Η ΕΙΝΚΥΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δείτε την ανακοίνωση της διοίκησης της Ενωσης που συνοδεύεται από στιγμιότυπα των χθεσινών δράσεων σε Αγιά, Ελασσόνα, Γόνους, Τύρναβο και Φάρσαλα

H 3η Φεβρουαρίου 2021 είχε ορισθεί από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε) ως ημέρα δράσης για την διεκδίκηση της αποφασιστικής ενίσχυσης της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ). Στις συμβολικές κινητοποιήσεις στα Κέντρα Υγείας συμμετείχαν υγειονομικοί, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Οι ελλείψεις, η υποστελέχωση και τα πολλαπλά οξυμένα προβλήματα απαιτούν επιτακτικά λύσεις.

Η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας.

Tα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Τυρνάβου και Γόννων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο «φιλόδοξο» εμβολιαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και της 5ης Υ.ΠΕ, χωρίς προσλήψεις ιατρών και προσωπικού, νοσηλευτριών/ών και επισκεπτριών υγείας. Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών των Κέντρων Υγείας πλησιάζουν τις 80!

Δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν περισσότερες από δύο εμβολιαστικές γραμμές στα Κέντρα Υγείας και σε κάποια εξ αυτών μόνον μία.

Σε ορισμένα Κέντρα Υγείας ακόμα και με 2 εμβολιαστικές γραμμές οι ιατροί θα πραγματοποιούν 9-10 εφημερίες μηνιαίως και το λοιπό προσωπικό θα εργάζεται 6 ημέρες την εβδομάδα.

Σε όλα τα Κέντρα Υγείας εκτός της Ελασσόνας δεν λειτουργούν τα εργαστήρια (αιματολογικό, βιοχημικό, μικροβιολογικό). Είχαν κλείσει με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένουν κλειστά και με την σημερινή, ενώ η διεκπεραίωση των εξετάσεων δρομολογείται να γίνεται με αποστολή των βιολογικών υλικών μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς σε άλλες υγειονομικές δομές. Το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό αποτελεί υποβάθμιση της σύγχρονης Π.Φ.Υ.

Τα Κέντρα Υγείας της Ελασσόνας και του Τυρνάβου διαθέτουν νεοπροσληφθέντες οδοντιάτρους σε οδοντιατρεία που δεν λειτουργούν.

Στα Κέντρα Υγείας της Ελασσόνας και των Γόννων δεν υπάρχουν ιατροί ακτινοδιαγνώστες και τεχνολόγοι για την λειτουργία των αντίστοιχων ακτινολογικών εργαστηρίων, ενώ στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων το ακτινολογικό μηχάνημα είναι εκτός λειτουργίας και παρ’ ότι διαθέτει τεχνολόγο δεν έχει ιατρό ακτινοδιαγνώστη.

Τα κτιριακά προβλήματα κυρίως στα Κέντρα Υγείας της Ελασσόνας, των Φαρσάλων και του Τυρνάβου χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Πολλά Περιφερειακά Ιατρεία του νομού είναι εγκαταλελειμμένα.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την καθαριότητα στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Παρά τις σχετικές βελτιώσεις στην κάλυψη των Κέντρων Υγείας από το Ε.Κ.Α.Β, υφίστανται ακόμα σημαντικές ελλείψεις.

  • Δεν θα επιτρέψουμε τα Κέντρα Υγείας να γίνουν αποκλειστικά εμβολιαστικά κέντρα, εγκαταλείποντας κάθε άλλη δραστηριότητα.
  • Δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθούν οι συνάδελφοι σε εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτη εργασία.
  • Κατεύθυνση της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

H  οργή για την υποκρισία της κυβέρνησης περισσεύει. Έχουμε καθήκον να μετατρέψουμε τον θυμό μας σε συλλογική διεκδίκηση και πανυγειονομικό ξεσηκωμό.

Κλιμακώνουμε με νέο γύρο αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων.

16 Φεβρουαρίου 2021

24ωρη πανελλαδική απεργία με απεργιακή συγκέντρωση και πορεία

ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:   

  • Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Κέντρων Υγείας του νομού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου της Λάρισας.
  • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων. Διορισμό, με κατεπείγουσες διαδικασίες και έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των υποψήφιων ιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Διορισμό όλων των υποψήφιων γενικών ιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.
  • Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων  στο  Ε.Σ.Υ.
  • Δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ.  σε κατάλληλους χώρους και στελέχωση τους με κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Ε.Σ.Υ.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών ιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος, με τις αποδοχές του δημοσίου.
  • Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών. Έγκαιρη πληρωμή, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές, του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών). Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Οι πρόσθετες εφημερίες να είναι αφορολόγητες.
  • Ένταξη στα Β.Α.Ε. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ορισμός της νόσησης από κορωνοϊό ως επαγγελματική ασθένεια.
  • Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη και ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης από το κράτος και την εργοδοσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, έγινε παρέμβαση από τον Συντονιστή της Επιτροπής των Κέντρων Υγείας της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ Λάμπρο Κοντοβό. Στα Κέντρα Υγείας Ελασσόνας, Τυρνάβου και Γόννων έγινε παρέμβαση από τον πρόεδρο της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ Νίκο Νταφούλη, ενώ στο Κέντρο Υγείας Αγιάς έγινε παρέμβαση από τον Γενικό Γραμματέα της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ Γιάννη Γκαμπράνη:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ