ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η παρέμβαση του Βασίλη Κόκκαλης στη βουλή

Τρεις στοχευμένες και ουσιαστικές προτάσεις για την ενίσχυση της χωλαίνουσας από την πανδημία επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, παρουσίασε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας την Πέμπτη από το βήμα της βουλής, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Ο κ. Κόκκαλης ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει την «προεξόφληση των επιταγών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου» δίνοντας μάλιστα και τον οδικό χάρτη υλοποίησης.

Δεύτερον, τόνισε την ανάγκη η οικονομική δυσπραγία να απαλειφθεί ως λόγος καταγγελίας της σύμβασης για επαγγελματικά μισθώματα, με κριτήρια όμως. Να μην είναι εις βάρος των ιδιοκτητών.

Η τρίτη πρόταση του κ. Κόκκαλη εστιάζει στην ανάγκη αναπροσαρμογής των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η χθεσινή ομιλία του κ. Κόκκαλη στη βουλή: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, συζητάμε ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις, οι περισσότερες των οποίων είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας. Γι’ αυτό και εννοείται ότι λέμε «ναι» στις περισσότερες τουλάχιστον των μεταρρυθμίσεων.

Κύριε Υπουργέ, να διαφωνούμε στο τι είδους μέτρα θα ληφθούν, να το καταλάβω. Να διαφωνούμε στο πότε αυτά τα μέτρα θα ληφθούν για την επιχειρηματικότητα που πλήττεται, να το καταλάβω. Αλλά να διαφωνούμε για την πραγματικότητα, αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό.

Από τούτο εδώ το Βήμα αναφέρατε και μάλιστα επιδεικνύατε τη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος λουκέτων. Να σας δείξω και δημοσίευμα της «Καθημερινής», η οποία σίγουρα δεν είναι με την Aντιπολίτευση. Τι λέει την Κυριακή; «Έρχονται λουκέτα και απολύσεις. Χάθηκαν 4 δισεκατομμύρια σε εννιά μήνες στο λιανεμπόριο και έπεται συνέχεια».

Κύριε Υπουργέ, την απάντηση θα τη δώσετε. Δεν θα επιμείνω άλλο στην ερμηνεία της πραγματικότητας, εάν επίκειται σωρεία απολύσεων ή λουκέτα. Δεν θα επιμείνω, γιατί είναι σαν να προσβάλλω τη νοημοσύνη αυτού του επαγγελματία, του εμπόρου ο οποίος πλήττεται. Την απάντηση να τη δώσετε σε αυτούς που σήμερα στη Λάρισα παρέδιδαν τα κλειδιά της επιχείρησής τους για να τα παραλάβει ο συνάδελφός σας, ο κ. Γεωργιάδης, σ’ αυτούς που στη Θεσσαλονίκη χτες έκαναν το ίδιο και σε αυτούς που θα το κάνουν την άλλη βδομάδα, νομίζω, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα προσπαθήσω μέσα σε λίγα λεπτά να αναφερθώ στα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα με συγκεκριμένες προτάσεις.

Πρώτον, επιστρεπτέα  προκαταβολή, το μοναδικό ίσως μέτρο το οποίο στην αρχή ήταν σε θετική πραγματικά κατεύθυνση. Βέβαια τώρα τελευταία είχαμε πολλές αδικίες.

Δεύτερον, τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Να θυμίσω πόσο πολύ διαφημίστηκε στην κοινή γνώμη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από λαλίστατους Υπουργούς, η περιβόητη ρευστότητα των επιχειρήσεων με τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Να κάνω μια απλή ερώτηση. Αυτά τα δάνεια πόσοι άραγε σε αριθμό μικρομεσαίοι επιχειρηματίες τα έχουν λάβει; Πάρα πολύ λίγοι. Διότι οι τράπεζες εφαρμόζουν τα κλασικά, τα γνωστά τραπεζικά κριτήρια για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η εγγύηση, κύριε Υπουργέ, σ’ αυτά τα δάνεια από το δημόσιο ανέρχεται μόλις στο 32%. Και επειδή δεν ακούτε προτάσεις, απόψεις και θέσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να σας πω ότι στη Γερμανία είναι 72%. Επιχορηγείται, εγγυάται το 80% του ποσού στο 40% του χαρτοφυλακίου των δανείων. Άρα, η εγγύηση είναι περίπου 32%.

Τα πάγια είναι μια ρύθμιση η οποία άργησε. Κανείς δεν μπορεί να τοποθετηθεί απέναντι. «Γέφυρα ΙΙ». Σε τρεις μήνες θα ξεκινήσει; Τέσσερις; Δύο; Η πιο βασική προϋπόθεση ποια είναι; Να έχει ρυθμίσει ο δανειολήπτης το δάνειό του. Για να το κάνει αυτό τι απαιτείται; Ρευστότητα.

Έρχομαι τώρα στο δεύτερο κεφάλαιο της ομιλίας μου, σε προτάσεις, κύριε Υπουργέ. Είπατε ότι είμαστε σε αδιέξοδο, ότι δεν έχουμε επιχειρήματα. Έρχομαι σε προτάσεις στοχευμένες, συγκεκριμένες και ουσιαστικές, πιστεύω ουσιαστικές, αλλά νόμιμες.

Πρώτον, επιταγές. Πρόχειρη η ρύθμιση. Και να σας πω; Προχωράμε ένα βήμα παραπάνω. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιη. Πρώτον, την επικροτούμε. Ποιος έχει μεγαλύτερο πρόβλημα, κύριε Υπουργέ; Ο εκδότης της επιταγής ή οι κομιστές; Μην ξεχνάτε ότι η επιταγή αλλάζει πολλά χέρια. Να σας θυμίσω ότι δεν είμαστε στο 1990. Όποιος εκδίδει επιταγές είναι υποχρεωμένος να έχει τα αντίστοιχα διαθέσιμα κεφάλαια.

Πρόταση. Σας έχω κάνει και αναφορά. Προεξόφληση των επιταγών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Θα πει κάποιος «αυτό θέλει χρόνο να γίνει». Απάντηση, κύριε Υπουργέ: Τον Νοέμβριο του 2019, το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε το πρόγραμμα factoring σε προεξόφληση επιταγών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Είναι πρόγραμμα το οποίο είχε δουλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση και η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τώρα πού είναι; Θα διαφωνήσετε ότι είναι συγκεκριμένη και υπαρκτή πρόταση; Υπάρχει αυτό το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί το Νοέμβριο του 2019.

Δεύτερον, μισθώματα. Είπατε πριν ότι τις ανάγκες δεν μπορούμε να τις καλύψουμε όλες. Προς τιμήν σας είπατε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση. Την πιο βασική όμως ανάγκη; Ξέρετε ποια είναι η πιο βασική ανάγκη; Η ανάγκη να είναι βιώσιμη η επιχείρηση μετά την πανδημία. Σήμερα ψηφίζουμε να πληρώσουμε τα μισθώματα, τα ενοίκια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Να σας πω κάτι; Είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους.

Πρόταση για τα μισθώματα, αλλά όχι πρόχειρη: Να απαλειφθεί ως λόγος καταγγελίας της σύμβασης, με κριτήρια όμως. Να μην είναι εις βάρος των ιδιοκτητών. Έχω κάνει ερώτηση. Μέχρι τέλους του 2021 η πανδημία να μην αποτελεί λόγο καταγγελίας της μισθωτικής σύμβασης, να το πω έτσι απλά, να μην μπορεί να διενεργηθεί έξωση μέχρι τέλος του 2021, αλλά με κριτήρια συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ.

Τρίτον, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών. Επιγραμματικά: Η εισφορά ξέρετε πολύ καλά ότι συνδέεται με την εργασία. Αν κάποιος έχει εργασία, είναι υποχρεωμένος να δίνει εισφορές. Σωστά μέχρι εδώ; Σωστά. Νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσουμε. Η εργασία έχει συνδεθεί με το εισόδημα; Έχει συνδεθεί. Άρα, πώς να πληρώσει κάποιος τις εισφορές του όταν δεν έχει εισόδημα; Γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσω τη λέξη που πρέπει, κύριε Υπουργέ. Όχι το «κούρεμα», όχι τη διαγραφή, αλλά την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τον τζίρο των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η τρίτη πρόταση και στοχευμένη.

Τελειώνω με δυο κουβέντες για την απογραφή. Πραγματικά θα είναι εργαλείο, αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά. Το δημογραφικό αναδεικνύεται στο νούμερο ένα πρόβλημα για τη χώρα μας. Να πω για τους αγρότες ότι θα απογραφούν και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Θα καταγραφούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το σίγουρο είναι ότι ούτε το 1/2 από αυτούς από τους οποίους θα καταγραφούν ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν θα είναι ενεργοί και πραγματικοί αγρότες. Γι’ αυτό η χώρα μας οφείλει να καταρτίσει επιτέλους το μητρώο των ενεργών επαγγελματιών και πραγματικών παραγωγών.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ