ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΓΙΑ  ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΕΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Επιστολή του Βασίλη Κόκκαλη στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Είναι υποχρέωση του κράτους να θεσπίσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ που δημιουργήθηκαν εν έσω πανδημίας» σημειώνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Μείζον θέμα για τον Λαρισαίο πολιτικό, είναι να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όσους έχουν πληγεί από τις συνέπειες της έκτακτης συγκυρίας, αλλά και η έκδοση μίας υπουργικής απόφασης που θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο αυτή σε νοικοκυριά, ευάλωτες ομάδες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κόκκαλη: «Κ. Υπουργέ, βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τρίτο, σοβαρότερο και πιο επικίνδυνο κύμα, δεδομένης πλέον και της εμφάνισης της μετάλλαξης του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου είναι προφανές, πως η υγειονομική κρίση βαθαίνει και συμπαρασύρει σε βαθειά κρίση και ύφεση το σύνολο σχεδόν των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των αγροτών, των ελευθέρων επαγγελματιών. Τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς ΔΕΚΟ, διογκώνονται και δημιουργείται ένας νέος κύκλος οφειλετών, τον οποίο η Κυβέρνησή σας δεν δικαιούται να εγκαταλείψει στο έλεος της αποκοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ, ούτε στο έλεος των απειλών από δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρίες, ακόμα και για μικρού ύψους οφειλές.

Η υποχρέωση ενός κοινωνικού κράτους δικαίου, το οποίο ευαγγελίζεστε, είναι να παρέμβετε νομοθετικά, όχι μόνο για την θέσπιση κριτηρίων επανασύνδεσης του ρεύματος, όπως πράξατε με την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861/2020 – ΦΕΚ 3088/Β 24/7/2020, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται επανασυνδέσεις, για το διάστημα του πρώτου lockdown, δηλαδή μέχρι 30 Απριλίου, για τις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών. Αλλά πρόσθετα, είναι αναγκαία, ενόψει της μακράς σε χρονική διάρκεια και βαθειάς ύφεσης, ανεργίας, αναστολής λειτουργίας πλήθους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να παρέμβετε νομοθετικά, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα αποκοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, από οφειλές νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πριν δημιουργηθούν απαράδεκτα και ανάλγητα φαινόμενα αποκοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από οφειλές που δημιουργούνται στην περίοδο της πανδημίας.

Οι συσσωρευμένες οφειλές θα διογκωθούν νομοτελειακά το προσεχές διάστημα και παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε τούτο, εντούτοις αυτή την στιγμή δεν υφίσταται καμία μέριμνα και πρόνοια, παρά μόνο το υφιστάμενο πλαίσιο ρυθμίσεων των οφειλών, που όμως στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι τα ποσά των προκαταβολών που ζητά η ΔΕΗ προκειμένου να κάνει την ρύθμιση είναι απαγορευτικά για τους οφειλέτες.

Επειδή, η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση το σύνολο του πληθυσμού, όμως είναι βέβαιον, ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας, πλήθος νοικοκυριών, αγροτών, επιχειρήσεων, θα στερηθούν ενός βασικού αγαθού, γεγονός που η Κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει.

Σας προσκαλώ, δεδομένου ότι έχει ήδη ανακοινωθεί στην Βουλή, να πραγματοποιηθεί άμεσα η έκδοση νέας ΚΥΑ που θα προβλέπει τις επανασυνδέσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα καλύπτει το διάστημα μετά τον Απρίλιο 2020.

Και να θεσπίσετε μέτρα δημιουργίας ενός προστατευτικού περιβάλλοντος για τα νοικοκυριά, τις ευάλωτες ομάδες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, ώστε αφενός να προβαίνουν σε εφικτές ρυθμίσεις των συσσωρευμένων οφειλών κατά την διάρκεια της πανδημίας, αφετέρου να μην απειλούνται από τον κίνδυνο αποκοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ