ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ – ΚΕΛΛΑ – ΣΙΚΑΕΛ

Οι Λαρισαίοι παρουσίασαν στον Υπουργό προτάσεις για την διάσωση του κλάδου

Στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης, που πλήττεται από την πανδημία, ανακοίνωσε ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, στο προεδρείο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ). Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, οι Λαρισαίοι επιχειρηματίες παρουσίασαν στον κ. Παπαθανάση προτάσεις για τη διάσωση του κλάδου.

Μετά από διεξοδική συζήτηση των εκπροσώπων του ΣΙΚΑΕΛ κ.κ. Νίκου Αθανασούλη (Αντιπρόεδρος), Βασίλη Λιάπη (Γραμματέας) και Κωσταντίνου Νούσιου (ταμίας), με τον αν. Υπουργό Ανάπτυξης, αναφέρθηκαν τα παρακάτω μέτρα ενίσχυσης:

Διπλασιασμός του ποσού ενίσχυσης De minimis για τον κλάδο της εστίασης από 800.000 σε 1.6 εκ. ευρώ, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη συμμετοχή στο ευεργετικό μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Χρηματοδότηση των πάγιων του έτους με νέο αλγόριθμο, που θα ενισχύει τους οικονομικά ασθενέστερους.

Μείωση φορολογίας.

Μηδενική προκαταβολή φόρου.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών

Πλήρης απαλλαγή καταβολής ενοικίων.

Σχέδιο για τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Εστίασης.

Ακόμη, ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία, σχέδιο χρηματοδότησης της εστίασης και από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα οριστικοποιηθεί τον Μάιο.

Οι προτάσεις του ΣΙΚΑΕΛ

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι του ΣΙΚΑΕΛ παρέδωσαν στον κ. Παπαθανάση προτάσεις για την διάσωση της εστίασης, υπό μορφή υπομνήματος, στο οποίο αναφέρονται:

Η επόμενη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, απαιτεί ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις, ώστε να διασωθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν τον πολύπαθο κλάδο της εστίασης καθώς και τις υγειονομικές οδηγίες που θα συνοδεύσουν την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μας, επιβάλλουν ρηξικέλευθα μέτρα και λύσεις αποτελεσματικές για τον κλάδο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχουν δυο χρονικά διαστήματα που θα πρέπει να αναλύσουμε. Η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων λόγω της πανδημίας και η επόμενη μέρα της εστίασης.

Α. Όσο διαρκεί η πανδημία.

 • Δικαίωμα επιλογής σε όλα τα καταστήματα εστίασης να παραμείνουν κλειστά και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία αλλά και η εύκολη στοχοποίηση από ΜΜΕ και κοινή γνώμη.
 • Διαγραφή όλων των φορολογικών -ασφαλιστικών υποχρεώσεων όλων των επιχειρήσεων για την περίοδο που είναι  είναι κλειστά με κρατική εντολή.  
 • Επιδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, για να καλυφθούν δαπάνες παγίων και βιοτικές ανάγκες των επιχειρηματιών.
 • Χρηματοδότηση των φυσικών προσώπων των επιχειρήσεων.
 • Πρόγραμμα στήριξης από προγράμματα μέσω του ταμείου ανάκαμψης

Β. Η επόμενη μέρα.

Δέσμη μέτρων με σχεδιασμό τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2022.

 • Επαναφορά ΕΣΠΑ με δυνατότητα επιδότησης επιλέξιμων επενδύσεων για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων (ο κλάδος περιμένει εδώ και χρόνια να ανοίξει το πρόγραμμα για το franchise).
 • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κατά 50% μέσω προγραμμάτων.
 • Ενιαίος ΦΠΑ 6% σε όλη την εστίαση . Πλήρης φοροαπαλλαγή των ποσών που ξοδεύονται στην εστίαση για όλο το 2021
 • Στήριξη των θέσεων εργασίας με διατήρηση όσων υπήρχαν τον Μάρτιο του 2020, με επιδότηση της εργασίας.

Κάλυψη  ανά εξάμηνο του μη μισθολογικού κόστους : 1ο  εξάμηνο 100%, 2ο  εξάμηνο 75%, 3ο  εξάμηνο 50%, 4ο  εξάμηνο 25%. Ανάγκη σε αυτό το διάστημα εξ ορθολογισμού του ύψους των εισφορών των εργαζόμενων σε αντιστοιχία με αυτών των ελεύθερων επαγγελματιών.

 • Στοχευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ, για τον κλάδο της εστίασης στην Νέα Προγραμματική Περίοδο  2021-2027.
 • Η Γενική Γραμματεία Εστίασης καλείται  να αναδιοργανώσει  την λειτουργία και να βάλει τις βάσεις βιωσιμότητας σε έναν κλάδο βαριά πληττόμενο και με παθογένειες δεκαετιών.

Χρ. Κέλλας

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο κ. Κέλλας δήλωσε:

«Είχαμε σήμερα μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας και του αν. Υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση.

Οι εκπρόσωποι του δραστήριου Συνδέσμου παρέδωσαν στον αν. Υπουργό προτάσεις με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του δυναμικού κλάδου της εστίασης, ο οποίος επηρεάζει σημαντικά την εθνική μας οικονομία και πλήττεται ιδιαίτερα από την πανδημία.

Ο κ. Υπουργός, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για συνάντηση, ήταν απόλυτα ενημερωμένος για τα προβλήματα, γι’ αυτό άλλωστε αναφέρθηκε σε γενναία μέτρα στήριξης του κλάδου.

Η κυβερνητική βοήθεια θα συνεχιστεί στο μέτρο του δυνατού για την στήριξη του κλάδου της εστίασης, που άλλωστε, μαζί με τον τουρισμό, είναι από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας.

Είμαστε εδώ, μαζί συνεχίζουμε, για να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση».