίνουν εκσκαφές και επιχώσεις και στη συνέχεια θα κατασκευαστεί πέδιλο και τοιχίο πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί (αγκυρωθεί) περίφραξη ύψους τριών μέτρων.

Στο κλειστό γυμναστήριο δίπλα στο στάδιο θα γίνου εργασίες καθαρισμού όλου του χώρου ενώ θα τοποθετηθεί νέο παρκέ εμβαδού 800 τ.μ. . Όσον αφορά τους διαδρόμους και τις αίθουσες επί αυτών, θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης των δαπέδων, ενώ η αίθουσα γυμναστηρίου θα εξοπλιστεί με τα απαραίτητα όργανα για την εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον προβλέπεται η μόνωση και η στεγάνωση της στέγης του προθαλάμου ενώ η ίδια επιφάνεια θα βαφτεί. Τέλος θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση δύο πινάκων αγώνων για τις ανάγκες χρονομέτρησης σε κάθε μπασκέτα.

Στο γήπεδο της Υπέρειας θα γίνουν εργασίες προετοιμασίας του εδάφους με τον κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό καθώς και με την απαραίτητη προμήθεια και ανάμειξη βελτιωτικών. Επίσης θα εγκατασταθεί υπόγειο σύστημα άρδευσης και στη συνέχεια εφόσον δοθούν οι απαραίτητες κλίσεις στο έδαφος του γηπέδου θα πραγματοποιηθεί σπορά για την εγκατάσταση χλοοτάπητα. Ακόμη πρόκειται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών της περίφραξης και συντήρησή της.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ

Με έργο ύψους 32.008,66 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. θα γίνει παρέμβαση σε κεντρικό δρόμο στην Τοπική Κοινότητα του Αγίου Αντωνίου. Το υπάρχον τεχνικό στον εν λόγω αγροτικό δρόμο της Κοινότητας, εξυπηρετεί την ασφαλή πρόσβαση βαρέων αγροτικών μηχανημάτων προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις της τοπικής κοινότητας. Θα γίνουν όλες οι εργασίες αποκατάστασης των υποδομών για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των οχημάτων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΧΙΛΛΕΙΟ, ΔΙΛΟΦΟ, ΝΑΡΘΑΚΙ, ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΡΙΖΙ

Με έργο ύψους 166.618,97 ευρώ πλέον ΦΠΑ θα γίνει αποκατάσταση τεχνικών έργων στα χωριά Αχίλλειο, Δίλοφο, Ναρθάκιο, Σκοπιά και Ρίζι.

Μετά τη θεομηνία και τις πρωτοφανείς ποσότητες νερού που δημιούργησαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, προκλήθηκαν βλάβες σε τμήματα των οικισμών Διλόφου και Ναρθακίου, καθώς και στο οδικό κύκλωμα Ρίζι – Αχίλλειο – Δίλοφο – Ναρθάκι, για την αποκατάσταση των οποίων και προκειμένου να γίνει πάλι λειτουργικό θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης και προστασίας των τεχνικών τμημάτων.

«ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ» ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ Η ΟΔΟΣ ΒΟΛΟΥ

Με έργο ύψους 11.596,72 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. θα γίνουν εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή της οδού Βόλου.

Αναλυτικότερα, επί των οδών Βόλου και Ομήρου στο Ο.Τ. 319Δ έπειτα από την θεομηνία, έχουν καταστραφεί από το μεγάλο όγκο νερού τα τοιχεία αντιπλημμυρικής προστασίας.

Έτσι, έχουν δρομολογηθεί όλες οι παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για την αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών υποδομών.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΔΕΝΔΡΑ – ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ

Με έργο ύψους 190.649,80 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. θα γίνει η αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Δένδρα με το Καστράκι. Στο συγκεκριμένο δρόμο προκλήθηκε ολική καταστροφή τεχνικών έργων, της βάσης και του ασφαλτικού οδοστρώματος.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗ ΝΕΡΑΪΔΑ

Με έργο ύψους 128.174.69 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. θα γίνει η αποκατάσταση των ασφαλτικών οδοστρωμάτων στην Τοπική Κοινότητα της Νεράιδας. Λόγω της θεομηνίας, προκλήθηκε ολική καταστροφή της βάσης και του ασφαλτικού οδοστρώματος εντός της Τοπικής κοινότητας Νεράιδας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τονίζει τα εξής: «Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή και χωρίς ιστορικό προηγούμενο για δεκαετίες, θεομηνία. Το χτύπημα ήταν μεγάλο, χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες και δημόσιες υποδομές. Δώσαμε από την πρώτη στιγμή τη μάχη της αποκατάστασης της κανονικότητας, την οποία συνεχίζουμε να δίνουμε μέχρι σήμερα με την κατά το δυνατό τάχιστη εκτέλεση όλων των απαιτούμενων έργων σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε αρωγό την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών που ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες μας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου, πως όλα τα χρήματα που ήρθαν ως έκτακτη ενίσχυση το τελευταίο διάστημα θα πιάσουν τόπο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Στόχος μας η επόμενη ημέρα να είναι καλύτερη για όλους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ