ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗΣ

Εντονη διαμαρτυρία και από τον Π.Σ. Θ. Παιδή για την μετακίνηση δασκάλας στο μέσο της χρονιά

Η απόφαση της διευθύντριας α/βαθμιας εκπαίδευσης Λάρισας για τη μετακίνηση συγκεκριμένης εκπαιδευτικού από το Ειδικό Σχολείο της Γαλανόβρυσης σε άλλη δομή στο νομό Λάρισας και η κάλυψη του κενού με συμπτύξεις κ.λπ. στη μέση της σχολικής χρονιάς, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά των γονέων που έγιναν δέκτες παραπόνων και ανησυχιών των παιδιών τους. Μάλιστα για το θέμα έστειλαν σχετική επιστολή στη διεύθυνση χωρίς όμως να υπάρξει ικανοποίηση του αιτήματός τους. Για το θέμα υπάρχει σήμερα και έντονη αντίδραση του περιφερειακού συμβούλου Θανάση Παιδή ο οποίος σε ανακοίνωσή του που περιλαμβάνει και σχετική δήλωση του αναφέρει τα εξής:

“Σεβαστείτε τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Γαλανόβρυσης

Το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης είναι μία από τις πλέον κρίσιμες δομές εκπαίδευσης με τεράστια συνεισφορά στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Το έργο που επιτελεί είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς στηρίζει τους μαθητές του με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία χάρις στο υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, σε μαθητές του Σχολείου και τους γονείς τους επικρατεί αναστάτωση, η οποία προέκυψε από την μετακίνηση – στο μέσον του σχολικού έτους – εκπαιδευτικού σε άλλη σχολική μονάδα.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και έχει δημιουργήσει έντονο πρόβλημα στην καθημερινή σχολική ζωή των μαθητών που επιζητούν την εκπαιδευτικό με την οποία είχαν συνδεθεί.

Ο Θανάσης Παιδής, ο οποίος από την πρώτη στιγμή και διαχρονικά στηρίζει το σχολείο – μετά τη σχετική ενημέρωση που είχε από τους γονείς – επικοινώνησε με την διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταφέροντας το συλλογικό αίτημα να επιστρέψει η εκπαιδευτικός στο Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι γονείς έχουν ήδη αποστείλει αυτό το αίτημα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής επισημαίνει τα εξής:

«Το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης έχει κατακτήσει ξεχωριστή θέση στη ζωή της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας, ενώ το έργο του είναι ανεκτίμητο καθώς προσφέρει διαρκή στήριξη και πρόοδο στους μαθητές. Η παρουσία του είναι ευδιάκριτη στον χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης χάρις στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται από όλους τους εκπαιδευτικούς. Για αυτούς τους λόγους το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης έχει αγκαλιαστεί με αμέριστη αγάπη από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Δυστυχώς φέτος, για πρώτη φορά, δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση, καθώς εκπαιδευτικός – στο μέσον του σχολικού έτους– μεταφέρθηκε με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας από το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης σε άλλη σχολική μονάδα.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη όλοι μπορούν να αντιληφθούν τις πολυεπίπεδες συνέπειες στην καθημερινή ζωή παιδιών με ειδικές ανάγκες, για τα οποία θα έπρεπε να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού το σταθερό σχολικό περιβάλλον με την επιστροφή της εκπαιδευτικού στη θέση της. Άλλωστε, οι δεσμοί που αναπτύσσουν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους επιβάλλεται να μην διαταραχθούν από τεχνοκρατικές και τυπολατρικές αποφάσεις, όταν αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες στα ειδικά σχολεία και στις οικογένειες αυτών των παιδιών.

Όλα τα παιδιά – πολύ περισσότερο οι μαθητές σε σχολείο ειδικής αγωγής – δεν είναι αριθμοί ώστε να αντιμετωπίζονται με την ψυχρή υπηρεσιακή λογική. Απαιτείται ο απόλυτος σεβασμός στις ανάγκες τους» υπογραμμίζει, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής”.

Η επιστολή των γονέων

Στην επιστολή τους προς τη διευθύντρια α/βαθμιας εκπαίδευσης οι γονείς ανέφεραν:

Επιλέγουμε να σας στείλουμε την επιστολή, γιατί παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Είμαστε γονείς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Γαλανόβρυσης, Ελασσόνας.
Με λύπη ενημερωθήκαμε ότι με δική σας απόφαση μετακινήθηκε δασκάλα τμήματος των παιδιών μας…, για να στελεχώσει ένα άλλο ειδικό σχολείο.

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε ποια παιδιά θα έχουν δασκάλα και ποια όχι;
Η απόφαση σας αυτή διαταράσσει την καθημερινή ρουτίνα του συνόλου των παιδιών του σχολείου, μια και η ανακοίνωση επηρεάζει όλο το πρόγραμμα του και μάλιστα σε μια περίοδο που προσπαθούμε όλοι, με νύχια και με δόντια, να διατηρούμε ένα όσο το δυνατό πιο σταθερό περιβάλλον.

Επακόλουθο αυτής της αλλαγής – η σύμπτυξη τμημάτων και η επιβάρυνση περισσότερων παιδιών σε μικρές αίθουσες – εκεί που οι κανόνες της μάσκας και των αποστάσεων καταρρίπτονται. Προσπαθούμε τα Ειδικά Σχολεία να μείνουν ανοιχτά, σε περίοδο πανδημίας, απόφαση που πήρε η κυβέρνηση και στήριξε τον καθημερινό μας αγώνα. Και όλο αυτό, λίγες μόνο μέρες πριν το κλείσιμο των γιορτών.

Με ποια κριτήρια αποστελεχώνεται ένα Ειδικό Σχολείο για να στελεχωθεί ένα άλλο, όταν γνωρίζουμε, ότι προτεραιότητα στη στελέχωση προσωπικού έχουν τα Ειδικά Σχολεία έναντι των Τμημάτων Ένταξης. Αν είχε λοιπόν ανάγκη στελέχωσης και ένα άλλο Ειδικό Σχολείο γιατί δεν μετακινήσατε εκπαιδευτικό από Τμήμα Ένταξης και μάλιστα τώρα, που τα σχολεία Γενικής Αγωγής είναι σε αναστολή.

Ζητάμε, την άμεση ανάκληση της απόφασης σας και την επιστροφή της κυρίας … στη θέση της στο Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης.
Ένα σχολείο απομακρυσμένο από το κέντρο που συχνά βάλλεται από τις δυσκολίες των αποστάσεων.
Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες…, με τη βεβαιότητα της θετικής προς εμάς απόφασης σας”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com