“Η ΒΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΪΔΗ” ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ RADIO PLAYS

Μεγάλες στιγμές του Νεοελληνικού θεατρικού λόγου για τη σειρά ραδιοφωνικών έργων Θεσσαλικό RadioPlays, επέλεξε το Θεσσαλικό Θέατρο και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κυριακή Σπανού. Ο πρώτος κύκλος περιλάμβανε έργα των Ιάκωβου Καμπανέλλη, Λούλας Αναγνωστάκη και Δημήτρη Κεχαΐδη, έργα που απηχούν το κλίμα των πρώτων  μεταπολεμικών δεκαετιών.

Λες και ήταν μια μοναδική ευκαιρία αυτές οι ραδιοφωνικές μεταφορές, για να φέρουν ευφρόσυνα στην ακοή μας, τους κυματισμούς της γλώσσας μας και να συνειδητοποιήσουμε πάλι, ότι όταν δεν πατάμε στη δραματουργία της γλώσσας μας, παραπατάμε.

Με τη Βέρα του Δημήτρη Κεχαΐδη την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, στις 9μ.μ., στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας,  ολοκληρώνεται αυτός ο πρώτος κύκλος των ραδιοφωνικών παραστάσεων!

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά από το Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

Η Βέρα αναφέρεται στην αντιφατική μεταπολεμική πραγματικότητα και στα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Νεοέλληνα που την βιώνει.

Τρεις ηλικιωμένοι, μοναχικοί άντρες, που ζουν στην επαρχιακή πόλη της Λάρισας και δεν γεύτηκαν τις χαρές της ζωής και του έρωτα συζητούν για τη Μαρία. Μια όμορφη γυναίκα, η οποία έχει επισκεφθεί τον έναν από τους τρεις στο κοσμηματοπωλείο του, για να του παραγγείλει μια βέρα. Η Μαρία γίνεται γι΄ αυτούς η αφορμή, για να βιώσουν με τη φαντασία τους ότι δεν έζησαν και ότι θα δώσει για λίγο νόημα στην αδιέξοδη και μίζερη  ζωή τους.

Οι ήρωες της Βέρας, πρόσωπα λαϊκής καταγωγής, που βασανίζονται από μοναξιά και τη φθορά των γηρατειών, πλάθουν μια φανταστική  ιστορία γύρω από τη Μαρία  για να κρατηθούν στη ζωή. Ο έρωτας είναι η ίδια η ζωή. Αν δεχτούν ότι τελείωσαν ερωτικά, είναι σαν να αποδέχονται ότι η ζωή τους τελείωσε. Ο τρόπος με τον οποίο  αντιδρούν στην πραγματικότητα μας προκαλεί το γέλιο την ίδια στιγμή που μας γεμίζει πίκρα. Ο Προκόπης, ο Μήτσος και ο Κώστας είναι αυθεντικοί και σπαρακτικοί

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Καραγιάννη

Παίζουν αλφαβητικά οι ηθοποιοί: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Χρήστος Σαπουντζής

Ηχοληψία και μίξη ήχου: Αλέξανδρος Ραγκούσης

Σχεδιασμός ήχου: Νίκος Γιατράκος και Αλέξανδρος Ραγκούσης.

Η ηχοληψία έγινε στα Studio της Basement Productions για το Θεσσαλικό Θέατρο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ