ΒΓΗΚΑΝ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ» (ΦΩΤΟ)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι αγρότες

Οι πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» στην επαρχία Φαρσάλων και οι κυβερνητικές υποσχέσεις για άμεση καταγραφή και δίκαιες αποζημιώσεις των πληγέντων σε ποσοστό 100% που σύμφωνα με τους αγρότες δεν τηρήθηκαν έβγαλαν στους δρόμους τα τρακτέρ στα Φάρσαλα.

Περιγράφοντας τραγική κατάσταση και τεράστια απώλεια εισοδήματος αγανακτισμένοι αγρότες κινητοποιήθηκαν με αγροτικά μηχανήματα το πρωί της Πέμπτης περνώντας με πομπή από το κέντρο της πόλης, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, που αναμένεται να επισκεφθεί το Σάββατο τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

«Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής», σημείωσαν οι αγρότες, που έχοντας την στήριξη της ΕΟΑΣΝΛ και αγροτικών συλλόγων της περιοχής διεκδικούν τα εξής:

“Να αλλάξουν οι απαράδεκτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα Φάρσαλα. Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% με αναστολή του άρθρου 7. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Να ολοκληρωθεί η επανεκτίμηση και καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, μηχανήματα, οικοσυσκευές και να αποζημιωθούν όλοι οι πληττόμενοι δικαιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Κατασκευή του Φράγματος Σκοπιάς. Ενίσχυση των πλευρικών τοιχωμάτων του ποταμού Ενιπέα. Καθαρισμός των καναλιών. Ανανέωση του δικτύου άρδευσης.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί σε χαμηλότερες τιμές την ίδια στιγμή που οι τιμές στα χρηματιστήρια είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και σε άλλα προϊόντα οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής είναι υψηλότερη. Μας παίρνουν κοψοχρονιά την παραγωγή έμποροι και βιομηχανίες  χωρίς καμιά προστασία από το κράτος, χωρίς κανένα έλεγχο για την κερδοσκοπία τους.

Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των παιδιών μας στα σχολεία. Μέτρα ελάφρυνσης με απαλλαγή από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ για την περίοδο της καραντίνας, κούρεμα των δανείων, άτοκα δάνεια για ενίσχυση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Μείωση του κόστους παραγωγής σε πετρέλαιο-ρεύμα, μέσα και εφόδια”.

«Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια με επαφές και υπομνήματα και ζητήσαμε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που δεν πραγματοποιήθηκε. Πλέον βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, να μετράμε πληγές και μεγάλη απώλεια εισοδήματος, ενώ η περίφημη τροπολογία Βορίδη που τόσο πανηγυρίστηκε από κάποιους ότι ανοίγει τον δρόμο για 100% αποζημιώσεις αποδείχτηκε στάχτη στα μάτια μας», ανέφεραν οι αγρότες, δηλώνοντας πως ο αγώνας θα συνεχισθεί μέχρι την τελική ικανοποίηση των αιτημάτων τους και επιμένοντας σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ