ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, κ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΕ

Δήλωση του πρώην βουλευτή και υφυπουργού με αφορμή τη συγχαρητήρια επιστολή του βουλευτή Λάρισας προς την Ντ. Μπακογιάννη

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε προς την κ. Ντόρα Μπακογιάννη , με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της στη θέση της Αντιπρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε επί λέξει: “η ευρωπαϊκή ενότητα υπονομεύεται από την επικράτηση μικροεθνικών συμφερόντων και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού”.

Στο πλαίσιο του  “πολιτικώς ορθού” και της επίδειξης πολιτικής ή κομματικής αβροφροσύνης έναντι μιας συναδέλφου  που  ανέλαβε καθήκοντα σε έναν ευρωπαϊκό φορέα , μπορούμε να κατανοήσουμε τα θερμά συγχαρητήρια του κ. Χαρακόπουλου.

Επειδή, όμως , η κ. Μπακογιάννη διατυπώνει συχνά τη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να οδηγήσει στη Χάγη τις ελληνοτουρκικές διαφορές, έτσι ώστε “να ωφεληθούμε στο Αιγαίο, χάνοντας κάτι στο Καστελλόριζο”, πρέπει καταρχήν να ρωτήσουμε τον κ. Χαρακόπουλο εάν συμφωνεί με την άποψη αυτή που διατυπώνει η συνάδελφός του και, δεύτερον, να μας διευκρινίσει πληρέστερα τι εννοεί με την δική του διατύπωση περί “μικροεθνικών συμφερόντων” που υπονομεύουν την θρυλούμενη ευρωπαϊκή ενότητα, όπως ο ίδιος με στόμφο διατείνεται.

Ιδιαίτερα, μάλιστα , θα ήταν ενδιαφέρον να μας αποκαλύψει τα ελληνικά “μικροεθνικά συμφέροντα” που, κατά την άποψή του πάντα, υποσκάπτουν την περιλάλητη ευρωπαϊκή ενότητα και αποσταθεροποιούν το ευρωπαϊκό δήθεν ενοποιητικό εγχείρημα, για να καταστεί και περισσότερο σαφής έναντι των ανθρώπων που τον κρίνουν και τον ψηφίζουν.

Μήπως τα ελληνικά “μικροεθνικά συμφέροντα”, που καθόλου δεν συμπαθεί ο κ. Χαρακόπουλος , ομού μετά της κ. Μπακογιάννη , είναι η οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο εφαπτομένης  με την κυπριακή ΑΟΖ και την οποία εθνική ΑΟΖ  θα απωλέσουμε , εάν βεβαίως ισχύσει η λογική της κ. Μπακογιάννη περί απωλειών στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου, στην περίπτωση που προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ;

Με άλλα λόγια, μήπως η Ελλάδα θα πρέπει να συμβιβαστεί , έστω μέσω Χάγης , με την απώλεια της ΑΟΖ που κατά το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών του 1982  “παράγει” το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου στην Ανατολική Μεσόγειο ,  για να προωθήσει, εις βάρος της βέβαια, την περιπόθητη , για τους ευρωλιγούρηδες, ευρωπαϊκή ενοποίηση ;

Σίγουρα, σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση από τον κ. Χαρακόπουλο. Τον προειδοποιούμε , όμως , να είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του, γιατί ενδέχεται να κακοκαρδίσει τον πρώην Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με σφοδρότητα αντιμάχεται τις απόψεις της κ. Μπακογιάννη επί των ελληνοτουρκικών και επί άλλων εθνικών ζητημάτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ