ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ, ΑΛΙΕΩΝ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας με αφορμή τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας 

Η πανδημία του covid 19 και η πολιτική διαχείρισής της από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, προσέθεσαν πρόσθετα προβλήματα για την υγεία, το εισόδημα και την απασχόληση, της πλειοψηφίας του λαού μας, αναμεσά τους και στους μικρομεσαίους γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς, που και πριν χτυπιόταν από τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε, των αστικών κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Η φονική πανδημία ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την υποβάθμιση και εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας, που εξυπηρέτησε τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Ακόμα και τώρα μέσα στην πανδημία, αντι να στελεχώσει τα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να δημιουργήσει και να εξοπλίσει νέες δομές, αντι να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, τους επιδότησε κι από πάνω με επιπλέον ζεστό χρήμα και τους έστειλε αυξημένη πελατεία.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού, πάει με ρυθμούς χελώνας, γιατί το φάρμακο ως εμπόρευμα που αποφέρει τεράστια κέρδη για μια χούφτα φαρμακοβιομηχανίες, έχει μπλέξει στα γρανάζια των άγριων ανταγωνισμών τους, για το ποια θα αρπάξει περισσότερα μερίδια στην παγκόσμια αγορά, στερώντας την δυνατότητα γρήγορου εμβολιασμού του πληθυσμού, αλλά και γιατί το περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα αδυνατούν λόγω υποστελέχωσης να ανταποκριθούν στο καθήκον αυτό.

Ενώ στηρίζουν τους βιομηχάνους, τους μεγαλέμπορους, τους μεγαλοεπενδυτές αιολικών, φωτοβολταϊκών, βιοενεργειακών και γενικότερα τις μεγάλες εταιρίες (αεροπορικές, ιδιωτικές κλινικές, τράπεζες), με δισεκατομμύρια ευρώ, ενισχύουν την καταστολή των λαικών αγώνων, τους πολεμικούς εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τα μέχρι σήμερα μέτρα της κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς, όπως και για τους εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες, είναι κάποια «ψίχουλα».

Ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει, στήριξη των επιχειρήσεων, τραπεζών, κλπ για τις επιπτώσεις της πανδημίας με 24 δις ευρώ το 2020 και άλλα 7 δις για το 2021, ενώ την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, προβλέπονται μόλις 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1% του συνολικού πακέτου.

Πολλοί γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς που χτυπήθηκαν και από την πανδημία, ακούν την κυβέρνηση να προπαγανδίζει την επιστρεπτέα προκαταβολή, που στην ουσία είναι ανεπαρκές μέτρο, που δεν καλύπτει το χαμένο εισόδημα, ενώ τα κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων απέκλεισαν μεγάλο τμήμα αγροτών.

Τα βιομηχανικά φυτά που καλλιεργούνται στην Θεσσαλία, όπως το βαμβάκι, τα ζαχαρότευτλα, ο καπνός, αλλά και τα δημητριακά, έχουν χαμηλές τιμές που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους, αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση. Εκκοκιστές, βιομήχανοι της μεταποίησης και μεγαλέμποροι δε χάνουν ευκαιρία να πιέζουν να ρίξουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές. Οι κτηνοτρόφοι, μπροστά στις πιέσεις των εμπόρων κρέατος και των γαλακτοβιομηχανιών δίνουν γάλα και κρέας όσο-όσο. Οι ζωοτροφές ακριβαίνουν, η πρόληψη με εμβολιασμούς και ελέγχους για ζωονόσους είναι υποτυπώδης.

Γενικότερα το κόστος παραγωγής ανεβαίνει, όπως και το κόστος διαβίωσης. Σε κάθε καλλιέργεια , ο αγρότης έρχεται αντιμέτωπος με χαράτσια και προβλήματα που του κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την μελλοντική του πορεία στην παραγωγή.

Στον προϋπολογισμό του 2021, προβλέπονται πάνω από 370 εκ. ευρώ για επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικάρχες και ξενοδόχους, αλλά δεν προβλέπεται – για ακόμα μια χρονιά – ούτε ένα ευρώ επιστροφή για τους γεωργούς-κτηνοτρόφους, παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για να μαζέψει ψήφους. Αντιθέτως το πετρέλαιο κίνησης επιβαρύνεται με πράσινο τέλος, για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της «Πράσινης Ενέργειας».

Ο ΕΛΓΑ εξακολουθεί να μην αποζημιώνει έγκαιρα για μεγάλος μέρος ζημιών στην παραγωγή και καθόλου στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Οι μεγάλες πλημμύρες στις περιοχές της Καρδίτσας, των Φαρσάλων, των Τρικάλων και αλλού, κατέστρεψαν παραγωγές, χωράφια, υποδομές. Πολλά χωράφια είναι ακατάλληλα ακόμη και σήμερα για να σπαρθούν. Αυτά δεν καλύπτονται, όπως και τα υπόγεια, οι αποθήκες, ο εξοπλισμός που καταστράφηκε. Ο ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση, κατέγραψαν ζημιές, υποσχέθηκαν πλήρεις αποζημιώσεις. Ξέρουμε όμως ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν καλύπτουν το σύνολο της ζημιάς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, επανειλημμένα πρόβαλε με ψηφίσματα και τοποθετήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο, τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, για:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στη δημόσια υγεία. Μαζικές προσλήψεις με άμεσες διαδικασίες, μόνιμου και πλήρους απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας και όλης της χώρας.
  • Επιτάχυνση των εμβολιασμών όλου του πληθυσμού. Διαμόρφωση επαρκούς αριθμού εμβολιαστικών κέντρων και στελέχωσή τους σε πόλεις και χωριά, χωρίς να εμποδίζουν την λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
  • Προμήθεια επαρκών αντιδραστηρίων για δωρεάν τέστ στον πληθυσμό σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.
  • Εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων, με όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άμεση στελέχωσή τους με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας-πρόνοιας μαζί με το προσωπικό τους, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό, χωρίς αγορά υπηρεσιών.
  • Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα κενά και για εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων.
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων, που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, λάδι, βρώσιμες ελιές, οπωροκηπευτικά, καλαμπόκι, σιτάρι, πατάτες, κλπ.
  • Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος όσων πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε σταφύλια και άλλα προϊόντα που μένουν απούλητα, κλπ.
  • Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ & ΠΣΕΑ, προηγούμενων για προηγούμενες χρονιές, αλλά και πρόσφατες ζημιές.
  • Για τους πλημμυροπαθείς να εξοφληθεί άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% του χαμένου εισοδήματος και για όλες τις ζημιές.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την Ε.Ε για το εμπάργκο στην Ρωσία με απώλειες που υπολογίζονται περίπου στα 900 εκ. ευρώ.
  • Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές αμνοεριφίων και αυγών ενόψει Πάσχα.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.
  • Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και παύση διακοπής αγροτικού και οικιακού ρεύματος. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
  • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.
  • Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.
  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι συντάξεις των αγροτών.
  • Δωρεάν υποβολή των αιτήσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ, ανοιχτή, με απλοποιημένες διαδικασίες, χωρίς «μεσάζοντες».
  • Να σταματήσουν οι διώξεις και η καταστολή των συνδικαλιστικών αγώνων.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, στηρίζει τους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών, που πρέπει να γίνουν ακόμα μαζικότεροι, τηρώντας βεβαίως τα μέτρα προστασίας από κορωνοιό, να συντονισθούν με εκείνους των εργαζομένων, των υγειονομικών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών των πόλεων, των φοιτητών και μαθητών, κόντρα στη λογική του μικρότερου κακού, του «όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη να ξεπεράσουμε κι αυτήν την κρίση», που αποτελεί απαύγασμα της υποκρισίας της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, των στελεχών τους στην Περιφέρεια και τους Δήμους.

Για να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οι εργάτες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, για να στηριχθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.  Για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ