ΔΕΥΑΛ: ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ

Η απάντηση της διοίκησης της επιχείρησης σε δημοσιεύματα τα οποία χαρακτηρίζει αναληθή και συκοφαντικά

H Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) είναι μία από τις κορυφαίες ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι γνωστό σε όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της χώρας και σε όσους ασχολούνται με τις ΔΕΥΑ.

Σήμερα η ΔΕΥΑΛ συνεχίζει το μεγάλο και πολυεπίπεδο επενδυτικό της έργο για την πόλη και τους πολίτες.

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα και δηλώσεις, έφεραν στο επίκεντρο της συζήτησης θέματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΥΑΛ δημιουργώντας αφενός την εντύπωση στους  πολίτες ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την είσπραξη των λογαριασμών και αφετέρου ότι υπήρξε ολιγωρία ως προς την είσπραξη των οφειλόμενων από ανώνυμη εταιρεία και δεν ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Τέτοια δημοσιεύματα είναι αναληθή, βρίθουν ανακριβειών και είναι  συκοφαντικά.

Οφείλουμε λοιπόν να ενημερώσουμε δημόσια τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους σχετικά με την  υπόθεση αυτή για  να διαφυλάξουμε το κύρος της ΔΕΥΑΛ, η οποία, όπως προαναφέρθηκε  αποτελεί   πρότυπο λειτουργίας δημοτικής επιχείρησης πανελλαδικά.

Η ΔΕΥΑΛ αποτελεί κοινωφελή δημοτική επιχείρηση, ο σκοπός της δε είναι ανταποδοτικός προς όλους τους δημότες και τις τοπικές επιχειρήσεις. Ανέκαθεν, η είσπραξη των οφειλόμενων ποσών, είτε προέρχονται από ιδιώτες είτε από επιχειρήσεις, γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια εξωδικαστικής καταβολής τους, προκειμένου να αποφεύγονται οι δικαστικές επιβαρύνσεις όλων των πελατών (καταναλωτών) ανεξαιρέτως, αλλά και της ίδιας της ΔΕΥΑΛ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπάρχει παραίτηση  από την άσκηση κάθε νόμιμου μέσου προκειμένου να εισπραχθούν, οι όποιες οφειλές, όταν εξαντλούνται τα εξωδικαστικά περιθώρια.

Ειδικότερα ως προς το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης :

Οι αναφερόμενες στα δημοσιεύματα οφειλές προέρχονται από τα τέλη σύνδεσης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, και όχι από τη μη πληρωμή λογαριασμών κατανάλωσης νερού. Οι οφειλές αυτές καίτοι βεβαιώθηκαν,  μέρος αυτών δεν κατεβλήθη. Κατόπιν τούτου ασκήθηκε η με αριθμό 186/2014 στις 03-09-2014 αγωγή της ΔΕΥΑΛ για οφειλή ποσού 372.249,20 ευρώ.

Με την υπ αριθμ. 213/11/17-09-2015 απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ αποφασίστηκε παράλληλα με την άσκηση αγωγής να κατατεθεί και Αίτηση Συντηρητικής Κατάσχεσης (ασφαλιστικά μέτρα).

Πριν την συζήτηση  της αγωγής και των ασφαλιστικών μέτρων, περί τα μέσα Δεκεμβρίου  του 2016, όταν και προσδιορίστηκαν κατόπιν σχετικών αναβολών,  η Επιτροπή Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Επιχείρησης με την υπ αριθμ. 71/7/15-11-2016 απόφασή της ρύθμισε την οφειλή από τα τέλη σύνδεσης σε μηνιαίες δόσεις. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οποιαδήποτε μέχρι εκείνο το σημείο οφειλή από κατανάλωση νερού αποπληρώθηκε. Η ρύθμιση τηρήθηκε εν μέρει μέχρι και τον Μάρτιο του 2018, κατόπιν η ΔΕΥΑΛ, μετά από επανειλημμένες οχλήσεις προς τους εκπροσώπους της για την αποπληρωμή των οφειλών της, αναγκάστηκε με την υπ΄αριθμ. 287/18/20-07-2020  απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ να διεκδικήσει δικαστικώς  το υπολειπόμενο οφειλόμενο ποσό. Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 19-01-2021, όταν και αναβλήθηκε λόγω των συνθηκών του κορονοιού αλλά και κατόπιν  σχετικού αιτήματος του δικηγόρου της αντιδίκου.

Οι Λαρισαίοι πρέπει να είναι απολύτως σίγουροι ότι οι ενέργειες και οι αποφάσεις της  ΔΕΥΑΛ λαμβάνονται στη βάση της ισονομίας και της ισοπολιτείας και με γνώμονα το συμφέρον της επιχείρησης, της πόλης και των πολιτών.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ