ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης της Ενωσης που ζητά τη λήψη ουσιαστικών μέτρων και τη διενέργεια τεστς σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τη Δευτέρα

Η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη. Ο ρόλος του Σχολείου και της εκπαίδευσης -γνωστικός, διαπαιδαγωγητικός, κοινωνικός, μορφωτικός, με καλλιέργεια ομαδικότητας, χαρακτήρα, αξιών κ.ά.- δεν αναπτύσσεται χωρίς τον αναντικατάστατο δεσμό εκπαιδευτικού-μαθητή, την ύπαρξη σχολικής κοινότητας και της αλληλεπίδρασής της με την κοινωνία.

Ωστόσο, η πολιτική που εφαρμόζεται και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας στα Σχολεία δεν διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.   ν.  Λάρισας :

– στέκεται  δίπλα στους μαθητές μας,

– στηρίζει την ελληνική εκπαίδευση που αδικείται από τη σημερινή πολιτική ηγεσία της και

– βάζει προτεραιότητα την εξασφάλιση των όρων για την προστασία του υπέρτατου αγαθού της ζωής των μαθητών και των εκπαιδευτικών,

-δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι  για την επαναλειτουργία των Σχολείων όμως απαιτούν:

Η κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των Σχολείων: 

-15 το πολύ μαθητές ανά τάξη, τήρηση των αποστάσεων, ανεύρεση χώρων για μάθημα, διενέργεια μαζικών τεστ προληπτικών όσο και σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων σε όλο το προσωπικό των σχολείων αλλά και τους μαθητές, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, υλικά προφύλαξης και απολύμανσης (μάσκες-αντισηπτικά), πρόσληψη αναπληρωτών, αναδιάταξη της ύλης των μαθημάτων, μη εφαρμογή της Τράπεζας θεμάτων, αύξηση δαπανών κ.α.

Παράταση των χρονικών ορίων του Α΄ Τετραμήνου για να υπάρξει δυνατότητα ανταπόκρισης στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις.

Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

Να διενεργηθούν τεστ σε τοπικό επίπεδο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την πρώτη μέρα επανέναρξης των Σχολείων της Β/θμιας, με διαδικασία κατόπιν συνέργειας της Δ.Δ.Ε. Λάρισας και Π.Δ.Θ. με την  Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών σε συνθήκες ασφάλειας. Ζητούμε από τους συναδέλφους  να συμμετάσχουν μαζικά στην διενέργεια των tests  προκειμένου να συμβάλλουν αποφασιστικά στην  προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας .

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

οφείλουμε να μην επιτρέψουμε τις πολιτικές που αγνοούν τη σχολική πραγματικότητα και χαρακτηρίζονται από αδυναμία σχεδιασμού και έλλειμμα ευθύνης.

Ξεκαθαρίζουμε ότι η επαναλειτουργία των Σχολείων προϋποθέτει:

αίσθημα ασφάλειας για την τήρηση των κανόνων και την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος υγιεινής και επιτέλους,

οργάνωση και αξιοπιστία των εξαγγελιών από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Υ.Γ  Γνωρίζουμε ότι έχει γίνει σχεδιασμός και ορισμός συγκεκριμένων σχολείων ως κέντρα διενέργειας rapid tests για το Σάββατο 30-1-21 και την Κυριακή 31-1-21, o οποίος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη λόγω μή έγκρισης από τον ΕΟΔΥ. Είναι προφανές ότι υπάρχει απαράδεκτη καθυστέρηση.

Απαιτούμε την άμεση απάντηση- έγκριση των αρμοδίων αρχών, προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοί μας και να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδικασία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ