ΟΙ 4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΟΡΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ”

4 ερωτήσεις προς το δημοτικό συμβούλιο κατέθεσαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Ορμή Ανανέωσης», Νίκος Γαμβρούλας και Αχιλλέας Λώλος.

Η πρώτη ερώτηση αφορά τη δέσμευση της δημοτικής αρχής προς την εφορεία αρχαιοτήτων για παραχώρηση δημοτικού κτιρίου, με σκοπό να μεταφερθούν τα αντικείμενα από τα στρατιωτικά αρτοποιεία (αρχαιότητες και άλλα) που βρίσκονται στο λόφο του φρουρίου. Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: Κατά την επίσκεψη της παράταξης μας στην εφορεία αρχαιοτήτων, με σκοπό την συζήτηση διαφόρων θεμάτων, θέσαμε και το ζήτημα των στρατιωτικών αρτοποιείων και πως μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως είναι γνωστό, σήμερα τα στρατιωτικά αρτοποιεία φιλοξενούν αντικείμενα (αρχαιότητες και άλλα) από τις ανασκαφές του αρχαίου θεάτρου και για να μπορέσει να ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία αποκατάστασης τους, απαιτείται να μεταφερθούν όλα αυτά τα αντικείμενα σε άλλο χώρο. Όπως μας επιβεβαίωσαν, ο Δήμος προ αρκετών μηνών δεσμεύτηκε να παραχωρήσει στην εφορεία αρχαιοτήτων για τον σκοπό αυτό (για τη μεταφορά των αντικειμένων), κάποιο δημοτικό κτίριο. Καθώς θα είναι πολύ σημαντικό έργο για την πόλη μας η αποκατάσταση και επανάχρηση των στρατιωτικών αρτοποιείων, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δέσμευση σας για παραχώρηση κτιρίου από την μεριά του δήμου.

Η δεύτερη ερώτηση σχετίζεται με το γεγονός πως στην περιοχή της τερψιθέας, κάτοικοι πληρώνουν εδώ και πολλά χρόνια «τέλη σύνδεσης υπονόμου», χωρίς να υπάρχει σύνδεση με υπόνομο. Η ερώτηση αναφέρει: Εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια, κατά τη δημιουργία δικτύου ακαθάρτων λυμάτων στην Τερψιθέα παραλείφθηκε μία ολόκληρη γειτονιά. Αφορά περισσότερες από είκοσι κατοικίες. Έκτοτε έγιναν πολλές ενοχλήσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων, πολλές επισκέψεις και υποσχέσεις αρμοδίων δόθηκαν για την κατασκευή του υπονόμου, όμως ποτέ δεν προχώρησε η επέκταση του υπονόμου. Χωρίς να υπάρχει υπόνομος, οι κάτοικοι της περιοχής αυτής πληρώνουν τέλη χρήσης υπονόμου. Έτσι, μερίδα των κατοίκων αποφασίσανε να ζητήσουνε επιστροφή των τελών χρήσης υπονόμου που όπως λένε «κακώς τους παρακρατήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια». Μάλιστα, ζητήσανε εγγράφως από τον περασμένο Αύγουστο την επιστροφή των τελών αυτών. Γραπτή απάντηση δεν πήρανε σε επανειλημμένες ενοχλήσεις τους. Προφορικά όμως, ενημερωθήκανε ότι δεν μπορούν να επιστραφούν αυτά τα τέλη, επειδή τα αυτοκίνητα εκκένωσης των βόθρων αδειάζουν το περιεχόμενό τους στο βιολογικό της ΔΕΥΑΛ. Ερωτάται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος:

– Υπάρχει σχεδιασμός για να προχωρήσει η επέκταση του υπονόμου σε αυτές τις περιοχές της Τερψιθέας;

– Θα επιστραφούν τα χρήματα στους κατοίκους που δεν έχουν δίκτυο ακαθάρτων λυμάτων και πληρώνουν τέλη χρήσης υπονόμου

Η τρίτη ερώτηση σχετίζεται με την ανάγκη κλαδέματος πολύ μεγάλων δέντρων στην περιοχή των αμπελοκήπων τα οποία αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους. Η ερώτηση αναφέρει: Στην συνοικία Αμπελόκηποι, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, επί της πλατείας στην εκκλησία της Παναγίας, υπάρχουν δέντρα πολλών μέτρων τα οποία εξαιτίας του μεγέθους τους (είναι πραγματικά τεράστια) αποτελούν κίνδυνο για τα παρακείμενα σπίτια και τους κατοίκους τους, καθώς τα κλαδιά τους σχεδόν ακουμπούν τις στέγες και τα μπαλκόνια! Σε ημέρες κακοκαιρίας ειδικά, ο κίνδυνος αυτός μεγιστοποιείται και οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς μεγάλα κλαδιά σπάνε και βρίσκονται στα μπαλκόνια τους, ενώ αποτελούν και κίνδυνο για τους περαστικούς και τα οχήματα που βρίσκονται στον δρόμο. Τα δέντρα αυτά απαιτούν ΑΜΕΣΑ κλάδεμα και οι κάτοικοι της περιοχής μας ενημέρωσαν πως έχουν γίνει επανειλημμένες οχλήσεις προς την υπηρεσία εδώ και μήνες, ενώ πρό ολίγων ημερών κατέθεσαν και πάλι σχετικό αίτημα. Ερωτάται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος:

– Μετά από τόσες οχλήσεις των κατοίκων τι καθυστερεί επί σειρά μηνών το κλάδεμα των δέντρων;

Τέλος, η τέταρτη ερώτηση σχετίζεται με την ανάγκη πρόσληψης συντηρητή τέχνης για τις ανάγκες των χώρων πολιτισμού του Δήμου. Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: Προ ημερών η παράταξη μας επισκέφτηκε το διαχρονικό μουσείο Λάρισας, με σκοπό να δει από κοντά τις τοιχογραφίες του Μιχάλη Παντόλφη, που πρόσφατα επέστρεψαν στην πόλη μας. Όπως είναι γνωστό, από την εφορεία νεωτέρων μνημείων που εδρεύει στον Βόλο, επέστρεψαν ορισμένες συντηρημένες τοιχογραφίες του λαϊκού καλλιτέχνη, αλλά και κάποιες μη συντηρημένες και θα ξεκινήσει η διαδικασία συντήρησης τους από το προσωπικό του διαχρονικού μουσείου. Οι τοιχογραφίες καθώς αποτελούν αντικείμενα λαϊκής τέχνης, θεωρούμε πως ο καλύτερος χώρος για να εκτεθούν και να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να τις θαυμάσουν, είναι το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας. Η πόλη μας διαθέτει εξαιρετικούς χώρους πολιτισμού, όπως το Λαογραφικό Μουσείο και η Πινακοθήκη, στους οποίους φιλοξενούνται εκατοντάδες αντικείμενα τέχνης και αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για ιστορία της πόλης μας. Τα αντικείμενα αυτά όμως, με την πάροδο των ετών απαιτούν συντήρηση για να μπορούν να διατηρούνται. Η Λάρισα είναι μια μεγάλη πόλη με αυξημένες ανάγκες. Θεωρούμε πως η επιστροφή των τοιχογραφιών, είναι μια απόδειξη της ανάγκης ύπαρξης συντηρητή τέχνης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Λαογραφικού Μουσείο αλλά και της Πινακοθήκης (ενδεχομένως και άλλων αναγκών). Ερωτάται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος:

– Στον προγραμματισμό προσλήψεων, εντάσσεται η θέση του συντηρητή τέχνης;

– Έχει ζητηθεί στο παρελθόν προς τις αρμόδιες αρχές, η πρόσληψη εργαζομένου στην συγκεκριμένη ειδικότητα;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ