«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΜΕΣΑ ΣΕ…15 ΛΕΠΤΑ ΤΕΛΟΣ ΤΑ 84 ΕΚ. – «ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ» ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Παναγιώτης  Νταής – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαρισαίων, Οικονομολόγος,  Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τεράστια υπήρξε η ζήτηση και στη Θεσσαλία για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»  που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με πολύ μεγάλα οφέλη για τους πολίτες.

Με την πλατφόρμα να κλείνει περίπου σε … ένα τέταρτο, για μία ακόμη φορά κατεγράφησαν σοβαρές αδικίες και  ήταν χιλιάδες, αυτοί που δεν πρόλαβαν να κάνουν την παραμικρή κίνηση.

Η Θεσσαλία  ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις υπόλοιπες Περιφέρειες στο θέατρο του παραλόγου, διαμορφώνοντας μάλιστα και νέο ρεκόρ. Μέσα σε λίγο χρόνο, ο προϋπολογισμός των 84 εκ € του προγράμματος εξανεμίστηκε, με μόνο κριτήριο την γρήγορη πληκτρολόγηση, και όχι την   δουλειά του μηχανικού  ως προς την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, και πάντως χωρίς κανένα κριτήριο που έχει εισηγηθεί το Τ.Ε.Ε.

Η αντικατάσταση της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, με τον εκ Τρικάλων  υπουργό κ. Σκρέκα, τίποτα δεν άλλαξε στον σχεδιασμό του προγράμματος.

Η Κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο στη διάθεσή της  και τη συσσωρευμένη εμπειρία από τα προηγούμενα Προγράμματα για να σχεδιάσει σωστά το νέο ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’, λαμβάνοντας όμως υπ΄ όψιν τις προτάσεις του Τ.Ε.Ε. που θεσμοθετημένα είναι ο Σύμβουλος της πολιτείας  για την ενεργειακή αναβάθμιση.

Παρ΄ όλα αυτά, έχουμε μόνο μια λοταρία που εκθέτει το κύρος των μηχανικών της χώρας, με σοβαρό κίνδυνο για την επαγγελματική και επιστημονική τους αξιοπρέπεια, και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων ανήμπορους να  βλέπουν …΄΄ τα τρένα να περνούν ΄΄.

Ειδικά τώρα που για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλο απόθεμα χρηματοδότησης, αφού με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς το Υπουργείο έχει στη διάθεσή του για τις κατοικίες 4-5 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επιλέξιμες από τον Φλεβάρη του 2020, δηλαδή ήδη θα μπορούσαν να χρεώνονται δαπάνες στο Ταμείο Ανάκαμψης!

Οι “πανηγυρισμοί” του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την επιτυχία του Προγράμματος, τη στιγμή που πληθαίνουν οι αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου και των ιδιοκτητών ακινήτων  για την απαξιωτική διαδικασία, είναι εκτός ΄΄ τόπου και χρόνου΄΄.

Η όλη ιστορία είναι ότι ο σχεδιασμός του είναι τελείως λανθασμένος, άδικος και αδιαφανής. Ο λόγος είναι ότι, το μοναδικό κριτήριο που λήφθηκε  είναι δυστυχώς ο χρόνος υποβολής.

Το “Επιτελικό Κράτος” συνεχίζει όχι μόνο να απαξιώνει τα επιστημονικά Επιμελητήρια (ΤΕΕ-ΟΕΕ-ΓΕΩΤΕ), ως θεσμοθετημένους συμβούλους της πολιτείας  μην λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις προτάσεις τους  μάλιστα δε,  νομοθετεί και εναντίον, όπως πρόσφατα με την εξίσωση των πτυχίων  των Δημόσιων Ελληνικών Πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων.

Απαιτείται  άμεσος  ανασχεδιασμός του προγράμματος ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’, σύμφωνα με τις προτάσεις του Τ.Ε.Ε. ως θεσμοθετημένου συμβούλου της πολιτείας,  που  θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ