ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΛΑ.ΣΥ. ΤΕΜΠΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ανακοίνωση της παράταξης που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Κωστή και Κ. Χαδουλός

Στη σημερινή με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του δ.σ. του Δήμου Τεμπών, η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε προς ψήφιση το παρακάτω ψήφισμα το οποίο καταψηφίστηκε από την δημοτική αρχή, ενώ η μείζονα αντιπολίτευση τάχθηκε υπέρ.

“Η πλειοψηφία των μικρών γεωργών-κτηνοτρόφων και επαγγελματιών της περιοχής μας, όπως και γενικότερα, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και πολλοί απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεωκοπίας, λόγω της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα όποια μέτρα, έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση, στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό των ακραίων συνεπειών της φτώχειας και όχι στο να αντιμετωπισθούν πραγματικά τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί από την πολιτική της. Χαρακτηριστικά, για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν χορηγήθηκε καν το – ούτως ή άλλως χαμηλό – επίδομα ειδικού σκοπού που δόθηκε την περίοδο Μάρτη – Μάη 2020. Ανάλογο επίδομα δεν δόθηκε καθόλου σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, ενώ οι όποιες ενισχύσεις διατέθηκαν στον αγροτικό κλάδο ήταν πολύ κάτω των αναγκών, με πολλούς αποκλεισμούς και δεν κάλυψαν τις απώλειες εισοδήματος των μικρών αγροτών-κτηνοτρόφων.

Το πρόγραμμα “επιστρεπτέας προκαταβολής”, είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των μικρών αγροτών και επαγγελματιών και δεν φτάνει ούτε για τις υποτυπώδεις ανάγκες διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Το άνοιγμα αρκετών καταστημάτων δεν πρέπει να αξιοποιηθεί κατά τρόπο που να αποφύγει η κυβέρνηση, την υποχρέωση που έχει, να πάρει πρόσθετα μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών και των αγροτών. Πολύ περισσότερο που, μπροστά στο ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, δεν αποκλείεται κι αυτό το άνοιγμα να είναι προσωρινό, από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται με κανένα επιπλέον μέτρο για την προστασία της υγείας του πληθυσμού.

Γι’ αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών, ζητά από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μια σειρά από ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους, όπως:

Επίδομα ειδικού σκοπού 1.000 €, για κάθε μήνα εφαρμογής των αναγκαστικών περιοριστικών μέτρων, από τον Οκτώβριο του 2020, σε όλους τους μικρούς αγρότες-κτηνοτρόφους και επαγγελματίες που πλήττονται.

Ο τρέχων κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε “μη επιστρεπτέας”, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία μικρούς αγρότες-κτηνοτρόφους, επαγγελματίες και εργαζόμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

Να επιστρέψει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019.

Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Να απαλλαγούν οι αγρότες και οι επαγγελματίες ,με προτεραιότητα όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας, ξεκινώντας από το Μάρτιο του 2020, πρώτο μήνα επιβολής των περιοριστικών μέτρων. Πλήρης κατάργηση της εισφοράς για τον κλάδο Υγείας

Να ανασταλούν κάθε είδους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης , κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το Δημόσιο, ΟΤΑ, Τράπεζες και προς ιδιώτες, πρώην ΔΕΚΟ, προμηθευτές κ.ά.

Να ανασταλούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ