ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ

Οι ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας χαίρουν της μεγαλύτερης εκτίμησης όσον αφορά το χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Προηγείται του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7.

Η κυριαρχία του Ανδρέα Παπανδρέου είναι το εκκωφαντικό στοιχείο που προκύπτει από το ερώτημα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7 σχετικά με το ποιος πρωθυπουργός χειρίστηκε ορθότερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνολικά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής . Ένα όμως εξίσου σημαντικό εύρημα για το “σήμερα” είναι τα υψηλότερα ποσοστά που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ (Ανδρέας Παπανδρέου) και της Νέας Δημοκρατίας (Κωνσταντίνος Καραμανλής) έχουν την “μερίδα του λέοντος” στις προτιμήσεις των ερωτώμενων μιας και αθροιστικά συγκεντρώνουν το 48% των προτιμήσεων. Στοιχείο που προφανώς σχετίζεται με τις καθοριστικές κινήσεις που αμφότεροι έκαναν στην “σκακιέρα” των διαχρονικών διαφωνιών και εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι πολίτες θεωρούν ότι πιο αποτελεσματικός στην εξωτερική πολιτική της χώρας ο Ανδρέας Παπανδρέου σε ποσοστό 34,4%. Το 13,6% των ερωτηθέντων θεωρεί αποτελεσματικότερο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ τρίτος εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνοντας το 9,5%. Ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 8% και ο Κώστας Καραμανλής με 4,2%. 3,1% θεωρεί ότι πιο αποτελεσματικός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, 3% ο Κώστας Σημίτης και 1,4% ο Γιώργος Παπανδρέου. Τελευταίος έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς με 1,3%, ενώ το 21,5% απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση.

Με πολύ υψηλά ποσοστά όμως “αμείβεται” και η εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Οι κυβερνήσεις του αντιμετώπισαν επίσης ελληνοτουρκικές κρίσης με κυριότερη αυτή του 1976 που περιλαμβάνει και το περίφημο “βυθίσατε το Χόρα”. Την δήλωση δηλαδή του Ανδρέα Παπανδρέου που ακόμη συζητείται αν ήταν η όχι σε συνεννόηση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επίσης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, παρά τον φιλοδυτικό προσανατολισμό του παραμένει ό μόνος πρωθυπουργός της Ελλάδας, που έθεσε την Ελλάδα εκτός του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ το 1974. Μετά δηλαδή την κυπριακή τραγωδία.

Σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά συγκριτικά με αυτά των δύο ιστορικών ηγετών, κινούνται οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί, με τους δύο τελευταίους (Κ.Μητσοτάκη – Α.Τσίπρα) να έχουν τα υψηλότερα.

Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό “καρπώνεται” ο Αλέξης Τσίπρας αφού προσεγγίζει το 10%. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που έλαβε για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κατά την πρωθυπουργία του: Δηλαδή τη Συμφωνία των Πρεσπών που εγκρίθηκε στις αρχές του 2019 αλλά και την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2017. Ερώτημα αποτελεί αν στην εξωτερική πολιτική της χώρα οι ερωτώμενοι πιστώνουν και τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα για τα ζητήματα που αφορούσαν την διαχείριση της “μνημονιακής” συνθήκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη συγκεντρώνει ένα σημαντικό ποσοστό προτίμησης, αν και χαμηλότερο από αυτό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτευσης. Προφανώς το ποσοστό του οφείλεται στους χειρισμούς που κάνει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και στην απόφαση για αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια, που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή.

Τέλος αξίζει να καταγραφούν τα πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Κώστα Σημίτη. Του προσώπου που διαδέχθηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργικό θώκο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρξε πρωθυπουργός για 8 χρόνια από το 1996 έως το 2004 και έδωσε το δικό του στίγμα στην ελληνική εξωτερική πολιτική, εστιάζοντας κυρίως στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Σημαντικό  τέλος είναι και το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος – News247.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ