ΜΑΣΤΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΤΑ FAKE NEWS

Για εξαπάτηση με online διακίνηση πλαστών εμβολίων μίλησε επίσης ο Μ. Χαρακόπουλος στις εργασίες της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της EUROPOL

«Είναι απαράδεκτο ανεύθυνες φωνές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να καταφέρονται εναντίον των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ακόμη και υποθάλποντας πολυπληθείς συγκεντρώσεις. Απαιτείται αίσθημα ευθύνης από όλους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της EUROPOL.

Ο Έλληνας βουλευτής τοποθετήθηκε στην συζήτηση για την «επίδραση του COVID-19 στην εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ και τον ρόλο της αστυνομικής συνεργασίας», μετά την παρέμβαση του Αν. Γενικού Διευθυντή Ασφαλείας της Ιταλίας κ. Vittorio Rizzi.

Αστυνομία και COVID-19

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η πρωτόγνωρη παρατεταμένη κρίση της πανδημίας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της έχουν αλλάξει άρδην τους κανόνες λειτουργίας των κοινωνιών. Έτσι, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν επιφορτιστεί με ένα επιπλέον έργο: την αποτροπή συμπεριφορών που μπορούν να προκαλέσουν την ραγδαία εξάπλωση του COVID-19 με κίνδυνο να προσβληθούν και οι ίδιοι από τον ιό, όπως επισήμανε και ο Βιτόριο Ρίτσι. Επομένως, οι περιορισμοί που επιβάλλονται πρέπει να αντιμετωπισθούν ως αυτοάμυνα της κοινωνίας και όχι ως κατασταλτικοί μέθοδοι από τις κυβερνήσεις. Είναι απαράδεκτο ανεύθυνες φωνές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να καταφέρονται εναντίον των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ακόμη και υποθάλποντας πολυπληθείς συγκεντρώσεις. Απαιτείται αίσθημα ευθύνης από όλους».

Εξωφρενικές “πληροφορίες”

Αναφερόμενος στην «αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου σε ποσοστά σχεδόν καθολικά μέχρι και σε ηλικίες των 70 ετών», υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό κάνει «ακόμη πιο αναγκαίο τον έλεγχο των fake news, που έχουν καταντήσει μάστιγα για την ανθρωπότητα. Ακόμη και εξαπάτηση πολιτών διαπράττεται με online διακίνηση πλαστών εμβολίων. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ίδια την πανδημία, τα μέτρα για τον περιορισμό της και τα εμβόλια, κυκλοφορούν στον κυβερνοχώρο ψευδείς και εξωφρενικές “πληροφορίες” που διασπείρουν τον φόβο και την πλάνη. Τα αποτελέσματα αυτής της προπαγάνδας αποτυπώνονται σε συμπεριφορές άρνησης, με αντίκτυπο στον περιορισμό της πανδημίας, αλλά και κοινωνική αναστάτωση και ταραχές».

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Κώστας Καραγκούνης της ΝΔ και Γιώργος Σπίρτζης του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται μια ευρωπαϊκή ασπίδα απέναντι στα fake news», καθώς «εκτός από τον ιό η νέα απειλή είναι τα fake news» και ζήτησε από τη EUROPOL να «αντιμετωπίσει άμεσα αυτή την απειλή των fake news και της συνωμοσιολογίας που λειτουργούν διαβρωτικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την ίδια τη δημοκρατία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ